Élet sója

Villásreggeli a teraszon – hangulatok és receptek

2011. augusztus 20. - Tünde Bagó

Néhány hónapja szoktam rá arra, hogy vasárnaponként villásreggelit készítek. Mindig keresek egy új receptet, amely kicsit több, mint egy átlagos reggeli. Így próbálom kompenzálni a dolgos hétköznapok reggelijére elfogyasztott szalámikat, vajaskifliket, péksüteményeket és pirítósokat. A nyár beköszöntével minden ilyen villás reggelinek a levendula színét idéző teraszunkon adtuk meg a lehetőséget, hogy a lehető legszebben indítsa el napunkat.

 Kedves Olvasóm!

Engedd meg, hogy itt leírjak Neked egy receptet, amellyel csodás villásreggelit készíthetsz magadnak, párodnak és barátaidnak. Teszteltem magunkon és barátaimon, s mindenki meglepődött, hogy egy hagyományos reggeliből, kis változtatással mit lehet kihozni. A recept nem saját találmány, egy hotel váró helyiségében olvastam, de kicsit továbbfejlesztettem.

Pestós bundáskenyér újragondolva – legyen a neve (2 főre):

Végy fél kilogrammos szeletelt kenyeret, lehetőleg akkorák legyenek a szeletek, hogy egy fánk szaggatóval, vagy egy nagy pogácsaszaggatóval tudj belőlük egy kerek szeletet kivágni. Vágj ki 8 szeletet így (kicsit gazdaságtalan, a megmaradt héjjal nem nagyon lehet mit kezdeni, vagy igen? Ezt Rád bízom!)

Négy szelet egyik oldalát kend meg zöld pestóval, vágj fel egy lében úszó mozzarella sajtot (a legjobb a bivalymozzarella, de sajnos nem mindenütt lehet kapni – próbáld a METRO áruházat), mindegyik pesztós kenyérre tégy egy szelet mozzarellát. Borítsd be a meg nem kent kenyérrel – másik 4 szelet -, s jól nyomd össze. Az így kapott egy emeletes „szendvicseket” forgasd lisztbe, majd felvert tojásba (2-3 tojás elég), s forró olajban süsd meg. Nem fog szétesni, s a sajt sem folyik ki. Melegen tálald párod elé, s garantáltan nagy lesz a siker.

Egy jó villásreggelihez – a nyári melegben – jól esik egy bazsalikomos frissítő, amit már előző este elkészíthetsz.

Bazsalikomos limonádé:

15 dkg cukorból és 2-2,5 dl vízből készíts cukorszirupot – a vizet felforralod  a cukorral, gyöngyözve főzöd 5 percet, majd lehűtöd és beleteszed 4 nagy citrom kifacsart levét. Jó nagy csokor bazsalikomot megmosol, s hozzáadod a sziruphoz, botmixerrel enyhén leturmixolod. Kancsóba öntöd, vízzel (ízlés szerint – azaz édesebbet szeretnél, vagy nem) felöntöd és hűtőbe teszed. Ha lehűlt, át lehet szűrni, de ne aggódj, ha marad benne bazsalikom levél, az csak kellemesebbé teszi. Én nagyon szeretem meginni azt is. Tálaláskor lehet beledobni lime szeleteket és egy-két bazsalikom levelet is. Isteni frissítő.

Egyszer valaki megkérdezte Tőlem, hogy én akkor is szépen megterítek reggelihez, ha csak ketten vagyunk itthon? Csodálkoztam a kérdésen, mert nekem ez természetes, s most már a Férjemnek is. Igen, megterítek, sőt időnként (főleg szezononként) veszek egy új reggelizős terítőt (pár száz forintért már ízlésest lehet kapni), soha nem veszek fehér szalvétát, s próbálok mindig más színűt venni, ezzel is változatossá tenni az étkezéseket.

Úgyhogy Kedves Olvasóm, találj ki egy aranyos terítéket, készíts egy limonádét ma este, holnap reggel süss pestós bundáskenyeret, üljetek ki a pároddal a teraszra és élvezzétek augusztus utolsó meleg napjait.

Jó étvágyat és jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4712781644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
villasreggeli_a_teraszon_hangulatok_es_receptek
süti beállítások módosítása