Élet sója

Ebből a 10 országból válassz úti célt 2016-ban

2015. november 12. - Tünde Bagó

Az igazán utazási lázban égő emberek, mint én is, már ilyenkor a következő évi utazásaikra gondolnak. Éppen ezért a nagy utazási szakértő, a Lonely Planet cég (bizonyára ismeritek útikönyveiket) ebben az időszakban teszi közé a "Be kell utaznod!" listáját. Ebben az évben az éllovasok okoztak igazán nagy meglepetést, de mi most kezdjük hátulról és nézzük, mivel is indokolják a szakértők az adott helyszínek listára kerülését. Ők mégiscsak értenek hozzá! :-)

10. Fidzsi-szigetek

A szigetországban, amely természetes szépséggel és csodálatos klímával van megáldva, nem kell az öltözködést túlzásba vinni, s annyi vitalitást és energiát kaphatunk, mint sehol máshol. Igazából mindegy, hogy az utazó a hotelek szolgáltatásait akarja csak igénybe venni, különböző extrém sportokkal traktálja a testét, esetleg a hagyományos - hasonló szigetekre jellemző - programokkal, mint vitorlázás, búvárkodás, halászat szeretné szórakoztatni magát a Fidzsi szigetek 2016-ban a tökéletes célpont. 

fiji-293826_640

9. Grönland

A jéghideg Grönlandra 2016-ban tömegek áramlanak majd, véli a szakértő. Csodálatosan lehet itt megfigyelni az éjféli nap csillogását a gleccsertavakon, miközben a vízben bálnák bukkanak fel. Kutyaszánnal száguldhatunk át a tundrán és láthatjuk, ahogy az északi fény a jégrétegen táncol. 2016 márciusában Grönland (amely hivatalosan Dániához tartozik, de széleskörű autonómiával rendelkezik) rendezi az Arctic Winter Games-t, amely a világ legnagyobb sarkköri sporteseménye. A sportágak spektruma igen széles, egészen a hótalpas futástól a híres hazai sportágig, a cölöpverésig.

icebergs-932963_640

8. Uruguay

Uruguay Brazília és Argentína között fekszik, amelyet a következő évben mindenképpen érdemes lesz meglátogatni - hangsúlyozzák a szakértők. Tömegek helyett a békesség klasszikus formáját, vendégszeretetet, s elképesztő karaktert kínál. Mialatt nagyzoló szomszédai egy krízis felé csúsznak, addig Uruguay-ra a politikai stabilitás, a jó kormányzás és a jómód a jellemző. Az ország visszafogottan működik, s büszke arra, hogy fegyveres konfliktus nélkül építette fel a kontinens modern polgári társadalmát. 

uruguay-692817_640

7. Lengyelország

Lengyelországot nevezik a Lonely Planet szakértői Európa szuper nemzetének, s rögtön két konkrét tippet is adnak, mely városokat kell feltétlenül ott meglátogatnunk. Boroszló (Wrocław), Szilézia történelmi fővárosa rengeteg dolgot kínál: A régi városháza a gótikus tornyával Lengyelország legszebb épületei közé tartozik, vagy ott van a sörkert és a harangtorony között látható, elképesztő, 114 méter hosszú Racławicka panoráma festmény. S mindezekhez 2016-ban csatlakozik az is, hogy a város lesz Európa kulturális fővárosa, rengeteg művésszel, koncerttel és kiállítással készülnek.

wroclaw-647843_640

A másik lengyel város, Krakkó is reflektorfénybe kerülhet 2016-ban, amennyiben a Pápa ellátogat a világifjúsági napokra a városba. Nekünk azonban ettől függetlenül is érdemes megnézni Lengyelország második legnépesebb városát a Lonely Planet szerint. 

