Élet sója

Utazást megkönnyítő, ingyenes applikációt fejlesztett egy magyar srác

Mindenki használhatja és bárki továbbfejlesztheti

2018. június 08. - Tünde Bagó

Egy fiatal pár elindul a Budapest-Bamako útvonalon, játékokat visz magával afrikai gyerekeknek, időnként eltéved, nem találja a térképen, amit keres. Hazajön és elkészít egy ingyenes applikációt, amellyel nyugodtan letérhetünk a megszokott útról, hogy olyan helyről is megnézzük a kiszemelt célpontunkat, ahonnan mások nem.

Képzeld el, hogy állsz a semmi közepén, internet hol van, hol nincs, van viszont három óra szabadidőd! Mit csinálsz? Azon gondolkodsz, milyen jó lenne a közelben megnézni egy érdekes helyet. Ha van internet, mepróbálsz keresgélni, de alig ad ki valamit, hiszen nem New York közepén állsz, ahol egymást érik a különlegesebbnél különlegesebb látnivalók. Végre találsz valamit, de csak bolyongsz, mert a térkép nem mutatja meg, hogy hol állj meg az autóval, hol menj fel, hogy biztosan láss valamit. Végül megtalálod a kilátót, de zárva van, mögötte áll egy várrom, de mi lehet az. Sok-sok keresgélés a neten és a helyszínen, s úgy ment el a három óra, hogy alig láttál valamit. Nos, ez nem történhet meg, ha a magyar programozó, Krisztián és csapata által készített ingyenes applikációt, az ABARAD®-ot használod.

keme_ny_erdo_n_keresztu_l_bad_urach_vizese_s_ko_zele_ben.jpg

Krisztián ráakadt az Élet sója blogra, elküldte nekem az applikációját, én pedig belevetettem magam a tesztelésébe és gyorsan csináltam egy interjút is vele, hogy megtudjam, honnan az ötlet?

 2014 tavaszán megjártuk Budapest-Bamako útvonalat, ami 8600 km volt 2,5 hét alatt, kezdi az applikáció történetét Molnár Krisztián. A térkép szeretete akkor indult, amikor egy délután alatt a nejemmel az összes adott koordinátát átszámoltuk egy olyan formátumba, amit egy egyszerű okos készülék is tud használni egy ingyenes navigációs programon keresztül. Egyszerűbben fogalmazva az egész út alatt mi csak a telefonunkat használtuk internet nélkül navigálásra (pedig volt profi navigáció is a táska mélyén). Egy pillanat alatt el tudtunk indulni mindig az adott pont felé és vígan megérkeztünk feszültségek nélkül.

mi4_atlanti_o_cea_n_partja_n_-nyugat_szahara.jpg

Magyarországi cégek, akik saját termékeket, játékokat, kirakókat, tanulóbiciklit adtak nekünk azzal a szándékkal, hogy olyan helyeken tudjunk ajándékozni, ahol a legapróbb dolognak is nagyon tudnak örülni. Ez persze azzal járt, hogy le kellett térni a megadott útról, s ha már ott vagyunk, akkor nézzünk is meg pár érdekes helyet – gondoltuk. Ez nem volt mindig egyszerű, hosszas keresgélésbe torkollott a dolog és néhányszor feleslegesen elvesztegetett időbe.

6_szenega_l_-kaye_boubuo_vila_gosabb.jpg

Csak két évvel később amikor megosztottam egy térképet az interneten és 1,5 nap alatt 2500-an tekintették meg, jöttem rá, hogy rajtunk kívül is rengetegen keresik a legjobb turistahelyeket, különleges úticélokat.

Ez volt a közvetlen motivációja annak, hogy egy csapattal elkezdtük 2016-tól fejleszteni az ABARAD® applikációt, amely 2017. júniusában már elérhető is lett ingyenesen Android és iOS rendszerre, három nyelven.

Mit tud ez az applikáció?

Az applikációban mindig a legújabb dolgokat találják meg a felhasználóink, tartózkodási helyük közelében, az egyik leggyorsabb technikával.

Eddig mindig az adott célpont neve alapján kerestünk minden információt az interneten, ebben az esetben viszont nem fontos tudni az adott úticél nevét, mert különböző kategóriákon belül, távolság alapján azonnal látjuk a bekapcsolt GPS alapján az adott látnivaló helyzetét, nevét, weboldalát, wikipédia oldalát, telefonszámát. S mindezt úgy, hogy eddig még egy betűt sem írtunk a telefonban, csupán néhány gombnyomás, s már indulhatunk is a közeli látnivalóhoz.

