Élet sója

Tizenhetedik adventi értékmorzsa - Az író, aki még a heavy metalt is megihlette.

2013. december 17. - Tünde Bagó

Kissé anakronisztikusnak tűnhet a mai, internetfixált világban könyvet olvasni. Asimov után szabadon, pedig a könyv a legtökéletesebb filmlejátszó: tökéletesen 3D-s vizuális élményt ad, tetszés szerint megállítható, visszatekerhető, áram nélkül is működik, jelentősen ellenáll a fizikai behatásoknak, kis tömegű, azaz: kitűnő szórakozás a használata. S hogy ez nem csak szórakozás, hanem szórakoztatva tanulás is (természetesen a tankönyveket, lexikonokat kivéve, legalábbis kevés ember üti agyon szabadidejét mázsás lexikonok lapozgatásával), arra a legjobb példa Umberto Eco életműve.

dreamstime_xs_30427477

 Tudományos munkáját a középkor kutatásának szentelte, ami során káprázatos tudásanyagra tett szert, melyet a regényeiben megpróbál a gyanútlan olvasó fejébe belepasszírozni. S a legélvezetesebb, hogy eközben szórakoztató regényeket ír. A Rózsa neve hozta meg számára az igazi világhírt, e regényből közepesen élvezhető filmet is készítettek Sean Connery főszereplésével. A legérdekesebb, hogy a regény hatására még az Iron Maiden brit heavy metal együttes is írt egy 11 perces eposzt.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=aoxwjLdNmXc[/tube]

A Foucault-inga már igazi, komoly és barokkos műveltséget igénylő regény a misztikumról, a mágiáról. (Egy ebben olvasott kifejezést még szegedi gyakornokéveim során át is ültettünk egy gyakornok-társammal a rendkívül „todományos”, de kevésbé értelmes tevékenységekre: tetapiloctomia – jó megfejtést a kedves Olvasónak!).

 A Baudolino, vagy a Tegnap szigete is kitűnő regények, bárki, aki kicsit is érdeklődik a történelem iránt, nem fog csalódni ezekben a finom humorral megírt művekben.

 Eco újságíróként is dolgozik, publicisztikái – szintén csodás, finom humorral, érzékenységgel a társadalom problémáira – rendszeresen jelennek meg olasz lapokban. Magyarul Gyufalevelek címmel találkozhatunk egy válogatással belőlük.

 Miért lehet az ő munkássága tanulságos számunkra? A puszta „szórakoztatáson” kívül: fantasztikus tárgyi tudás jelenik meg műveiben, így szórakozva tanulhatunk, s ámulhatunk, hogyan tudhat egy ember ennyit a világról.

Ajándékötleteim: Eco könyveit bármelyik könyváruházban be lehet szerezni, történelmet kedvelők számára tökéletes ajándék lehet. A rózsa neve filmet is érdemes egyszer megnézni, bármelyik fizetős letöltő oldalon megtalálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8612781756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
tizenhetedik_adventi_ertekmorzsa_az_iro_aki_meg_a_heavy_metalt_is_megihlette
süti beállítások módosítása