6. Ausztrália

A lista hatodik helyén álló országra elsőként az igaz, hogy nagyon-nagyon messze van. Ezt a szakértők is tudják, de véleményük szerint érdemes energiát ivesztálni a 24 órás repülőútba, amellyel Ausztráliába utazhatunk. Annál is inkább, mert 2016-ban a legnagyobb ausztrál nemzeti parkokat megnyitják a jövő előtt - jelentsen ez bármit is. Fontos utazási szempont az is, hogy az ausztrál dollár most gyengébb és a benzin ára is csökken a szigetországban. Itt van az ideje, hogy körbeutazzuk!

beach-798707_640

5. Lettország

Ennek a kis balti államnak a listára való kerülését talán senki sem sejtette, de a szakértők indoklása nagyon tudatos: Lettországra, mint posztkommunista országra érvényes, hogy a Szovjetunió összeomlása óta a legnagyobb gazdasági fejlődésen ment keresztül. S ehhez jött az, hogy az ott élő emberek évszázados hagyományokat élesztettek újjá, s ezzel visszaadták a Baltikum régi fényét. Évszázados várak és öreg udvarházak - középkoritól a rokkokó stílusig - rejtőznek a dús mandulafenyő erdőkben. Szinte kivétel nélkül mindegyiket felújították és jelenleg hotel vagy múzeumként üzemelnek. A turista egy egész hetet is eltölthet ott úgy, hogy az egyiktől a másikig vándorol.

latvia-86222_640

4. Palau

Hogyan? Hol van az a Palau? Palau a Csendes-óceánban fekszik és törpe államnak minősül. S mégis megéri oda utazni? Egy 110 km széles sziklazátony mögött fekszik 200 vulkanikus és mészkőből álló korallzátony sziget, amelyek közül csak mindössze 8 lakott. Az egészet mangrove és trópusi erdő borítja, s különleges állatvilágtól hemzsegő víz veszi körül. Állandó hőmérséklet és csapadékmennyiség, amelynek szabályossága jól kiszámítható, így Palau egész évben kiváló célpont, még akkor is, ha minden második félévben gyakoriak a tájfunok. 

palau-beach-175138_640

3. USA

Összehasonlítva Palau-val, nyilvánvaló, hogy az USA ismertebb. De most a Lonely Planet szakértői az USA-ban nem a nagy és népszerű metropoliszokat ajánlják, hanem az amerikai vidéket, az olyan nemzeti parkokat, mint a Yellowstone, a Zion, a Baslands, Shenandoah.... Nevek, amelyek Tolkien képzelt világára emlékeztetnek. Helyek trollokkal, sárkányokkal és varázslatokkal. Az USA nemzeti parkjai még a jó öreg írót, Tolkient is ámulatba ejtenék: hihetetlen magasságokba törő gejzírek, szabdalt sziklákkal teli kanyonok, bivajcsordák, a római Colosseummal megeggyező korú fák. Itt találhatóak a világ leglátványosabb és legvalószerűtlenebb tájai, amelyek éppen úgy néznek ki, mint akkor, amikor ez az autómániás, hamburgert magába tömő nemzet született. 

zion-national-park-190021_640

2. Japán

A világ legmodernebb országának nevezik a szakértők Japánt, s éppen ezért érdemes ellátogatni ide. A városok futurisztikus csodák, amelyeken villámgyors vonatok robognak át és üvegből és fémből készült tornyok neofényben úsznak. A vidék pedig éppen úgy néz ki, ahogyan az összes többi kontinensen, magas hegycsúcsoktól a tengerig nyúlik. Az utazó lépten-nyomon festői fatemplomokba botlik, amelyek perfekcionizmusról és mélyen gyökeredző tradíciókról tanúskodik. 

mount-fuji-815583_640

1. Botswana 

Ezzel az éllovassal senki nem számolt. Éppen Botswana a TOP úti cél 2016-ban? Ha elolvassuk a szakértők indoklását, akkor teljesen egyet fogunk érteni velük: A sivatag és a folyódelta szokatlan kombinációjával és a vadon élő állataival Botswana egyedülálló úti cél. Vad, érintetlen és felfoghatatlanul nagy. Az ország 17%-a nemzeti parkból áll, amelyek közül sok a Kavango-Sambesi és Kgalagadi, országokon átnyúló természetvédelmi területhez tartozik. Botswana és szomszédainak nagy elhatározása a világ utolsó vadonjainak a megőrzése, amit 2014-ben az UNESCO is elismert azzal, hogy az Okavango deltájának régiójában 1000 világörökséget nyilvánított védetté. 

botswana-694486_640

Úgy tűnik 2016 a természeti látványosságok éve lesz, hiszen a 10 ország szinte mindegyikében, egy-két kivételtől eltekintve a szakértők az érintetlen természetet emelték ki. 

Jó tervezgetést és utazást!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6312782032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ebbol_a_10_orszagbol_valassz_uti_celt_2016-ban
süti beállítások módosítása