Élet sója

Humoros, országimázs videóval szólt be a német Frízföld Trumpnak

2017. február 10. - Tünde Bagó

"Amerika az első, Kelet-Frízföld lesz a második." - üzeni a plattdeutsch népcsoport Németország északnyugati részéről egy videóban Donald Trump amerikai elnöknek. 

Sok országot "megérintett" az új amerikai elnök azon kijelentése, hogy Amerika az első, s többek videókon keresztül mutatták meg, hogy miért is lesznek ők a másodikok. Számomra a legötletesebb a Németország északnyugati régiójában élő ostfrieslandiak (kelet-frízföldiek) videója volt. Politikai fricskákkal tűzdelt, s országimázs videónak is megtenné az alkotás. Nemcsak, hogy jót mulattam, hanem ezek után már alig várom, hogy megismerjem azt a vidéket. 

Mielőtt azonban belevágnánk, ismerjétek meg röviden az ostfriesereket, vagy ahogyan ott hívják magukat a plattdeutsch népcsoportot. Egy nagyon fontos szokásukról már itt olvashattatok a blogon, ez pedig nem más, mint a teázás. A nyelvük is nagyon érdekes, hiszen Frízföld Hollandiához tartozik, de Kelet-Frízföld (Ostfriesland) már Németország alsó-szászországi tartományában, az Északi-tenger partján található. S akkor kb. most sokan abba is hagyják az olvasást, legyintenek, hogy mogorva népekről, borzasztó időjárásról van szó, úgyhogy hagyjuk. Na, de nem oda Buda! Aki nem járt még ott, annak fogalma sincs, hogy mennyire vendégszerető népségről van szó, milyen csodálatos tengerpartjuk van, fehér dűnékkel szabdalt földjük, szigeteik, szélmalomjaik, isteni ételeik és hajós múltjuk. 

A videó nyelve az angol, s sajnos nem találtam rá magyar feliratot, de megpróbálom összefoglalni nektek (kicsit értelmezve is), hogy mit is üzennek az ostfrieserek az amerikai elnöknek. Az én olvasatomban az üzenet így hangzana:

"Tisztelt Elnök úr!

Engedje meg, hogy ebben a videóban bemutassunk Önnek Ostfrieslandot. Ugye nem hallott még Kelet-Frízföldről? Nincs ezzel egyedül, mert az európaiak nagyrésze sem hallott még róla. 

Miközben minden, ami európai, az megvan Ostfrieslandban is, sőt! 

Itt fekszünk mi az új EU/Angol határon, s a legtöbb európai országnál nagyobbak vagyunk. Higyje el, ez igaz!

Ahogyan az is, hogy már 885 óta a szabadság, az igazság, az egyenenlőség, s az emberi jogok a legfontosabbak a mi kis társadalmunkban.

Saját nyelvünk van, a platt, tetszene Önnek, annál is inkább, mert nincs szükségünk 140 karakterre sem a kommunikáláshoz. Napközben úgy köszönünk, hogy MOIN, a nap további részében pedig nem beszélünk. Ugye, hogy imádná ezt Ön is? 

Tudjuk, hogy a hollandok is üzentek már Önnek, de nekünk több szélmalmunk van mint nekik, s mi nemcsak kávézóknak hívjuk, hanem kávézásra is használjuk őket. Tudja mire gondolunk, ugye?

Persze a szélmalmok modern változatai is megtalálhatóak itt, csak úgy, mint a dánoknál. Szélenergiában Kelet-Frízföld a legjobb, a többiek katasztrófálisak. Higyje el, ez igaz!

Viszont ne higyjen az olaszoknak, a pisai ferde torony nem igaz, bezzeg Ostfrieslandban igazán dőlnek a tornyok. S képzelje, itt találhatóak a legmélyebbre és a legmagasabbra épített világítótornyok is. 

Imádná a mi kis játékainkat, a Bosseln-t (bowlinghoz hasonlatos) és a Schlickschlittenrennenwaeltmeisterschaft-ot (szabad fordításban: iszapszánkó futást), amelyben mindenki nagyon koszos és nedves lesz, még a lányok is. Érti, ugye?

Ha nem szeretné a saját sörünket, akkor ott a teánk. Itt mindenki issza a teát, délelőtt is, minden időben, s tényleg mindenki!

Szeretjük Amerikát! és Szeretjük Oroszországot! Annyira, hogy mindkét hely létezik nálunk. Sőt, szomszédosak is. Itt nyugodtan átsétálhat Oroszországba, fantasztikus rét köti össze őket. 

Tudjuk jól, hogy Önnek van egy Miss Amerikája, de képzelje, nekünk itt van Ursula, a tehén, akit már háromszor választottak meg Miss Ostfrieslandnak. Imádnivaló, higyje el, tetszene Önnek!

Önnek van egy Michael Moore-ja, nekünk meg egy Wolfgang Petersenünk, mindketten értenek a valóság bemutatásához. S tudja kire vagyunk mi még nagyon büszkék? Klaus Störtebekerre! Hogy nem ismeri? Nahát ELnök úr, hiszen ő volt a leghíresebb ostfrieser kalóz, akitől sokat tanultunk, például azt, hogyan használjuk ki a klímaváltozást a saját partjaiknál kalózkodásra. (Megj.: Az emelkedő vízszint és a kiszámíthatatlan időjárás következtében sokszor szenvednek a hajók balesetet errefelé és rakományuk az ostfrieserek partjainál köt ki.) 

Lenne ám egy kérésünk is! Volna olyan kedves és megmondaná Putyin elnök úrnak, hogy köszönjük a húsvéti tojásait, de több volt, mint amire itt Ostfrieslandban szükség van, s nem is annyira tudtunk mit kezdeni velük (Megj.: Utalás a programokban a szerzőkre, illetve titkos funkciók elrejtése.)

Ismeri a Scootert? Imádná, már csak a halak miatt is!

S képzelje Elnök úr, mi nagyok vagyunk falépítésben. Hatalmasak és nagy távolságokat fednek le (Megj.: óriási gátak vannak kiépítve a tengerparton), s az EU-val fizettettük meg. Ez tetszik Önnek, igaz? Olyan jól képzett határőrségünk van, amilyet Ön még csak hírből sem látott. Igen, a mi birkáinkon még a mexikóiak sem jutnának át. 

Mi szeretjük Amerikát, s elismerjük, hogy Amerika az első, de miért ne lehetne akkor Ostfriesland a második? 

Elnök úr, Ostfriesland várja Önt! MOIN!"

S íme a videó:

Ha a többi ország videóira is kíváncsiak vagytok, akkor itt mutatok még néhányat:

A holland üzenet

A portugál alkotás

A luxemburgi alkotás

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4612782340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
humoros_orszagimazs_videoval_szolt_be_a_nemet_frizfold_trumpnak
süti beállítások módosítása