Élet sója

A hely, ahol a gyermek bátor, a felnőtt pedig gyáva

2015. augusztus 25. - Tünde Bagó

Gyermekként azt kívánjuk bárcsak felnőnénk már, bárcsak olyan szabadok lehetnénk, mint a szüleink, a nagynénjeink, nagybátyjaink. Aztán eljön a felnőtté válás, ránk omlik a nagy szabadság, s mi azt kívánjuk bárcsak újra gyermekek lehetnénk, ha csak rövid időre is. Miért? Mert a szabadság sokkal nehezebb, mint a kötöttségnek érzett szülői felügyelet? Vagy mert mi is felelősek leszünk másokért, a tetteinkért és az egész életünkért? S talán mert gyermekként bizonyos dolgokban sokkal bátrabbak voltunk, mint felnőttként? 

Gyermekkoromban ültem körhintán, jártam a Vidámparkban Budapesten, száguldott velem a hullámvasút és én csak arra emlékszem, hogy mennyire jól éreztem ott magam. Csaknem 30 évnek kellett eltelnie, hogy újra egy vidámparkban járjak, nem is akármilyenben.

A Mack család történetébe egy esős délután akadtam, s elragadó volt, ahogyan egy reklámfogásból vidámpark születik. A Mack família ugyanis a XVIII. századtól foglalkozott körhinták, cirkuszi kocsik gyártásával, de közel 200 évnek kellett eltelnie, hogy az egyikük fejéből kipattanjon az ötlet: "Egy saját parkban mutassuk be a termékeinket a vevőinknek"! Így született meg Európa egyik legnagyobb vidámparkja, az Európa-park. Gyorsan kiderült, hogy ezzel az ötlettel nemcsak a potenciális vevők száma nő meg, hanem azoké is, akik szívesen kipróbálják a Mack-termékeket. 

A Freiburgtól nem messze fekvő Rust település földjén gomba módra szaporodtak el a hullámvasutak, körhinták, élményattrakciók, s a turisták, akik nem tudtak ellenállni a kalandnak. A Mack család pedig kreativitás hiányától nem szenvedve újabbnál újabb élményelemekkel várta a látogatókat, akiknek a száma ma már eléri az 5 milliót évente. 940 000 négyzetméter, azaz egy átlagos 100 négyzetméteres lakásból 9400-at kellene egymás mellé helyeznünk, hogy megkapjuk a park területét. 

europa_park_rust-europa_park_tagesangebot

S akkor mi legyünk azok, akik ezt nem látjuk? Úgy, hogy alig másfél órányi járóföldre lakunk? Az lehetetlen! Összefogtuk hát a barátokat és a gyerekeket, s egy forró nyári szombaton átadtuk magunkat az élményeknek. Azzal a meggyőződéssel indultunk, hogy mi majd mindent kipróbálunk. Forrt bennünk az adrenalin, amit az autóban a felpörgött gyerekek csak fokoztak és mire a bejáratnál már megláttuk a park kabalafiguráját, az Euro-Maus-t, addigra már megállíthatatlannak éreztük magunkat. 

A belépővel jegyet vettünk Csodaországba, ahol nemcsak az álmunk, hogy újra gyerekek lehessünk, teljesülhet, hanem bejárhatjuk Európát, vízre, vontra vagy űrrepülőre szállhatunk, kulináris élményekben lehet részünk, megismerhetjük képességeink határait, s kalandok százait élhetjük át. 

S rögtön, ahogyan a park első részébe értünk, a mini Németországba, elámultunk azon, ahogyan az ország legjellegzetesebb vonásait viszontláttuk.

Deutschland_TB_Europa-Park-01

Minden tökéletesen a helyén volt, nem kevésbé Svájcban, orosz földön, Hollandiában, Franciországban, Görögországban

Griechenland_TB_Europa-Park-07

és Skandináviában. Az attrakciók, az üzletek, az éttermek, illeszkedtek az öreg kontinens azon szegletéhez, amelyben éppen jártunk. Ilyen gyorsan európai körutat még senkinek sem sikerült tennie úgy, hogy ennyire átérezhesse az adott ország és lakóinak építészetét, kulturáját.

