Élet sója

A fjordok vizét inni és favágó alkatú pasikat csodálni

2015. január 21. - Tünde Bagó

Jutott már eszetekbe az az „ádáz” gondolat, hogy Norvégiába menjetek nyaralni? Ugye-ugye!? Még soha? Milyen hírek is vannak a köztudatban Norvégiáról? Hideg van, esik az eső, drága, nincsenek programlehetőségek, s még sört sem lehet akárhol kapni.

El kell mondanom a „szörnyű” igazságot, nincs hideg, mert a Golf-áramlat gondoskodik még télen is a kellemes hőmérsékletről. Igaz, nyáron nincs 40 fok, de a 22-25 fokos napok egyáltalán nem ritkák. Nem esik az eső minden nap. Jól kell megválasztani az ideális időpontot, s akkor két hétből lehet, hogy egyetlen napon leszünk csak nedvesek. Gondoljunk csak bele milyen volt az elmúlt nyár Magyarországon és Horvátországban? Azt hiszem a hektikus jelző a legmegfelelőbb rá.

Drágaság? Nos ennek nehéz ellentmondani, de ha eléggé felkészülünk az utazásra, akkor nem lesz gondunk az élelmiszer árakkal, mert, hogy ezen kívül csak az alkohol éri el a drága kategóriát. A múzeumi belépők – ugyanis vannak múzeumok, nem is akármilyenek – európai árszínvonalon vannak, azaz semmivel sem több, mint Franciaországban, vagy Ausztriában. A programlehetőségekről essen szó később.

A sör? Valóban ahelyett jobb, ha élvezzük a hideg fjordvizet, amelyet mindenhol ingyen kínálnak. Norvégiában ugyanis az alkoholárusítás állami monopólium, így csak bizonyos üzletekben lehet kapni és valóban drágán.

Akkor most miért is ajánlom Norvégiát azoknak, akik valami kalandos, különleges és felejthetetlen élményre vágynak a következő nyáron?

 Vossi vízesés

Először is, mert olyan mértékű nyugalmat tapasztaltam abban az országban, amelyet kevés helyen. A rohanó világból érkezni a fjordok országába nem könnyű. Kell egy-két nap, amíg hozzászokunk, hogy itt senki nem siet. Az utcákon nincsenek tolongó emberek. Autópálya alig néhány kilométer van, a többi út olyan keskeny, amelyen nem érdemes (nem is lehet, mert 80km/óra a megengedett sebesség) száguldozni, sőt előzni sem, s ezt senki nem is teszi. Az érintetlen természet pedig idővel mindenkiből nyugalmat vált ki. Az utazás autóval egyik városból a másikba, utazás a nyugalom felé. Se egy reklámtábla, se kerítések, se felesleges út menti tárgyak, csupán mi – átutazók – és az érintetlen természet. Itt nem akarnak minden négyzetcentimétert beépíteni és kihasználni, vagy legalábbis úgy teszik, hogy ne zavarja a természetességet.

simple_Norway

Szinte percenként kapkodnánk a kormány után, hogy megálljunk, mert úton-útfélen vízesés, fjord, hegyek, lankák, piros házak hívogatják a kameránk objektívjét. A megállások alkalmával aztán feltűnnek Norvégia más csodái is. Kicsi és rendezett települések, hétvégente a szabadban túrázó norvégok, tiszta levegő és még tisztább környezet. Egész napos ámulatok után jól esik egy halpiacon elfogyasztott vacsora, amelynél egészségesebbet még nem tapasztaltam, pedig a bio ételben a németek is élen járnak. Egy-egy ilyen étkezés után, elnézve a norvég pasikat (ezt ne mondjátok el a Férjemnek), értem már, hogy mitől van olyan egészséges arcuk, hogy a favágó alkatukról és szőke hajukról már ne is beszéljek. Nem vagyok az a típus, aki sűrűn észreveszi a szép férfiakat, de itt bizony meg kellett látnom őket. S meg kellett állapítanom, hogy a sport, a nyugalom, a jó levegő és ez az egészséges étel teszi őket ilyen vonzóvá. Szóval, Hölgyeim, érdemes lasszóval is arra járni!

