Élet sója

Öt titkos tipp a német Bodeni-tóhoz utazóknak

2017. augusztus 11. - Tünde Bagó


Bodeni-tó, háttérben Reichenau egyik temploma
Fotó: dr. Szalai Krisztián

A dél-német Bodeni-tó különös atmoszférját északon a szőlőültetvények, délen és keleten az Alpok csúcsai, nyugaton a vulkánok és a Rajna alakítják. Az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a három országban, amely körbeveszi. Ausztria, Svájc és Németország vendégszeretete, a tó jól szervezett programlehetőségei, elfogadható, európai árai, biztonságos települései és kitűnő klímája garantálják mindenki számára az élményekkel dús nyaralást.

Évek óta fedezzük fel a Bodeni-tavat és környékét, minden igényt képes kielégíteni a környék. Kerékpárral éppen olyan nagy élmény felfedezni, mint autóval, vagy hajóval. Múzeumjai éppen annyi meglepetéssel szolgálnak, mint templomjai. Étteremeiben éppen annyira találunk igényes gasztronómiai kultúrát, mint borászataiban isteni fehér borokat. A tó vize pedig nemcsak színével, hanem tisztasáságával, s strandjaival is vonzó. Írtam már itt a blogon egy általános ajánlót a Bodeni-tó látnivalóiról, s számos tókörüli élményünkről, Überlingenről, ahol igazi Riviéra hangulatot találni, a zöldségek szigetéről, Reichenauról, ahol Nagy Károly fiai is tanultak 9. században, a magyar gróf tulajdonában is álló virágszigetről Mainauról és a csodás kis festett falú városról a Rajna partján, Stein am Rheinról. 

 A most megjelenő könyvemben (amelyet itt vásárolhattok meg kedvezménnyel) több tucatnyi útravalót, élményt, tippet és fotót kaphattok, amelyek közül jöjjön egy kis ízelítő most!  

Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Két repülő között egy léghajó - Friedrichshafen városában sokan csupán a Zeppelin Múzeumig jutnak el, holott a repülőtér melletti Dornier Múzeumban egy fél évszázadnyi repüléstörténettel, vadászgépekkel, teherszállító repülőkkel, NATO-gépekkel, Vietnámban szolgált felderítővel és űrkutatási projektekkel találkozhatunk. S hogyan jönnek a képbe a Zeppelinek? Olvassátok el a könyvben, vagy menjetek el a Dornier Múzeumba,  s biztosan észreveszitek.


Dornier Múzeum, Friedrichshafen
Fotó: dr. Szalai Krisztián

Aki megkóstolja a svájci csokit, az garantáltan függővé válik, van benne valami olyan plusz, amivel felülmúlja a versenytársait, talán csak sejthető, hogy azok a csodás legelők az okai, amelyek mindenféle jóval elhalmozzák a csokihoz szükséges tejet adó teheneket. A Bodeni-tó partján készülő svájci csokinak, a Gottliebernek pedig azt a bizonyos pluszt származása is adja. III. Napóleon, aki a tó mellett nő fel már szorgosan kóstolgatja a Gottlieber ostyát, a gaufrettes-t, amelyet a helyi asszonyok készítenek. A csoki azonban csak később, egy belevaló, vállalkozó hölgynek köszönhetően kerül. Gottlieben faluban el sem lehet téveszteni a csokigyárat, de mámorunkban el ne felejtsük megnézni az édes kis svájci települést se. A könyvemben arról is olvashattok, hogyan érdemes ezt a környéket bejárni!


Gottlieb település
Fotó: dr. Szalai Krisztián

Szeretsz hegyet mászni? Én nem, de a Bodeni-tó melletti Hegau vulkánok kúpjait még én is megmásztam. Olyan erővel csábítottak magukhoz, kilátással kecsegtettek a tóra és az Alpokra, hogy szépen lassan bevettem őket. S kedvencem is lett. Naná, hogy az, amelyre a legnehezebben jutottam fel, a Hohenkrähen. A sok ezer évvel ezelőtt kialudt vulkán kúpjára épített kis vár, amelyet a növények mellett egy szellem is rendszeresen véd. Aki azonban elég bátor, annak a jutalma a legszebb látkép a környékre. 


Hegau vulkánok és a tó
Fotó: dr. Szalai Krisztián

Az emberi jelenlét sok ezeréves bizonyítékaiba botlik az utazó a Bodeni-tó körül. Cölöpkre épített házak, templomok, várak, kolostorok. Az északi parton található óriási cölöpfalu, a Pfahlbauten sok turista célpontja. Van azonban a Höri félszigeten egy kicsike kis település, Wangen (igazából Öhningen része), ahol csupán egyetlen cölöpházat találni, de egyúttal részesei lehetünk a művészeknek lakóhelyet adó félsziget csöndes, nyugalmas világának, megszemlélhetjük a tó svájci partjait, s belekóstolhatunk a tóból kifogott halakból készült finomságokba. A félszigetet érdemes kerékpárral bejárni.


Wangen, HDR fotó
Fotó: dr. Szalai Krisztián

S ha már kultúra, akkor jöjjön egy tipp Reichenau szigetéhez, ahol egyszerre lehet részese az utazó a zöldségtermesztés kultúrájának és a középkori oktatás, kódexmásolás és gyógynövénytermesztés hagyatékainak. Aki egyszer a szigetre betéved, annak nehéz lesz megválnia tőle. Ne rémisszen meg senkit a beáramló tömeg, mert bent eltűnik majd a nyomasztó turistahad. Számomra a legszebb panorámát és a legnagyobb nyugalmat nyújtó hely a régi teaház melletti rész. Nehéz megtalálni, de keressük kitartóan a sziget déli oldalán, az első templom és a sziget központja között félúton térjünk le, majd egy autószalon mellett induljunk délnek. Ott lesz az, csak vár bennünket és minden évszakban és napszakban bebizonyítja, hogy Reicheanu öröksége nemcsak a kódexekben lakik. 


Teaház Reichenau szigetén
Fotó: dr. Szalai Krisztián

Kedvet kaptatok a Bodeni-tóhoz? Akkor olvassátok el a könyvemet, amely többévnyi élmények gyűjtőtára és tervezzetek meg egy utazást ide Dél-Németországba az egyik legszebb hónapban szeptemberben, vagy az év bármely szakában. Nem fogtok csalódni!

A könyvet most elővételben 10 % kedvezménnyel vásárolhatjátok meg itt! A Németországban élők kérjék a weboldalon a személyes átvételt, s amennyiben az nem lehetséges Singen am Hohentwiel környékén, akkor írjanak nekem és helyi tarifával elpostázom részükre! (eletsojablog@gmail.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5012782486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_titkos_tipp_a_nemet_bodeni-tohoz_utazoknak
süti beállítások módosítása