Élet sója

Mese a Hohenzollern várról

2014. február 04. - Tünde Bagó

Panka egy mogyoró bokor mellől próbálta megszámolni a tornyokat, de tizenkettőnél mindig elakadt. A nap sugarai olyan erősen világították meg a várat, hogy szinte hunyorognia kellett, s időnként úgy érezte nincs is ott, az, amit lát. Ilyen kastélyokban csak hercegnők lakhatnak - gondolta, s neki iramodott a domboldalnak.

hohenzoller_burg_edited

Két kapun is átbújt,

adlertorsőt még egy titkos lépcsőt is megpillantott az egyik ablakból. De érezte, hogy a sötét és hosszú bejárt végén ott várja a kastély szíve.

 

udvar1

Piros cipőjének sarka csak úgy kopogott az egyenetlen köveken, de semmi nem állíthatta meg az igazi bejáratig. Ott aztán olyan torony előtt találta magát, amelyről csak a mesékben hallott, de soha nem képzelte, hogy ilyen óriási lehet. Félve lépett rá a nehéz láncokra kötött, földre fektetett ajtóra, majd onnan tágra nyílt szemekkel vizsgálta meg a kisebb tornyokat, a címert és az erkélyt.

Papája mindig azt mondta, hogy a címert régen minden család saját magának készítette, s azt rajzolta bele, ami a számára a legfontosabb volt. Egyszer Panka is megrajzolta a családjuk címerét, bár az nem volt ilyen szép és óriási, mint itt ennek a híres német családnak a várkapu feletti jelképe.

hatartorony

Panka hallotta, hogy a kapun túl hangosan dobog a kastély szíve, ezért átmerészkedett a sötét alagúton és megpillantotta az épületekkel körbeölelt teret.

udvar_felpano

Olyannyira elámult a látványon, hogy a saját kis piros cipőjében majdnem felbukott. Megpihent az egyik padon és azon tűnődött, vajon ezek a zöld növénykék miért kerülik ki az ablakokat?

Oldalra pillantva hatalmas ablakokat vett észre, amelyek fölöttébb furcsa alakú épületen ékeskedtek.

kapolna

Közelebb merészkedett és azt látta, hogy ezeken az ablakokon nem lehet benézni, mert valamennyit kidíszítették szorgos gyermekkezek.

ablakok4Belülről is látni akarta a színes üvegeket. Kinyitotta is az ajtót, amely olyan belső teret tárt fel Panka számára, amitől még a lélegzete is csak nagy hívogatásra tért vissza.

templombelsoNem is az ablakok voltak itt a fő szenzáció, hanem a gyönyörű kék, amely Pankát Teddy macija pulcsijára emlékeztette. Ragyogott az egész épület a kéktől, szinte már úgy érezte, mintha felkapná a mennyezet, csak repülnének a felhők szárnyán. S csupán egy pillanatra pihennének meg egy-egy csillag közelében.

rosetta

Amikor a kékség ismét lerakta a földre a kislányt, elindult, hogy felfedezze az épület többi részét. Az udvaron azonban belebotlott egy sasfiókába, aki egy ágyún pihent. Beszélgettek kicsit, majd Panka megkérdezte, hogy hol találhat bejáratot ebbe a mesebeli épületbe.

birodalmi_griffek_2A sas nem szólalt meg, csak csőrét fordította egy íves ajtó felé.

udvar5Az ajtónál azonban egy fiú útját állta, s nem engedte be az épületbe. "Kislányoknak nincs itt helye!" - mondta, miközben éppen egy sárkánnyal küzdött.

sarkanyoloPanka elszomorodott, hiszen a fiú is fiatal volt, arca az ovis sírós kisfiúkra emlékeztette. És milyen butaságokat beszélt, már ő, a kislány is tudja, hogy sárkányok igazából nincsenek is. Vagy mégis?

Visszasomfordált hát a sasfiókához, s leült az ágyú talpára.

agyuInnen próbálta elképzelni az ablakok mögött rejtőző termeket, ahol biztosan sok hercegkisasszony készülődik, igazgatja ruháját, gyakorolja a táncot. Látta maga előtt, amint a herceg fogadja a követeket, akiket az udvari bolond sorra megtréfál, majd kezet fognak és együtt indulnak háborúba a franciák ellen. Biztosan hatalmas konyha is van, azzal a kandallószerű tűzhellyel, ahol a harcból visszatért herceg kedvenc vacsoráját főzik. Szeretheti a vadhúst, hiszen sok itt az erdő és bizonyára fánkot is sütnek neki. Ábrándozás közben Panka szeme megakadt egy csinos erkélyen, amelynek ablakában mintha egy pillanatra maga a herceg bukkant volna fel.

ablakok5

Talán kilép és integet majd neki, vagy talán mond is valamit? Sajnos Panka hiába várta, a herceg elfoglalt ember lévén, nem lépett ki az erkélyre.

