Élet sója

Mese a Hohenzollern várról - Várak és kastélyok Németországban és Svájcban 2. rész

2014. február 04. - Tünde Bagó

Panka egy mogyoró bokor mellől próbálta megszámolni a tornyokat, de tizenkettőnél mindig elakadt. A nap sugarai olyan erősen világították meg a várat, hogy szinte hunyorognia kellett, s időnként úgy érezte nincs is ott, az, amit lát. Ilyen kastélyokban csak hercegnők lakhatnak - gondolta, s neki iramodott a domboldalnak.

hohenzoller_burg_edited

Két kapun is át kellett bújnia,

adlertorsőt még egy titkos lépcsőt is megpillantott az egyik ablakból. De tudta, hogy valahol végre beérhet a kastély szívébe.

udvar1

Ezért meg sem állt az igazi bejáratig, ahol olyan torony előtt találta magát, amelyet még soha életében nem látott. Volt itt nehéz láncokra kötött, földre fektetett ajtó, újabb kistornyok, címer és erkély. Papa mindig azt mondta, hogy a címert régen minden család saját magának készítette, s azt rajzolta bele, ami a számára a legfontosabb volt. Egyszer Panka is megrajzolta a családjuk címerét, bár az nem volt ilyen szép és óriási, mint itt ennek a nagy német családnak a várkapu feletti jelképe.

hatartorony

Panka átmerészkedett a sötét kapualjon és megpillantotta az épületekkel körbeölelt teret.

udvar_felpanoAz egyik padon kicsit megpihent és azon tűnődött, vajon ezek a zöld növénykék miért kerülik ki az ablakokat?

Oldalra pillantva észrevette a hatalmas ablakokat egy furcsa épületen.

kapolna

Közelebb merészkedve azt látta, hogy ezeken az ablakokon nem lehet benézni, mert valamennyit kidíszítették szorgos gyermekkezek.

ablakok4Ezt látni kell belülről, gondolta és már nyitotta is az ajtót, amely olyan belsőt tárt fel Panka számára, amitől még a lélegzete is csak nagy hívogatásra jött vissza.

templombelsoNem is az ablakok voltak itt a fő szenzáció, hanem a gyönyörű kék, amely Pankát Teddy macija pulcsijára emlékeztette. Ragyogott az egész épület a kéktől, szinte már úgy érezte, mintha felkapná a mennyezet, csak repülnének a felhők szárnyán. S csak egy pillanatra pihennének meg egy-egy csillag közelében.

rosetta

Amikor a kékség ismét lerakta a földre a kislányt, elindult, hogy felfedezze az épület többi részét. Az udvaron azonban belebotlott egy sasfiókába, aki egy ágyún pihent. Beszélgettek kicsit, s Panka megkérdezte tőle, hogy hol találhat be az épületbe.

birodalmi_griffek_2A sas nem válaszolt, csak csőrét fordította egy íves ajtó felé.

udvar5Az ajtónál azonban egy fiú útját állta, s nem engedte be az épületbe. "Kislányoknak nincs itt helye!" - mondta, miközben éppen egy sárkánnyal küzdött.

sarkanyoloPanka elszomorodott, hiszen a fiú is fiatal volt, s már ő, Panka is tudja, hogy sárkányok igazából nincsenek is. Vagy mégis?

Visszasomfordált hát a sasfiókához, s leült az ágyú talpára.

agyuInnen próbálta elképzelni az ablakok mögött rejtőző termeket, ahol biztosan sok hercegkisasszony készülődik, igazgatja ruháját, gyakorolja a táncot. Elképzelte amint a herceg fogadja a követeket, akiket éppen az udvari bolond megtréfál, majd kezet fognak és együtt indulnak háborúba a franciák ellen. S elképzelte a konyhát, ahol a harcból visszatért herceg kedvenc vacsoráját főzik, húst és fánkot sütnek neki. Ábrándozás közben megakadt a szeme egy erkélyen, amelynek ablakában mintha egy pillanatra a herceget látta volna felbukkanni.

ablakok5

Talán kilép és integet majd neki, vagy talán mond is valamit! De sajnos Panka hiába várta, a herceg elfoglalt ember lévén, nem lépett ki az erkélyre.

