Élet sója

Párizs sármos bevásárló passzázsai

2015. október 22. - Tünde Bagó

"Párisba tegnap beszökött az Ősz." - s úgy tűnik most már nem űzi el a meleg. Ilyenkor jön el a fedett passzázsok ideje. Utca, de mégsem ázunk miközben vásárolunk, utca, amelyre még ilyenkor is kikerülhet a szék, az asztal és egy kávé. Utca, amelynek sármját nemcsak a különleges üzletek adják, hanem az izgalmas architektúra, az üvegtetők hangulata. Két építészeti stílus keveredik bennük, a neoklasszicista és az eklektika. Míg az első kölcsönzi a passzázsoknak a monumentális karaktert, a második a design-t.

Párizsban a XIX. században 150 fedett, bevásárló utca volt, ma már csak úgy 20 van. A legtöbb a Rive Droite negyedben, a Palais Royal, a Grands Boulevards és a Rue Saint-Denis környékén van. Válogattam néhányat most, amelyeket érdemes egy őszi párizsi utazás során felfedezni.

Pompa és fény - Galerie Vivienne (41 Galerie Vivienne - 75002 PARIS)

Az 1823-ban épült passzázs a mai napig számos eredeti elemmel büszkélkedhet. A középen elhelyezkedő üvegkupola, vagy az eredeti padlómozaikok fenséges hangulatot kölcsönöznek a bevásárló utcának. Az üzletek magas árkategóriájúak, de ennek ellenére érdemes köztük kicsit flangálni. Luxus teaház, varázslatos könyvesbolt, ahol igazi ritkaságokra is bukkanhatunk, elegáns képeslapok és autentikus kávézók a pompa és a luxus világában.

1_600x389.jpg Fotó forrása: http://www.galerie-vivienne.com/


Retro - Passage du Grand-Cerf

A passzázshoz vezető átjárót nehéz ugyan megtaláni, de ha a Rue Saint-Denis-en a rikító üzletek között felfedezzük a boltívet, amely a bejáratot jelzi és belépünk, akkor hirtelen 1825-ben találjuk magunkat. Az üzletek eredetiek, például a Vintage-Optiker Pour Vos Beaux Yeux szemüveg üzlet (nevének jelentése: Az Ön szép szemeiért :-) ) polcai a passzázsba költözésük idejéből származik, azaz a XIX. századból. Szemüvegeik között a legtöbb a retro stílust követi, az 50-es, 60-as évek inspirálták tervezőiket. Egészen különösöket is találni közöttük. Ha a passzázsban járunk, akkor feltétlenül keressük fel a Le Pas Sage éttermet, üljünk le egy faasztalhoz a sarokban és élvezzük a tipikus francia ételeket. 

Paris_passage_du_grand_cerf_450x600.jpg Fotó forrása: wikipedia


Impozáns báj - Galerie Véro-Dodat

Két hentes, Véro és Dodat 1826-ban építette át az épületet egy fedett bevásárló utcává. Sikkes, neoklasszikus passzázs ez a Palais Royal közelében. Habár csak alig 80 méter hosszú, de igazi ünnep a szem számára: fekete-fehér márványpadló, fölötte mennyezeti freskó, de ott találjuk még Hermészt, a kereskedők istenét és féltestvérét, Apollót, a művészetek védelmezőjét is. Az épület legkülönlegesebb része a homlokzat, amely eredeti voltában maradt meg. Az üzletek fából készült ajtói üveg berakásokkal szintén a XIX. századi kort idézik meg a sétálók számára. A textil- és könyvesboltok mellett találunk itt egy Christian Louboutin üzletet a híres piros talpú körömcipőkkel. Este is érdemes bekukkantani, még, ha az üzletek már üresek is, hiszen a világítás még szebbé varázsolja a passzázst. 

Galerie_Vero_Dodat_405x600.jpeg Fotó forrása: wikipedia


Szentháromság - Passage Verdeau - Passage Jouffroy - Passage de Panoramas

A Passage Verdeau, a Passage Jouffroy és a Passage de Panoramas utcái találkoznak egymással, ahogyan a látogató az egyikből a másikba barangol át. Mindhárom passzázs a XVIII-XIX. századból származik, s Párizs legjobb állapotban megmaradt fedett bevásárló utcái. S ez meg is alapozza a hangulatot: korabeli berendezés, korabeli kiegészítők és korabeli atmoszféra.

A Passage Verdeau 1847-es születése meghatározta stílusát is, a kor uralkodó építészeti irányzatának, a neoklasszicizmusnak a jegyeit hordozza magán az épület. Az üzletek ma is megmaradtak annál a csábító tulajdonságnál, hogy tulajdonosaik és a segítőik az üzletben igazi hozzáértéssel adnak tanácsot a vevőknek. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Passage Verdeau ne lenne modern. 

Paris___Passage_Verdeau_03_450x600.jpg Fotó forrása: wikipedia


Átsétálva az 1845-ből származó Passage Jouffroy-ba egyszerre csöppenünk bele az Antikvitás, a Bric-à-Brac (francia bolhapiac) és a Vintage (a 20-as évek újra felfedezése) világába. Ezzel a nosztalgikus dolgok iránt rajongó gyűjtők Mekkájává válik a hely. Hatalmas a választék könyvekből, képeslapokból, bélyegekből, játékokból. A begyűjtött kincseket azonnal élvezhetjük is egy tea és egy Petit Gâteau mellett a Le Valentin teaszalon otthonos asztalainál. S amit itt nem szabad kihagyni, az a közvetlenül a passzázsból nyíló Musée Grévin, a francia viaszfigurák gyűjteménye (ismert modellek is láthatóak itt). 

jouffroy.jpg Fotó forrása: http://passagejouffroy.com/


Ahol az idő biztosan megállt, az a Passage des Panoramas. 1799-es megnyitásával a szerelem és a fény városának legidősebb fedett bevásárlóutcája cím birtokosa, ahol egész gyűjtemények találhatóak tintából, levélpapírból, bélyegekből és képeslapokból. Különleges vintage játéküzlet és kiváló francia konyha gondoskodik arról, hogy ebben a XIX. századi hangulatban elidőzhessünk. 

800px_Passage_des_Panoramas_16_May_2013_600x418.jpg Fotó forrása: wikipedia


Kétségtelenül igaz, hogy a divat, a vásárlás, az elegancia kapcsán is mindig Párizs jut legtöbbünk eszébe elsőként. S elmondhatom, hogy párizsi látogatásom során én sem tudtam kihagyni a Galeries Lafayette áruházat, vagy az üzleteiről híres Champs-Èlysées-t. Mindkettő esetében jelentéktelennek tűntek az áruk számomra, sokkal fontosabb volt az épület, a hangulat, az atmoszféra.

Jó sétát Párizs passzázsaiban, küldjetek egy képeslapot!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3912782024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
parizs_sarmos_bevasarlo_passzazsai
süti beállítások módosítása