Élet sója

5 különleges barlangtúra Magyarországon

2015. július 08. - Tünde Bagó

Tombolt a nyári hőség az elmúlt napokban, s várhatóan még nincs vége. Lehúzott redőnyökkel és zárt ajtókkal védekeztem, de egy idő után már nem érdekelt, hogy mennyire van hőségriadó, ki kellett mennem.

Eszembe jutott az ősember, akinek nem volt ablak a barlangján, s ha nem akart fázni, vagy veszélyeknek kitenni magát, akkor mind beljebb merészkedett a földalatti üregben. S lehet, hogy napokra oda szorult. Miközben se könyve, se internetje nem volt. :-)

Ugyanakkor klímára sem volt szüksége, hiszen a barlangokban általában hűvös van. Ekkor jött az ötletem, hogy a legközelebbi hőségriadó közepén -vagy a hőséget követő menetrend szerinti viharok elől - barlangtúrára kell mennünk.

Barlangtúrára? Na jó, de hol vannak a legjobb barlangtúrák Magyarországon. Szemezgetek nektek kicsit azokból, amelyek engem nagyon magukkal ragadtak, s igazából alig tudtam a létezésükről. Ja és persze hűvös van, ha újra támadna a kánikula.

1. Bódvaszilas - Meteor-barlang

Kaland kalandvágyóknak ez a túra, hiszen a Meteor-barlangban sziklákon nemcsak lépdelve, hanem időnként kúszva, létrákon fel-le mászva és fejünket behúzva kell élvezni a hűs levegőt, amíg el nem jutunk a Titánok csarnokába, amely Magyarország második legnagyobb barlangterme. A barlang csak túravezetővel járható, s jó kondíció szükséges, de aki elszánja magát, az igazán klassz napot szerez magának és a párjának. Családi programra nem alkalmas, mert gyermekek nem vehetnek részt a barlangtúrán. Kis szerencsével akár 13 barlanglakó állatfajjal is találkozhatunk abból a 90-ből, amelyet azonosítottak a barlangban.

meteor

2. Orfű - Mészégető-források barlangja

Itt sem hagyható otthon a kalandvágy. Igazán azok fogják élvezni, akik szeretik az adrenalint az egekbe küldeni. Vezetett túrával, komoly öltözékben (amit a túra szervezői biztosítanak) csupán néhány száz métert tesznek meg azok, akik bevállalják, de ezalatt megtudják, hogy milyen érzés barlangot felfedezni. Nincsenek kiépített járdák, létrák, kapaszkodók, csupán maga a természet. A 2-3 órás túra alatt látványos barlangi képződményekkel és saját testünk korlátaival is megismerkedhetünk.

3. Abaligeti-barlang

Talán itt hűsölhetünk a legjobbakat, miközben még kihívásokkal sem kell küzdeni. A barlang klímája kiválóan alkalmas allergiás megbetegedések és asztma kezelésére, s átlagosan 12 fok körül van. Utcai ruhában járhatunk-kelhetünk a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés mellett. A barlangban denevérek laknak télen, de mostanság is ismerkedhetünk velük a közelben lévő denevér múzeumban.

abaliget

4. Mátyás-hegyi-barlang - Budapest

Ez a földalatti természeti csoda azoknak nyújt kiváló szórakozást, akikben kevesebb a kalandvágy, de azért mégis ott lakik a kisördög valahol. Nincs kiépített túraútvonal, van azonban vezetés, időnként négykézláb kell haladni, de cserébe különleges kovasavas-meszes kitöltések (gejzirit), továbbá barit- és kalcitkristályok fogadják a látogatót. A barlang bonyolult járatokkal rendelkezik, amely időnként csodás látványt tár fel. Csapatépítésnek sem utolsó egy ilyen túra, extrém környezetben ismerhetjük meg barátainkat és önmagunkat is.

5. Lóczy-barlang - Balatonfüred

A feltörő langyos vizek által kialakított barlangot tűzkőgumókkal tarkított mészkő rétegek fogják körbe, amellyel különleges látványt nyújtanak a látogatóknak. A meleg források ellenére ennek a barlangnak az átlag hőmérséklete sem több, mint 12 fok. Így a balatoni nyaralás hűsítő programja lehet családoknak, pároknak és baráti társaságoknak egyaránt. A barlang akusztikáját teljes sötétségben próbálhatjuk ki, amikor énekszó csendül fel a tiszteletünkre. Itt is vezetett túrák vannak, de nem kell beöltözni és még denevérek sem leselkednek ránk.

loczy-barlang

Aki kedvet kapott a magyar barlangokhoz, az látogasson el erre az oldalra, ahol még számos túráról értesülhet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3012781978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
5_kulonleges_barlangtura_magyarorszagon
süti beállítások módosítása