Élet sója

Riga, Észak-Európa ékszerdoboza

2015. december 10. - Tünde Bagó

Nincs Európában még egy olyan város, amelyet annyira különböző kultúrák formáltak volna, mint Rigát, Lettország fővárosát. Elsőként egy brémai szerzetes érkezik a keresztes lovagokkal erre a vidékre és épít várat a 11. században, majd követi a német lovagrend. Később, a 14-16. században a város a Hanza-szövetség részeként a Baltikum kereskedelmi központjává lett. S innen kezdve szinte valamennyi környékbeli országnak fontossá vált. Svédek, lengyelek, s oroszok felváltva hajtották uralmuk alá, míg a 20. század második felében a Szovjetunió szerezte meg magának. 

Ez a sokszínűség a városon ma is meglátszik. Ott a Hanza jelleg, a német kereskedők hatása, a Feketefejűek házánál, de sajnos a szovjet időszak sem múlt el nyomtalanul.

latvia-912348_640

A belvárosnak különös hangulatot kölcsönöznek a macskaköves utcák, sikátorok, az éttermek tömege, s a szecessziós épületek. A várost körbeölelő Pilsetas csatorna mentén sok parkot találni, ahogy a városon kívül is vonzó a természet.  

riga-102040_640

Riga manapság nagyvárosi jelleget kezd ölteni, s ez nemcsak a modern épületeken, hanem a kulturális színtereken is érzékelhető. Nagyot lendített ezen az, hogy 2014-ben Riga volt Európa kulturális főváros, karöltve egy másik északi várossal. Ebből az alkalomból készítették ezt az országimázs videót, ahol jól látszik a város művészeti életének fejlődése.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Lettországban népszerű a jégkorongozás, de Budapesten sem kell nélkülöznünk ezt a sportágat. Rajongó családtagjainknak nyugodtan vásárolhatunk egy-egy belépőt a 2016. februári olimpiai selejtezőre a Papp László Sportarénába

Rigában található Európa egyik legnagyobb piaca a maga 1200 elárúsítóhelyével, amelyre a lett konyhának nagy szüksége is van. A sokszínűség és a történelmi hatások a gasztronómiában is jócskán érvényesülnek. A németektől az olyan húsos ételeket, mint a pástétomok és kolbászok, míg az oroszoktól a sózott és füstőlt halkészítményeket vették át a lettek. Talán az ünnepi nagy evések végére, amikor már jócskán elteltünk, jól esik majd egy lett sóskaleves, amelyről itt olvashattok.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9412782064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
riga_eszak-europa_ekszerdoboza
süti beállítások módosítása