Akkor hát irány a várfal és a kert, határozta el.

udvar3

Panka gyorsan szaladt végig a kastélyt körbeölelő falon, megállt egy-egy percre és bekukucskált a kertkapukon,

udvar4 s vetett egy-egy pillantást a felbukkanó tornyokra.

burg1

Időnként felmászott a falra, hogy megnézze, nem érkeznek-e seregek a távolban. De csak a déli nap sugarai alatt pihenő templomot látta, vagy

feher_folt egy bástyán tanyázó fát.

DSCN1553

Már majdnem körbeért a falon, amikor három mozdulatlan alakba botlott. Óriások, ez nem kétség, de vajon miért ilyen zöldek? atyuskakVisszaért a nagy toronyhoz, de még akart egy pillantást vetni az udvarra, hátha mégis láthatja a herceget vagy egy hercegkisasszonyt. burg2Az egyik kapualjban azonban útját állta egy szakállas katona, aki négyszögletes mini várat nyújtott felé.

atyuska

Panka illedelmesen megköszönte, de nem vette el a parányi, kőből készült makettet. Mondván, őt az anyukája mindig arra tanította, hogy idegenektől ne fogadjon el semmit.

"Nyugodtan elveheted!" - szólalt meg mögötte egy hang. Egy vörös hajú, öltönyös férfi állt lépett mellé. "Ki vagy te?" - kérdezte Panka.

"Georg Friedrich Prinz von Preussen vagyok, enyém ez a várkastély."

"Akkor te vagy itt a herceg? De hát nem is nézel ki hercegnek?" - sorjázta a kérdéseket Panka.

Hangosan nevetett a férfi, s azt mondta: "Én egy modern herceg vagyok!"

Panka csak mosolygott és a férfi feje mellett felnézett a tornyokra, s elbúcsúzott a kastélytól.

viragcsokor

 Az erdőn keresztül sétált hazáig és végig azon gondolkodott, hogy milyen az a modern herceg!?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2612781770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit Augen 2019.01.29. 14:35:12

Úgy érzem, egy kicsit félreérthető az írásod, mintha egy zárt hely lenne, ahová nem lehet bejutni. Pedig DE!
Ha Panka a fényképezőgéped volt, akkor nem csodálom, hogy nem mehetett be.
Több részlet kimaradt:
A parkolókból kirándulva, vagy egy busszal juthat föl az ember a bejárathoz. A busz kb 1000 Ft-nak megfelelő összegért visz föl ÉS a várséta után le.
Egyébként a várba be lehet menni viszonylag olcsón. Legalábbis a magyar belépőknél lényegesen olcsóbban lehet megnézni a vár belső, nem lakott részét, és a kincstárat, vezetéssel, ami angol és német nyelven van, főszezonban fél óránként.
Egyébként a kicsiknek hercegi palástot is adnak a vezetéshez.
Fantasztikus romantikus kirándulás a séta a várba. Elfeledkezel térről és időről, mintha visszacsöppennél a középkorba!
Az infrastruktúra kiváló, toalettek a parkolókban, fent a várban több helyen is találhatóak. Éhes, szomjas, felüdülni vágyó kirándulóknak is nyújt kínálatot a vár.
Tiszta időben a kilátás az Alpoktól szinte Stuttgartig felöleli Baden-Württemberg tartományt.
Bent rendkívül sok történelmi és erkölcsi érték az 1100-as évektől napjainkig.
Például a mai napig van egy alapítványa a családnak a szegény sorsú gyermekek támogatására, kiemelten a jó képességűekre. Az alapítvány segítésére minden év szeptemberében jótékonysági bált is szerveznek.
Sok különleges látni-, tanulmányoznivaló akad a falakon belül és kívül is.
Üdvözlettel.... A vár szomszédságából...

Tünde Bagó 2019.01.29. 14:38:17

@Edit Augen: Kedves Edit! Köszönöm a sok információt, igen, ennek a cikknek most nem az információátadás volt a lényege. Ez egy kis novella, amelyet a kastély ihletet. Szépirodalommal is foglalkozom és ez egy gyakorlat volt. :-) Szeretem a várat, sokat jártam ott, az útikönyvemben is helyet kapott, persze ott sok-sok információval együtt a látnivalók és a feljutás szempontjából is.
mese_a_hohenzollern_varrol_varak_es_kastelyok_nemetorszagban_es_svajcban_2_resz
süti beállítások módosítása