Rengeteg olyan alkalom volt az utazásaink során, hogy megérkeztünk a korábban az interneten megkeresett hely közelébe, de jött a kérdés, hol találunk parkolót?

A csapatunkkal arra törekedtünk, hogy az általunk elmentett koordináták többségét a kiszemelt célponthoz legközelebbi parkolóhoz helyeztük el.

Természetesen vannak kivételek, mint például a vízesések, ahol ez nem teljesen lehetséges.

Mi az OpenStreetMap térképét használjuk, amit bárki (!) tud szerkeszteni így az egyik legfrissebb térkép.

Kik és hol tudják használni az ABARAD® applikációt? 

Bárki tudja használni, aki letöltötte az ingyenes ABARAD® telefonos applikációt.

Már most németül, angolul, valamint magyarul elérhető, de ezt bővíteni fogjuk az igényeknek megfelelően.

Internet használatával bárhol a világon lehet használni az appot, s a friss térképeket is. Sőt még egy weboldalunk is van: www.abarad.eu

Offline működésre csak Magyarországon, Ausztriában, valamint Németországban képes, amit folyamatosan bővítünk és további 25 országot szeretnénk megnyitni a jövőben.

Az egyik erősségünk, hogy az applikációhoz egész országtérképet tudunk biztosítani ingyenesen, mindenki számára!

Ha például egy hegytetőre 1000-2000 méter magasra szeretnénk külföldön túrázni és szükségünk van egy offline is működő térképre, akkor az ABARAD® applikáció korábban már letöltött térképe segít megtalálni, hogy hol vannak turistaútvonalak. Még ma is rengeteg olyan hely van, még Európában is, ahol nincs térerő, így internet hiányában nehézkes a tájékozódás.

Ebben a videóban Krisztián meg is mutatja az applikáció működését:

Miben jobb vagy több az ABARAD®, mint mondjuk a Google Maps? Hiszen ott is megtalálhatóak érdekes helyek és még útvonal is tervezhető. 

Abban nem tudok nyilatkozni, hogy a mások által készített térképek, valamint szolgáltatások jobbak-e az ABARAD®-nál, de aki eddig használta, az úgy nyilatkozott, hogy gyorsabban megtalálta a különleges helyeket tartózkodási helye közelében, mint más programokkal.

Én személyesen nem voltam megelégedve a mai rohanó világban az eddig ismert hasonló applikációkkal.

Az évek során sok telefonos applikációt, valamint különböző térképeket próbáltunk ki, de sokszor tapasztaltuk, hogy az adott hely már bezárt vagy nem aktuális adatokat tartalmaz az internetes oldal.

Ezért is gondoltam, hogy tapasztalt, profi szakemberekből összerakott csapattal, kemény munkával létrehozhatunk egy egyszerűen kezelhető, ingyenes, de mégis rengeteg friss információval rendelkező applikációt. Úgy gondolom, hogy sikerült!

Az ABARAD® erősségei szerintem az alábbi dolgokban van:

- Egész országtérképet tudunk biztosítani a felhasználóinknak offline módban.

- A mai világban rengeteg reklám jelenik meg sok applikációban, mi ezt megpróbáltuk minimalizálni, valamint a nálunk megjelenő hirdetők szolgáltatása valóban különleges és figyelemre méltó.

- A Wikipédia, OSM térképet mindenki tudja szerkeszteni, így az egyik legfrissebb adatokat tartalmazza.

- A nálunk megtalálható weboldalakat mindig megpróbálják a legfrissebben tartani az adott úti cél adminisztrátorai.

- Az ABARAD® applikáció úti célját szabadon választható navigációval lehet elérni offline esetleg online változatban.

- Ha valaki letölti a WIKIPÉDIA telefonos applikációját egy pillanat alatt le tudja tölteni a kiszemelt úti cél adatait, fényképeit az adott helyről, így ezeket az információkat akár útközben internet nélkül is előre el tudja olvasni vagy megtekinteni.

- Már angol, német, valamint magyar nyelven is elérhető az ABARAD® applikáció.

- Mindenki tud az ABARAD® térképéhez új pontokat beküldeni, majd mi ezeket leellenőrizzük, s a hiányzó adatokkal kiegészítve mindenki számára a legjobb helyeket elérhetővé tesszük.

Ha jól értem, akkor internet nélkül is, pár perces indulás előtti kattintással rengeteg dolgot érhetek majd el ott, ahol nem biztos, hogy van térerőm? 

