Élet sója

Újabb kastély álma vált valóra

2017. január 01. - Tünde Bagó

A kastélyoknak nemcsak történeteik, kísérteteik és titkos ajtajaik vannak, hanem álmaik is. Álmodnak arról, hogy lakóik visszatérnek. Álmodnak arról, hogy újra vendégek népesítik be a szalonjaikat, s álmodnak egy hozzájuk méltó használatról. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély álma most valóra vált, ott voltunk, láttuk, laktuk, élveztük és ajánljuk.

fehervarcsurgo_kastely_karacsony_kicsik_600x397.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

A békés megyei Bréda-kastély kapcsán írt cikkem során egy olvasóm "megvádolt" azzal, hogy én dicsőítem az arisztokratikus rendszert, s szeretném, ha az urak visszatérnének. Máig nem értem, hogy egy művészeti alkotás iránti rajongásomtól hogyan jutott az olvasó idáig! Számomra ugyanis ezek a kastélyok művészeti alkotások, éppen úgy, ahogyan a modern kultúrpaloták, vagy Rodin szobrai. Ugyanis komoly fantázia, kreativitás, tervezés, művészeti munka, s tehetség eredményei ezek az épületek is, s ahogyan egy szobrot nem törünk szét, vagy egy múzeumot nem rabolunk ki, úgy a kastélyokat sem illik lerombolni, kifosztani, hagyni, hogy az enyészet uralja. 

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt nem kisebb személy tervezte, mint az a Heinrich Koch, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi-palotát építette át, s a munkálatok felügyeletét a helyszínen pedig Ybl Miklós látta el. A XX. század első évtizedében a kastély parkjának angolkert jellegű kialakítást a híres Hein János tájkertész végezte. Van még valakinek kétsége afelől, hogy egy művészeti alkotásról beszélek?

fehervarcsurgo_kastelypark_kicsik_600x451.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 Ha igen, akkor tanúbizonyság végett, ha nem, akkor "csupán" érdeklődésből nyomban el kell látogatni Fehárvárcsurgóra. 

fehervarcsurgo_kastely_pano_kicsik_600x206.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 Mert a kastély álma ma már - köszönhetően a magyar államnak és a Károlyi-családnak - valóra vált. A háborút követő évtizedek rombolásának mostanra már csak alig észrevehető nyomai vannak, s a szalonok is benépesültek. A könyvtárban az elégetett, felbecsülhetetlen értékű könyvek helyére újabb könyvek, az étkezőbe az egyetlen megmaradt eredeti szék alapján készült másolatok, a szobákba elegáns textíliák, s a levegőbe pedig hatalmas vendégszeretet került. 

Nem csupán egy kastélyszálló, annál sokkal több. Egy hely, amelynek minden porcikájából az európai kultúra sugárzik. Egy hely, ahol a jelszó: kikapcsoltam. Nemcsak telefont, nemcsak tv-t, hanem az időt, a stresszt is. Nincs wellness, nincs zenés bár, nincs minigolf, van viszont egy fantasztikus étterem francia hatásokkal, egy 50 hektáros park tóval, sétautakkal, egy kápolna, egy könyvtár, egy boros pince, 20 főúri kényelmet nyújtó szoba, számos csöndes szalon, kedves és figyelmes személyzet. Tökéletes családi rendezvényekre. Tökéletes elvonulni a világ zajától. Tökéletes hely alkotni. 

Még több képért kattintás a galériára - Fotók: dr. Szalai Krisztián

A karácsonyt nem otthon tölteni talán sokak szerint furcsa, de egy Európában, s Magyarországon jól szétszórt család esetében mégsem olyan isten ellen való vétek. Megpróbáltuk és Károlyiék kastélyában nem is sikerülhetett volna jobban az ünnep. A szobákban élő karácsonyfák, a szalonban forralt bor, bejgli, az étteremben ünnepi vacsora, s nemcsak a személyzet, de a falak, a tárgyak, az egész épület a szeretetet sugározta. S mindez a magyar fizetésekhez igazított áron.  

A legnagyobb problémám csupán az volt, hogy nem próbálhattam ki a kastély nyújtotta - számomra varázslatos - szolgáltatások zömét: végigjárhattam a kastélyt egy tárlatvezetővel, de a kertben az időjárás miatt csak egy rövid sétára volt lehetőség. Holott nyáron még piknik kosarat is kaphat a vendég, s akkár egy napra is a park lakója lehet. Nem hallgathattam meg egy szabadtéri, gyertyafényes koncertet, mert az csupán csak júliusban van. Nem vehettem részt egy főúri, szilveszteri bálban, mert már máshova ígérkeztünk el. S nem lehettem újra gyerek, hogy részt vehessek az olyan múzeumpedagógiai programokban, mint a képeslapok világa, a "Se golyóstoll, se spirálfüzet, se iskolabusz" iskolatörténeti program, a címereket és családfákat sem kutathattam, s nem indulhattam botanikai felfedező útra a parkban. 

Nem, mindent nem kaphattam meg Károlyiéktól, akik a kastély egyik szárnyából ma is tevékenyen felügyelték az én ünnepemet, akik mindent megtesznek a magyar kultúra és az európai kultúra még szélesebbkörű integrálásáért, s akik a kastély használati jogával megpróbálnak a legjobban gazdálkodni, de kaptam egy, mit egy, több álmot, amelyért érdemes visszatérnem Fehérvárcsurgóra. 

(Fehérvárcsurgó Székesfehérvártól 10 km-re található, a Bakony- és a Vértes-hegység találkozásánál. A közelben található Csókakő vára.)

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612782304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ujabb_kastely_alma_valt_valora
süti beállítások módosítása