Élet sója

A hetedik adventi örömmorzsa: Hideg udvar + forró ital = felejthetetlen élmény

2012. december 08. - Tünde Bagó

 

 

 

 

 

 

 

       A Karácsonyt váró időszak tökéletes alkalom a baráti összejövetelekre, s ha ezt kicsit másképpen csináljuk, mint az év más szakaszában, akkor igazán különleges élményekben lehet részünk.

A recept: Nézd meg az időjárás jelentést, s ha derült, hideg estét ígérnek, akkor végy egy meleg cipőt, kabátot, sapkát, s kesztyűt. Szólj a haveroknak, hogy ők is vegyék elő a legmelegebb holmijukat. Keressétek meg a baráti kör legsötétebb udvarát (minél kisebb legyen a fényszennyezés). Készítséték el az alábbi italok valamelyikét, vagy akár mindegyiket.

Forralt bor:

Hozzávalók 8 pohárhoz, poharanként 2 dl: 1 narancs, 2 narancs leve,1 l vörösbor, 100 ml rum, 2 db csillagánizs, 1 fahéjrúd,100 g cukor.

Elkészítés: A narancsot megmossuk forró vízzel, megtöröljük és a héját vékony spirálban lehántjuk. Azután megtisztítjuk a fehér héjtól, és szétbontjuk gerezdekre. A narancsgerezdeket a narancslével és a vörösborral, rummal, fűszerekkel és cukorral együtt felmelegítjük, közben kavargatjuk. Nem szabad, hogy felforrjon, csak jól összemelegedjen. Leszűrjük és poharakba, vagy a későbbi felhasználás esetében termoszba öntjük.

Alkoholmentes puncs, a Driver’s Glogg:

Hozzávalók 6 pohárhoz, poharanként 2 dl: 2 citrom, 3 narancs, 800 ml fehér szőlőlé, 50 g kandiscukor (ha nincs, akkor a barna cukor is megfelel), 1 db szegfűszeg, 2 fahéjrúd.

Elkészítés: Kifacsarjuk a citrom és a 2 narancs levét. A megmaradt 1 narancsot forró vízzel megmossuk és felszeleteljük. A szőlőlevet felmelegítjük a citrom- és narancslével, kandiscukorral, szegfűszeggel és fahéjjal együtt. Hozzáadjuk a narancskarikákat, és a forró italt szétosztjuk 6 pohárba, kandiscukrot kínálunk hozzá. Ez is mehet termoszba is, amíg el nem érkezik a fogyasztás ideje.

 Amikor készen vannak az italok és megérkeztek a barátok is, akkor gyűljetek az udvarra és kezdjétek el a ki ismer fel több csillagképet játékot. Decemberben biztosan ott van az égen az Orion – a Kaszás, az övéről lelógó csodás gyémántkarddal. A Bika szeme (Aldebaran) mellett ott ékeskedik a Jupiter. Szarvánál pedig ott kapirgál a Fiastyúk. Az Androméda a szomszéd csillagvárossal, a Kassziopeia (a „W” alakzat), a Hattyú, s természetesen a Göncölszekér.

Ha a biztosra akartok menni a csillagképek felfedezésében, akkor a buli előtt töltsétek le a www.stellarium.org weboldalról a magyar Stelláriumot, amely ingyenes és jól használható csillagatlasz.

Ha megvannak a csillagok, akkor jöhetnek a melengető italok. S, ha az alkoholos változatból kellően sokat iszunk, akkor magunk is láthatjuk, amit az alábbi képen a fényképező látott: „S mégis mozog a Föld…”

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1012781676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_hetedik_adventi_orommorzsa_hideg_udvar_forro_ital_felejthetetlen_elmeny
süti beállítások módosítása