Élet sója

Tíz hely, amiért érdemes a Bodeni-tóhoz utazni.

2015. március 18. - Tünde Bagó

Németország legnagyobb tava a magyar turisták körében kevésbé ismert, miközben a három országot is összekötő állóvíz rengeteg csodálatos helyet, panorámát az Alpokra, sportolási lehetőséget, történelmi emléket és gyermekprogramot kínál. Itt és most csak egy kis kedvcsinálót szeretnék átadni, egy-egy helyet már korábban a blogon megismerhettetek részletesen.

A Bodeni-tó (érdekes, hogy a helyesírási szótárak szerint Boden-tó, de a köznyelvben a Bodeni-tó van elterjedve!) és környéke, mindhárom országban (Ausztria, Németország, Svájc) vonzza a turistákat és a kikapcsolódni vágyókat. A jó fizikumúak gyalog vagy kerékpárral is megkerülhetik a tavat, a bátrabbak Zeppelinnel nézhetnek körbe és a lustábbak mehetnek vonattal vagy autóval.

Bodensee-Radkarte Kopie2

Egy biztos, hogy aki egyszer ellátogat, az újra és újra meg fogja tenni, mert látnivalóból akad bőven a környéken. Nem is volt egyszerű tíz ilyen helyet kiválasztani, de lássuk: Miért érdemes a Bodeni-tóhoz látogatni?

1., Überlingen, a mediterrán város

A tó leghosszabb promenádja, pálmákkal, napernyőkkel, borozgató turistákkal, dolce vita hangulatával talán a legnépszerűbb város.

13

Színes házai, különleges öthajós temploma, az egykori várárokban kialakított sétánya és kertjei óriási sétákra adnak lehetőséget.

A város szomszédságában áll a Bodeni-tó legnagyobb zarándoktemploma, s mellette a Badeni őrgróf pincészete, ahol a lugasok alatt üldögélve csodálhatjuk a panorámát a tóra és az Alpokra.

Birnau_fruehjahr_mini

2., Mainau, a virágsziget

Milliónyi virág grófok irányításával válik csodává a fél négyzetkilométernyi szigeten, Mainaun.

viraglepcso

Napkeltétől napnyugtáig élvezhetjük az évszaknak megfelelően legszebb ruhájukban pompázó növényeket, sétálhatunk az évszázados fák árnyékában, kergethetjük a sok száz lepkét egy fotó erejéig és végül fáradtan évezhetjük a tó panorámáját.

tulipánerdő

A gyerekek a környék legnagyobb vizes játszóterét garantáltan nem hagyják ott, amíg még akad rajtuk száraz folt.

3., Stein am Rhein, a középkori városka

Kanyargó Rajna melletti kolostorból festett házak között barangolva csokoládék és sajtok világába érkezik a látogató, aki Svájc kis középkori faluját meglátogatja.

Stein_am_Rhein_panorama1_small

A falu melletti hegyről vár figyeli a várost a középkor óta.

stein_am_rhein9_small

4., Reichenau, a kolostor- és zöldségsziget

Németország egyik legnagyobb zöldségtermesztő területe fekszik a szigeten, ahol kelkáposzták és cukkinik között kerekezhetünk.

st_georg_buzatabla_small

Közben utunkat háromszor is megszakítják ezer éves templomok, elmenni mellettük szinte lehetetlen. A sziget kolostori iskolájában tanultak Nagy Károly fiai és a szerzetesek kiemelkedő gyógynövény-, szőlő- és zöldségtermesztést honosítottak meg. Megismerhetjük a kódexek festési technikáit és megkóstolhatjuk a Bodeni-tó legjobb halféléit.

5., Napóleon múzeum - Arenenberg

Napóleon császár fogadott lánya, Hortense de Beauharnais itt a tó mellett teremt egy aprócska Franciaországot, kicsike kis kastélyban. Isteni kilátás, szinte teljes épségben megmaradt berendezés és bepillantás a későbbi III. Napóleont nevelő család életébe.

napoleon_museum1

6., Appenzeller sajttúra

A Bodeni-tó déli, svájci oldalán az Alpok lábáig terjedő legelők szolgáltatják azokat a füveket, amelyek eredményeképpen a legelésző tehenek kiváló Appenzeller sajthoz megteremtik a tejet.

appenzeller

Thurgau kanton csak egyike azoknak a vidékeknek, ahol egy gyalogtúra keretében bekopoghatunk parasztgazdaságokba egy darab sajtért és egy pohár tejért.

7., Bregenz és a vízi színház

Minden nyáron július elejétől augusztus végéig élvezhetik a látogatók a tóra épített színpadon előadott monumentális előadásokat. Ebben az évben műsoron lesz Puccini, Offenbach és Mozart opera is.

bregenz-festival-austria

8., Meersburg vára és borászatai

A kétszintű város élete már a középkorban az egyház és a borászat körül forgott, szőlőtőkék társaságában áll a vár, amely még a XIX. században is lakott volt.

 var_ujabb_small

Szomszédságában fenséges püspöki palota trónol. Szűk utcácskák, fagerendás épületek és kiváló éttermek.

9., Konstanz, a zsinat fővárosa

A tó fővárosa, Konstanz, amely már a mi Luxemburgi Zsigmond királyunk figyelmét is felkeltette. Itt tartották ugyanis vezetésével 1414-1418 között a konstanzi zsinatot.

szobor1_small

A város lakossága ebben az időben a többszörösére duzzadt, amely manapság sincs másképp turistaszezonban. Magas szintű éttermek, hotelek, vitorlás egyesületek, üzletek és épen maradt középkori belváros gondoskodik a szórakozásról.

10., Connyland, a Bodeni-tó legnagyobb (de nem egyetlen) szabadidő parkja

 Kicsiknek és nagyoknak, ijesztő és kevésbé ijesztő attrakciókkal, ügyességi játékokkal, cirkuszi mutatványokkal, delfin és papagáj show-val bűvöli el a gyermekeket és szüleiket a tó legnagyobb vidámparkja.

Conny-Land

Látogassatok el a Bodeni-tóhoz, s ha még több látnivalóról szeretnétek tudni, akkor írjatok nekem üzenetet itt a blogon.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1212781918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Kovács M 2015.06.19. 21:48:46

Szia! Nagyon jó összeállítás, köszönjük. Aarburg környékéről ( Svájc) van esetleg hasonló összeállításod?

Bagó Tünde 2015.06.20. 12:10:00

Szia! Még nincs, de Svájcról készült pár érdekes írás: Csokigyár és sajtgyár Napóleon múzeum Lichtenstein Rajna vízesés Stein am Rhein Köszönöm, hogy olvasol! Üdv Tünde
tiz_hely_amiert_erdemes_a_bodeni-tohoz_utazni
süti beállítások módosítása