Élet sója

Bukott Tárgyak Múzeuma, avagy a fejlesztők baklövései

2017. június 20. - Tünde Bagó

El tudod képzelni a 48 óra után megsemmisülő DVD-et vagy az átlátszó kólát? Nem? Éppen ezért buktak el ezek a termékek a piacon. 

A svéd Museum of Failure Innovation kurátora, Samuel West - aki egyébként klinikai szakpszichológus - azonban úgy gondolta, hogy ezek az ötletek mégiscsak ötletek, találmányok, még ha nem is szerette úgy meg őket a piac, mint az iPhone-t vagy egykor a színes televíziót. El is kezdte gyűjteni az extrémnél extrémebb tárgyakat, amelyeket a svéd Helsingborg városában ki is állít egy múzeumban. 

West hitvallása: "mint társadalom, alábecsüljük a kudarcot és csakis a siker megszállottjai vagyunk." Szerinte a kudarcokból éppen annyira lehet tanulni, mint a sikerekből. Gondoljunk csak az Apple Newton-ra, amelynek bukása vezetett a mai iPhone-okig. A múzeumban egyébként az Apple Newton is látható azon 51 tárgy között, amelyet eddig sikerült Samuel Westnek összegyűjtenie. 

Személyes kedvenceim közé tartozik a csakis Twitterezésre használható készülék. Elképzeltem, milyen lenne, ha minden közösségi oldalnak külön készüléke lenne! Nekünk bloggereknek azt hiszem bőröndökre lenne szükségünk.

Ha Twitter, akkor Donald Trump! Remélem egymás mellé került a két tárgy. Készült ugyanis egy, az ingatlanüzleteiről híres Trump nevével fémjelzett társasjáték 1989-ben, kicsit a Monopoly mintájára. Mit gondoltok miért volt bukás? Túl bonyolultra sikerült a játék. :-) :-) 

A rémísztő kategóriába is került egy tárgy, az elektromos masszázsmaszk, amely még az uborkapakolásnál is nagyobb meglepetést okozna az érkező postásnak. 

S mit szóltok ahhoz az Ikeás találmányhoz, amelyet csiga kalapnak neveznek? Egyelőre nem értem az IKEA tervezőit, csak arra tudok gondolni, hogy nekik is lehet őrült napjuk!

A gyűjtemény része az a Google szemüveg is, amelybe kis kijelzőt építettek és az okostelefonokhoz hasonló ikonokkal jeleníti meg az információt. Én ezt a fejlesztést nem annyira nevezném elhibázottnak, hiszen 2012-ben a Time magazintól a "2012-es év legjobb innovációi" díjat kapta, a Curiosity űrjáróval közösen. Lehet, hogy még nem tömegtermék, lehet, hogy még fejlesztésre szorul, de ebben biztosan van jövő. Személy szerint én arra használnám a legszívesebben, hogy könnyebben kommunikáljak idegen nyelveken. Talán még ez is eljöhet. 

Az, aki azonban a csodás kis városban Helsingborgban jár, ki ne hagyja ezt a múzeumot. S mivel nincs olyan közel, mutatok egy videót, amellyel kicsit elkalandozhatunk a bukott tárgyak között. 

Inside the Museum of Failure from NBC Left Field on Vimeo.

A fotók forrása: termékek weboldalai.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612782454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
bukott_targyak_muzeuma_avagy_a_fejlesztok_baklovesei
süti beállítások módosítása