Akkor hát irány a várfal és a kert, gondolta.

udvar3

Panka gyorsan szaladt végig a kastélyt körbevevő falon, csak egy-egy percre állt meg kertkapukon bekukucskálni,

udvar4vagy újabb tornyokra vetni egy pillantást.

burg1

Időnként felmászott a falra, hogy megnézze, nem érkeznek-e seregek a távolban. De csak a déli nap sugarai alatt pihenő templomot látta, vagy

feher_folt egy bástyán tanyázó fát.

DSCN1553

Már majdnem körbeért a falon, amikor három mozdulatlan alakba botlott. Óriások, ez nem kétség, de vajon miért ilyen zöldek? atyuskakVisszaért a nagy toronyhoz, de még akart egy pillantást vetni az udvarra, hátha mégis láthatja a herceget vagy egy hercegkisasszonyt. burg2Az egyik kapualjban azonban útját állta egy katona, aki éppen egy mini várat nyújtott felé.

atyuska

Panka illedelmesen megköszönte, de nem vette el a várat. Mondván, hogy őt az anyukája mindig arra tanította, hogy idegenektől ne fogadjon el semmit.

"Nyugodtan elveheted!" - szólalt meg mögötte egy hang. Egy vörös hajú, öltönyös férfi állt ott. "Ki vagy te?" - kérdezte Panka.

"Georg Friedrich Prinz von Preussen vagyok, enyém ez a várkastély."

"Akkor te vagy itt a herceg? De hát nem is nézel ki hercegnek?" - sorjázta a kérdéseket Panka.

Nagyot nevetett a férfi, s azt mondta: "Én egy modern herceg vagyok!"

Panka csak mosolygott és a férfi feje mellett felnézett a tornyokra.

viragcsokor

 Hazáig az erdőn keresztül csak azon gondolkodott, hogy milyen az a modern herceg!?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2512781770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit Augen 2019.01.29. 14:35:12

Úgy érzem, egy kicsit félreérthető az írásod, mintha egy zárt hely lenne, ahová nem lehet bejutni. Pedig DE!
Ha Panka a fényképezőgéped volt, akkor nem csodálom, hogy nem mehetett be.
Több részlet kimaradt:
A parkolókból kirándulva, vagy egy busszal juthat föl az ember a bejárathoz. A busz kb 1000 Ft-nak megfelelő összegért visz föl ÉS a várséta után le.
Egyébként a várba be lehet menni viszonylag olcsón. Legalábbis a magyar belépőknél lényegesen olcsóbban lehet megnézni a vár belső, nem lakott részét, és a kincstárat, vezetéssel, ami angol és német nyelven van, főszezonban fél óránként.
Egyébként a kicsiknek hercegi palástot is adnak a vezetéshez.
Fantasztikus romantikus kirándulás a séta a várba. Elfeledkezel térről és időről, mintha visszacsöppennél a középkorba!
Az infrastruktúra kiváló, toalettek a parkolókban, fent a várban több helyen is találhatóak. Éhes, szomjas, felüdülni vágyó kirándulóknak is nyújt kínálatot a vár.
Tiszta időben a kilátás az Alpoktól szinte Stuttgartig felöleli Baden-Württemberg tartományt.
Bent rendkívül sok történelmi és erkölcsi érték az 1100-as évektől napjainkig.
Például a mai napig van egy alapítványa a családnak a szegény sorsú gyermekek támogatására, kiemelten a jó képességűekre. Az alapítvány segítésére minden év szeptemberében jótékonysági bált is szerveznek.
Sok különleges látni-, tanulmányoznivaló akad a falakon belül és kívül is.
Üdvözlettel.... A vár szomszédságából...

Tünde Bagó 2019.01.29. 14:38:17

@Edit Augen: Kedves Edit! Köszönöm a sok információt, igen, ennek a cikknek most nem az információátadás volt a lényege. Ez egy kis novella, amelyet a kastély ihletet. Szépirodalommal is foglalkozom és ez egy gyakorlat volt. :-) Szeretem a várat, sokat jártam ott, az útikönyvemben is helyet kapott, persze ott sok-sok információval együtt a látnivalók és a feljutás szempontjából is.