Versunkene-Stadt-Vineta_1920_AT_Europa-Park-7

S akkor ott álltunk Izlandon, a Blue fire és a Wodan, a két hatalmas hullámvasút között. S amíg a gyerekeknek nem volt min gondolkodni, addig mi felnőttek bizony gondolkodóba estünk. Csak egy volt ki bátorságról tett tanúbizonyságot és felült a 3,8 G-vel gyorsuló blue fire hullámvasútra a gyerekek mellett. Átfordulás tengely körül keresztben és hosszában és én csak arra gondoltam, hogy remélem éppségben lejönnek, férjem és a ránk bízott gyerek.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bt3qyCqv-eU[/embed]

De közben folyamatosan kacsintgattam a másik, a hagyományos, a kevésbé félelmetesnek tűnő Wodan felé, s úgy éreztem, hogy ezt biztosan kipróbálom.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=U5wvbx8p6SE[/embed]

Kipróbáltam, egyszer, s többször nem is szeretném. Elveszett bennem a bátor gyerek, s előjött a gyáva felnőtt. Ahogyan még sok attrakciónál, amelyre a gyerekek gondolkodás nélkül ültek fel, s én pedig csak bátortalanul vártam őket. 

A várakozások alatt azonban ihattam egy kávét Franciországban, ehettem egy pastát Olaszországban, s csokizhattam Svájcban.

Eurosat_1920_AT_Europa-Park-05_1

Mert itt nemcsak az adrenalinnak, hanem a gyomornak is van lehetősége kalandra. A nagy akciók között berángattuk a gyerekeket a 4D-s moziba, ahol nem kevésbé lettünk vizesek, mint a skandináv raftingon néhány órával korábban.

Fjord-Rafting_1920_WI_AT_Europa-Park-03

A legkisebb kalandor kedvéért szellemkastélyba utaztunk - ahol eleinte ismét mi féltünk jobban. Versenyeztünk 007-es ügynökként és vizicsatáztunk mi felnőttek a gyerekek ellen. Lőttünk célba és megnéztük a MIR űrállomást, s megismerkedtünk da Vinci találmányaival. 

A kalandok mellett észrevettük, hogy a park minden centije jól megtervezett, nem maradnak el a fantasztikus virágok, a beöltözött mulattatók, vásári bohócok, a fejünk fölött vasút viszi a látogatókat, s kilátóból próbálhatjuk meg befogni, hogy mekkora helyen is bolyongunk már egy napja. A nap végére a térképpel a kezünkben csak sajnálkozni tudtunk, hogy nem jutottunk el még a mesevilágba, az afrikai kalandra, Spanyolországba és az osztrákokhoz. Maradhatnánk, bérelhetnénk egy szobát a park valamelyik szállodájában, mondjuk a Colosseumban, vagy egy vásári kocsiban a kempingben, de ez csak előfoglalással lenne lehetséges, ezért szomorúan, de még mindig pörgő gyerekekkel elhagytuk a kalandok világát.

Nem hagytam el azonban a gondolatot, hogy ezen a helyen a gyerekek bátrabbak voltak, mint mi felnőttek. Talán mert mi már túlságosan aggódóak vagyunk, a rémtörténetek miatt sokkal több problémát, veszélyt látunk. Nem tudunk már annyira tökéletesen felszabadultak lenni, mint gyermekként voltunk. De törekedni kell rá, mert régen éreztük ilyen jól magunkat, mint az Európa-parkban. S erről a kalandról még sokáig beszélni fogunk, talán addig, amíg újra vissza nem térünk Rustba.

A fotós inkább most kalandozott és hullámvasutazott, ezért a fotók forrássa az Európa-park hivatalos weboldala itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7512781994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maria Hochstrasser 2015.08.25. 10:49:00

Mi mar kétszer voltunk, Hitelfoglalassal, e egyszerűen megunhatatlan! Frenetikus!

Bagó Tünde 2015.08.26. 08:15:37

Kedves Mária! Mi is tervezzük, hogy visszatérünk! Mit jelent, hogy hitelfoglalással voltak? Köszönöm a hozzászólást! Üdv Élet sója
a_hely_ahol_a_gyermek_bator_a_felnott_pedig_gyava
süti beállítások módosítása