Élet sója

A legfontosabb hely Olaszországban

2015. december 13. - Tünde Bagó

Van egy hely Olaszországban, amely különös jelentőséggel bír! Nem egy konkrét hely, hanem a hely általában. Már az ókori Rómában itt zajlott a politikai, a kereskedelmi és a társas élet, később a középkorban itt vonultak fel az uralkodók, itt mutatták meg erejüket és gazdagságukat, s napjainkban a nagyvárosokban itt található a legtöbb turista, a kis olasz településeken pedig itt élnek társasági életet az olaszok.

Tér, terek, szögletesek, kerekek, oszlopokkal, diadalívekkel határoltak, templomokhoz futók, s templomokból nyílók, kicsik, nagyok, zártak, nyitottak, szárazak és időnként nedvesek, emberekkel, galambokkal, macskákkal vagy filmstábokkal zsúfoltak. Mindegy, hogy milyen, mindig is a legfontosabb volt, az és lesz Olaszországban. A tér, a terek, a piazza.  

torino_944570_640_600x398.jpg Torino - Piazza Carlo

 

Járhatunk északon, vagy délen, kis városban, vagy nagyban, egy biztos, hogy a főtéren történelmi emlékeket, kávézókat, sziesztázó olaszokat és térképet böngésző turistákat találunk. Ott lesz a város szíve, a lüktetése, amely olyan egyedivé, olyan itáliaivá teszi. Építészek, szobrászok versengtek a terekért, azért, hogy otthagyhassák a kezük nyomát, hogy ők tehessék egyedivé, megismételhetetlenné, s felismerhetővé. 

siena_455089_640_600x337.jpg Sienna

 

Bernini, Michelangelo, Cellini, Borromini, Mengoni és sorolhatnánk azokat a művészeket, akik lehetőséget adtak nekünk, hogy ezeken a tereken élvezhessük Itáliát.

szt_peter_ter_masodik_small_600x231.jpg Szent Péter tér Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Átéljük a dolce vitát, a stílust, amit az olaszok közvetítenek, a pezsgő életet, a sokféleséget és a változatos kulináriát. 

A legújabb országimázs videójuk nem véletlenül ragadta meg éppen a tereket, amelyeken keresztül próbálja meg az olasz életérzést bemutatni, s amelyben ha csak egy pillanatra is, de felvillan minden, ami olasz. 

Ne csak nézzétek, hanem hallgassátok a zenét is, amely szintén Itália sokszínűségét tárja fel.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ajándék, amivel becsempészhetjük a dolce vitát a szeretteink életébe? Mi sem egyszerűbb! Egy jó kávé, egy kiváló tészta, igazi bivaly mozzarella, s ráadásnak néhány olasz film a nagy klasszikusoktól, mint Fellini, Antonioni, Pasolini, Bertolucci. 

Karácsony reggelére egy panettone, a híres milánói szakácssapka alakú kalács a lehető legnagyobb népszerűségnek örvend majd egy jó kávé mellett. Sok üzletben lehet már Magyarorzságon is kapni, de a bátrak neki is állhatnak ezzel a recepttel

 

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9512782070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_legfontosabb_hely_olaszorszagban
süti beállítások módosítása