Élet sója

Hogyan lesz egy porfészekből tízmilliós könyvbirodalom?

2016. október 23. - Tünde Bagó

Nincs még egy hely Európában, ahol egy ilyen kicsi területen ennyi könyvesbolt és antikvárium van. Egy főutca, egy tucat utcácska, egy vár(rom), 30 könyvüzlet, 1800 lakos és azt mondják, akár 10 millió könyv is lehet itt az isten háta mögött két lépéssel található walesi faluban, Hay-on-Wye településen.  

Hogyan kerül egy walesi faluba ennyi könyv? 

A történet ott kezdődött, hogy 1962-ben Richard Booth irodalomkedvelő üzletember Oxfordból Hay-on-Wye-be érkezett. A település régi tűzoltó épületében megnyitott egy antikváriumot és kamionszámra hordta ide a könyveket. Hogy honnan? 

Abban az időszakban sok vidéki birtokon számoltak fel a tulajdonosok egész könyvtárakat, modernizáltak, átépítettek és a kandalló melletti méretes polcokról lekerültek az egy-kétszáz éve ott porosodó kötetek. Booth felvásárolt egész könyvtárakat és Hay-on-Wye-be szállíttatta. Az egykori tulajdonosok örültek, hogy valaki megszabadítja őket a limlomtól, Booth pedig kiváló üzleti érzékkel tudta, hogy a legjobb befektetés a könyv lesz számára. 

Hamarosan kinőtte a tűzoltósági épületet és az üres moziba is könyvek kerültek - ma is innen van üzeletének a neve: Cinema Bookstore. Alig 10 év alatt már évi 100ezer fontot keresett a secondhand könyveladásból. Megvásárolta a faluban álló Hay kastélyt, ahol, mint egy király mutatta meg országnak-világnak könyvbirodalmát.

hay-on-wyetop

Innen kezdve nem volt megállás. Újabb antikváriusok érkeztek a faluba, sorra nyíltak a könyvüzeletek. Könyvek kerültek minden polcra, minden lépcsőre, minden pincébe, minden padlásra, minden garázsba, sőt még a tipikus, walesi kőkerítések mellé is.

hay-on-wye-166

Olyan különleges, egyes írókra, vagy témákra specializálódott üzleteket lehet találni, mint például az Addyman Books, ahol Arthur királyról, a Murder and Mayhem, ahol gyilkosságokról és halálesetekől szóló könyvek találhatóak. De ott van a Rose's Books, ahol az elmúlt évszázadok gyermekkönyveit árulják, vagy a Poetry Bookstore, ahol nincs hiány rímekben, hexameterekben, s szonettekben. 

Jó ideig csupán a koronás sziget lakói érkeztek ide, hogy rég keresett könyvekre találjanak, vagy újakat fedezzenenk fel. 1988-ban azonban a település elindította a Hay Fesztivált, amely pár év alatt a világ legnagyobb könyvfesztiváljává nőtte ki magát. Egyszer, amikor Bill Clinton ellátogatott ide, s a sátrakban táborozó olvasók között sétált, akkor azt mondta, hogy ez a hely itt a Szellem Woodstockja. Ennél jobban talán le sem lehet írni a minden év májusában megrendezésre kerülő rendezvényt. Híres és kevésbé híres írók, költők, irodalmárok, filozófusok, történeszek jönnek a világ minden tájáról, tartanak felolvasásokat, s a 100ezres közönség napokig böngészi a csaknem 10milliónyi könyvet Hay-on-Wye-ben. Beszélgetnek olvasmányaikról, vitatkoznak versekről, filozofálnak a világ dolgairól. 

hay-on-wye-62

Booth, az üzletember bejárta az egész világot és mindenhonnan szállíttatta Walesbe a könyveket, így nemcsak időben, de nyelvileg és földrajzilag is széles a kínálat. Találni többszázéves bőrkötéses, kézzel írott köteteket, de ott van a James Bond sorozat is. Vannak vallásos, utazási, romantikus, történelmi könyvek, de akadnak bekötött szerelmes levelek is. 

hay-on-wye-172

 

Számos helyen a településen az utcákon, kerítések mellett, sőt még Booth kastélyának az udvarán is becsületkasszás eladás működik. (Úgy tartják innen terjedt el Svájcban, Belgiumban, az USA-ban, Norvégiában, Japánban, s Franciaországban is a hasonló secondhand könyveladás.) Nincsenek kategorizálva a könyvek, a könyvmolyok csak beszállnak a polcok közé, keresgélnek, olvasgatnak, s amikor az est leszáll, vagy már nagyon eláznak a walesi esőben, akkor bedobják a kasszába a könyv árát és távoznak. A könyvek pedig kiállják az időjárás szeszélyét. Azt mondják télen olyan, mintha a hó egy fedél nélküli könyvtárat venne védelmébe, amíg meg nem érkeznek a tavasz első sugarai. 

Fotók forrása: flickr.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9712782250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hogyan_lesz_egy_porfeszekbol_tizmillios_konyvbirodalom
süti beállítások módosítása