kepeslap2

Sokan megkérdezték, hogy mit lehet Norvégiában csinálni egy nyaralás alkalmával!? Ezzel indul el most néhány lavina, azaz ezzel lehet mégis Norvégia célpont számunkra. Olyan programot kínál ugyanis, amely nem kerül egyetlen fillérünkbe sem. Természet, túrák az összes lehetséges módon és segédeszközzel, hegymászás, gleccsertúra, fotózás, horgászat (na jó ezért már kell egy kicsit fizetni). A városokban olyan múzeumok, amelyekből Európa más tájain kevesebb van (hajó köré épített múzeum, skanzen élő lakókkal, extrém szoborpark, s sorolhatnám).

norvegia_szinei_small

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy úgy nyaralhatunk, hogy közben az egészségünkre is figyelünk.

S amennyiben most nekiállunk szervezkedni, akkor nem ez lesz a legdrágább nyaralásunk, az már biztos.

Korábban itt a blogon már több írás megjelent Norvégiáról, amelyek személyes tapasztalataim alapján mutatják be Oslot, Bergent,Trondheimet és környéküket.

Végül nézzük az utazás hátterét biztosító területek paramétereit Norvégiában, amellyel segítek kicsit kedvezőbbé tenni is:

Utazás: Bármennyire is extrémnek hangzik, de autóval a legjobb elindulni. Németországon keresztül, Dánián és Svédországon át komp igénybevétele nélkül érkezhetünk az országba. Amennyiben lecsapnánk a svéd kanyart, akkor Dánia legészakibb kompkikötőjéből, Hirtshalsból Kristiansandba kedvező áron hajózhatunk be az ország déli részébe. A hely, amely az egyik legnépszerűbbek egyike. Innen hamar elérjük a híres Szószék sziklát is.

szószék szikla

Innen pedig akármerre (északnak a híres Sogne-fjord felé, Bergenbe vagy Oslo irányába mehetünk tovább. Bármerre is megyünk, mindenhol nemzeti parkokon vezet majd át az utunk. A repülővel érkezés esetében mindenképpen autót kell bérelnünk, amely nem olcsó Norvégiában, de amennyiben megelégszünk egy kisebb kategóriával (itt úgysem a lóerő a lényeg), akkor ezt is kihozhatjuk kedvezően.

Időjárás – időpont az utazásra: Javaslom a július végét és az augusztus elejét, de amennyiben nem vagyunk megrémülve egy kis csapadéktól, akkor a tavaszi hónapok is izgalmasak Norvégiában. A téli időszakban rövidek a nappalok, de ez is izgalmas lehet, főleg, ha bátorkodunk elég északra utazni, s északi fényt lesni.

Szállás: Érdemes baráti társaságok vagy nagyobb családok számára házat bérelni, amelyre számos oldal kínál a neten lehetőséget. Az árak 4 főre 500-600 euró között mozognak egy hétre, ekkor már garantáltan fjordra és hegyekre néző házat kapunk, motorcsónakkal. A nagyvárosokban sok a hotel, de lég drágák. A három nagyobb városban megtalálható egy kedvező árakkal bíró hotel, a P-Hotel, ahol éjszakánként egy kétágyas szoba 25ezer forint körül mozog reggelivel.

Étkezés: Amennyiben házat bérelünk, készüljünk fel az utazás előtt olyan ételekkel, amelyek a reggelinket és vacsoránkat legalább kiváltják. Ezért is érdemes autóval menni, mert akkor a jó kis kolbász, szalonna mellé betett spagetti jól fog jönni. Ennek ellenére ne hagyjuk ki az éttermeket, s a halpiacot. Míg az előbbiek a magas színvonal mellet magas árakat is szabnak, az utóbbiak garantált friss áruik árai nem magasabbak, mint egy-egy pesti piac. A halpiacok készítenek helyben fogyasztható ételeket, halfasírtot, tengeri salátát, lazacos szendvicseket. Ki lehet hagyni, de nem érdemes.

Üzemanyag: Az üzemanyag megközelítőleg 20 %-kal drágább, mint Magyarországon, a Nyugat-európai áraktól pedig 10 %-kal. Ugyanakkor a kedvező közlekedési sebesség miatt, sokat spórolhatunk.

troll

Jó utat a Trollok hazájába!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4712781880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_fjordok_vizet_inni_es_favago_alkatu_pasikat_csodalni
süti beállítások módosítása