Élet sója

Afrika a szomszédos Ausztriába költözött

Európa legbefolyásolóbb szabadtéri kiállítása

2018. június 20. - Tünde Bagó

Baden bei Wien-ig kell csupán utaznia annak, aki szeretné látni Afrika ragyogó és sötét arcát egymás mellett. S ha még állatbarát is az utazó, akkor a La Gacilly Baden fotókiállítás a nyár kiállítása lesz számára.

Fotókkal nemcsak dokumentálni lehet, hanem befolyásolni, elgondolkodtatni, cselekvésre ösztönözni is. S hol máshol találnánk nyitott szemeket, lelkeket a világ problémáival foglalkozó fotósorozatra, mint egy olyan kisvárosban, amely egyébként a nyugalomról, a pihenésről, a jólétről ismert. Európa legnagyobb szabadtéri fotókiállítása a legjobb helyre költözött a következő négy hónapra. Baden bei Wienben minden együtt van a kiegyensúlyozott kikapcsolódáshoz és a befogadáshoz. Tudjuk, hogy Beethovent mire késztette ez a város (itt írtam nektek a téli Baden bei Wien-ről), így kevésbé csodálkozom el azon, hogy Jacques Rochert, az Yves Rocher alapítvány elnökét nem nagyon kellett győzködni arról, hogy az általa csaknem 15 éve megálmodott francia fotófesztivált elküldje vendégségbe a híres császárváros szomszédságába.

img_1988_kicsik.jpg

A francia kisvárosban, La Gacilly-ben másfél évtizede megrendezésre kerülő fotófesztivál célja, hogy felhívja az ember figyelmét a környezetének értékességére. Rámutasson arra, hogy az ember jövője a természethez és az állatokhoz fűződő viszonyán alapszik.

Minden évben kiválasztanak egy országot vagy kontinenst, majd telerakják a kis francia város parkjait, tereit és utcáit híres fotográfusok sokszor World Press Photo győztes fotóival az adott helyről, az ottani problémákról, állatokról, emberekről. Ma már a befogadókra az egyik legnagyobb befolyással rendelkező kiállításként tartják számon a La Gacilly Fotófesztivált.

S hogy ezt a figyelemfelkeltést tovább növeljék Lois Lammerhuber osztrák fotográfusnak köszönhetően Jacques Rochert beleegyezett, hogy minden évben Ausztria vendégül lássa az előző évi kiállítást, itt, a művészek és nyaralók által olyan nagyon kedvelt kis városkában, Baden bei Wienben.

_dsf7250_kicsik.JPG

Ezzel nekünk magyaroknak is elhozták a lehetőséget, hogy részesei lehessünk, hiszen Baden, ahogy a nevében is benne van Bécs városa mellett található pár kilométerre. Autóval a határtól csupán fél óra - 45 perc, vonattal pedig egy bécsi átszállással (pl. a híres és régi vonalon ma is közlekedő villamossal) gyorsan a fürdővárosban találhatjuk magunkat.

Mi egy vasárnapi nap korai óráiban érkeztünk, megszakítva utunkat Magyarország és a Bodeni-tó között. Korántsem fogadhattuk be néhány óra alatt az egész kiállítást, annál is inkább, mert a Gutenbrunner- és a Doblhoffpark, mint természetes kiállítóterek a nyári évszakban sokkal inkább magukkal ragadtak, mint azon a téli napon, amikor először a városban jártunk. Így a fotók előtt és mögött elterülő természet is megállásra, elidőzésre késztetett bennünket.

A Szeretlek Afrika kiállítás egy-egy témájához szükség is volt időre, hogy az ember feldolgozza.

_dsf7205_uj_kicsik.JPG

Az óceánok vízszintemelkedése, a mértéktelen bányászat, az állatok lemészárlása, s a számos környezeti és emberi probléma, amelyhez így vagy úgy, de mi, akik ott álltunk a fotók előtt, hozzájárultunk, hozzájárulunk.

Nem is lett volna szabad csak úgy tovább állnunk egy-egy fotó után. Ott helyben kellett volna kiderítenünk, hogy mit is kellene másként csinálnunk egy szürke hétköznapon ahhoz, hogy ezekről a fotókról a problémák elpárologjanak? A továbblépés azonban csak még jobban felerősítette bennünk az afrikai kontinens embere iránti tiszteletet. Emberek portréi, majd állatok portréi, s végül az ember és az állat közös portréi sugározták a fák lombjai, a rózsák szirmai és a levendula lilái között, hogy származástól függetlenül mindannyian vágyunk a harmóniára.

Ne akarjátok egyszerre befogadni a több, mint 4 km mentén elhelyezett 2000 fotót, igyatok közben egy kávét, élvezzétek a Rózsakertet, lessetek be a Casinoba, s sétáljatok a város kis utcáiban is. A kiállítás részeiben is megteszi majd a hatást!

_dsf7271_uj_kicsik.JPG

A La Gacilly Baden Fotókiállítást 2018. június 8. és 2018. szeptember 30. között lehet megtekinteni Baden bei Wien településen.

A kiállítás weboldalát itt találjátok: http://festival-lagacilly-baden.photo/

Ha a városban jártok, akkor ajánlom a Beethoven-házat megnézni, s ebben a cikkemben még további látnivalókról is írtam.

Nem is lennénk igazán az Élet sója, ha nem ajánlanék két szuper cukrászdát, ahol akár reggelizni, villás reggelizni is lehet, ha korán értek a városba: az egyik az Ullmann Pékség és Cukrászda a Schlossergässchen 16. szám alatt, a másik a Herwig Gasse több, mint 200 éves kávézója.

_dsf7231_kicsik.JPG

A városban több parkolóház található, így a parkolás is könnyen megoldható.

Ha szeretnétek az aktuális kiállítást Bretage-ban is megnézni, ahol ebben az évben a fenntarthatóság, ember és természet viszonya a fő téma, akkor itt tájékozódhattok: https://www.festivalphoto-lagacilly.com/

 A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu    

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2014058606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
afrika_a_szomszedos_ausztriaba_koltozott
süti beállítások módosítása