Élet sója

Miért érdemes zenét hallgatni? - avagy: néhány elfogult gondolat régen élt emberek műveivel kapcsolatban

2011. szeptember 02. - Tünde Bagó

Kedves Olvasóim!

Időnként szeretnék vendéget hívni a blogomra. S, ha már valaki vendégségbe megy, annak ajándékot is kell hoznia, egy írást, egyet a blogom témái közül. Elsőként Férjemet kértem, hogy írjon az ő vallásáról, a ZENÉRŐL. Mindenkinek szeretettel ajánlom:

Elöljáróban azonnal le kell szögeznem: semmiféle zenei képzettséggel nem rendelkezem, csupán szeretem a Zenét, s szívesen böngészem az ismeret számos forrásait zenével kapcsolatban (is). Ebből következően, az alábbiak semmiképpen sem tekinthetők zenekritikának.

 Ismeretségi körömben sok ember van, aki ex cathedra kijelenti, hogy ő márpedig nem hallgat „komolyzenét”, s ez a karakteres elhatárolódás mindig meglep. Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az emberek általánosságban szeretik a szépet és vágynak szép dolgokra. Természetesen a „szép” kritériuma nagyon szubjektív, ám mivel ez a bejegyzés – mint minden blog – személyes élmények, vélemények közzétételének ad helyet, vélhetem úgy, hogy a klasszikus zene: szép.

 A kérdés már sokkal izgalmasabb, ha úgy tesszük fel: mit adnak a 21. század emberének a 17-19. században keletkezett művek, azaz mi az a pozitív hozam, amit a puszta gyönyörködtetésen túl várhatunk, ha zenét hallgatunk?

 Mindenekelőtt: elmélyült nyugalmat és felfrissülést, a mindennapi taposómalomból történő átmeneti kimaradást, mert ezek a zenék befogadása időigényes. Sajnos manapság az idő drága kincs, bár sok van belőle, mégis koldus-szegényként vágyakozunk némi nyugalomra. Azonban, a helyzet reménykeltő: sok-sok olyan mű van, amelyek rövidek, mégis sokat adnak, ha figyelmesen barátkozunk velük, így akár rövidebb időtartamokat is kitölthetünk velük, s lelassulva, felfrissülve folytathatjuk a napi rohanást. De, hogy némi kipróbálandókat is mondjak, néhány rövid(ebb) mű, mellyel felfrissíthetjük rohanva rohanó világunkban megfáradt lelkünket:

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4112781642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.