Igen, amikor internet nincs a közelben és korábban letöltöttük az egyik ország térképet az applikáción belül, akkor is egy részletes térkép lesz nálunk, így egyszerűen tudunk tájékozódni.

Az ABARAD® kategóriák adatbázisát, mint például az úticélok neveit, a koordinátákat, a telefonszámokat, valamint a távolságokat meg tudjuk határozni a készüléken bekapcsolt GPS alapján.

Az ABARAD® applikáció nem tartalmaz útvonaltervezőt, mert a felhasználóra bízzuk a  program kiválasztását ezzel is elősegítve a legnagyobb élményt a használata során.

Az applikációval szinte mindig azonnal tudja a felhasználó merre van a nagy világban, így a GPS pozíció alapján mindig tudjuk melyik irányba induljunk tovább.

Csak egyirányú a használat? Vagy a használó is továbbfejlesztheti, hozzátehet valamit? 

Az ABARAD® csapatának a célja az volt, hogy MINDENKI számára fejlessze ezt a rendszert, s emiatt arra is lehetőséget szerettünk volna biztosítani, hogy BÁRKI, egy általunk még nem ismert látnivalót, különleges helyet elküldjön nekünk.

A legjobb helyeket a hiányzó információkkal kiegészítjük és ezután az app felhasználói számára is elérhetővé tesszük.

Mik a rövidtávú és hosszútávú céljaitok az applikációval? 

Rövidtávú célunk, hogy egy új kiegészítő funkció fejlesztéssel nem csak a felhasználóinkat juttassuk jóval több információhoz, hanem nagy segítséget biztosítsunk a látnivalók üzemeltetőinek is.

Hosszútávú célunk, hogy folyamatosan mindenki megismerje az ABARAD® applikációt és ezáltal rengeteg új élménnyel gazdagodjon.

Saját utazásaitoknál már bevált? Vannak másoktól is pozitív visszajelzések?

 Igen, mi folyamatosan használjuk, rengeteg időt megspórolunk vele, így többet lehetünk kint a természetben és új helyeket fedezhetünk fel személyesen.

Volt, hogy olyan helyeken közelítettük meg a vízesést az erdőn keresztül, hogy app nélkül nem mertem volna még én sem nekivágni…

erdo_ben_bad_urach_vizese_s_ko_zele_ben.jpg

Vagy például a Neuschwanstein kastély mögött megmutatta, hogy hova kell felmászni csodás fotókért… Ha nem ott lakunk vagy nem mondta volna valaki nem hiszem, hogy tudtuk volna merre menjünk a Marienbrücke után…

7_neuschwanstein.jpg

Nagyon örülök neki, hogy folyamatosan nő az ABARAD® app felhasználóinak tábora, illetve az eddigi visszajelzések csakis mind pozitívak voltak.

Mit kínál vállalkozásoknak az applikáció? 

Az ABARAD® felületein lehetőséget biztosítok a vállalkozások számára is a megjelenésre, ezzel is megpróbálom elősegíteni, hogy rengetegen ismerjék meg a minőségi termékeket, illetve szolgáltatásokat annak a helynek a közelében, ahol éppen járnak. Az vállalkozásokat, weboldalukat, telefonszámukat, szolgáltatásaikat az ABARAD® App felhasználói az egész világon elérik könnyedén. Még akár azonnal meg is rendelheti a terméket a felhasználó.

Honnan ez a név, ABARAD? Nem tudok rájönni, pedig folyamatosan gondolkodom!

A nevet a feleségem találta ki ...

ABA, mint gyermekkori becenevem, valamint a német kerék, avagy RAD szó összetételéből áll. Úgy, mint Krisztián kereke magyar nyelvre fordítva kicsit érdekesen hangzik.  Úgy, mint Krisztián keresője vagy inkább Krisztián kerek világa, az már talán jobb, de ezt már mindenkinek a képzeletére bízom.

Mi már használjuk, teszteljük az ABARAD®-ot. Azt hiszem a MINDENKI és BÁRKI kategóriát kihasználjuk, mert nemcsak használjuk, hanem fel is töltjük az érdekes helyeket, amelyből ugye itt a Bodeni-tó mellett akad elég. Köszönet Krisztiánnak és a csapatnak, hogy megkönnyítik az utazást.

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót Molnár Krisztián az ABARAD fejlesztője készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu  

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1714012340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
utazast_megkonnyito_ingyenes_applikaciot_fejlesztett_egy_magyar
süti beállítások módosítása