Élet sója

Túratippek az emlékezés jegyében

2016. február 02. - Tünde Bagó

Új kihívásokat keresel a 2016-os évben? Akkor ezeket a túraútvonalakat neked találták ki, illetve kapták fel a legnagyobb utazási weboldalak, mint a 2016-os év slágerei. Van köztük olyan, amely emlékezésre ösztönöz, van olyan, ahol legyőzheted önmagad, ahol úgy szórakozhatsz, mint Robert Redford, s van olyan, amelyet még fel sem fedeztek a turisták.

Német prémium út

A New York Times magazin a 2016-os évben az 52 Top úti cél között említi a Mosel vidékét Németországban. A 365 km hosszú úthoz 24 túraszakasz tartozik, s ezzel átível az ország legszebb folyóvölgyén a túra.

mosel-486565_640

Követi a Moselt Perl-től, a francia-luxemburgi-német hármas határtól egészen a Rajnába való torkolatáig Koblenzben. Szépsége, természeti, történelmi és kultúrális emlékeket érintő mivolta miatt az Európai Túraszövetség is a legszebb túraútvonalnak nyilvánította.

A megunhatatlan

Az Alpokban túrázni nemcsak azért jelent mindig kihívást, mert többször kell legyőznünk önmagunkat, hanem mert mindig lehet újabb és újabb túraútvonalakat találni. Akit nem érint meg egy olyan keresztény zarándokút, mint a Szent Jakab út, annak bizony a heteken át, az Alpok gerincein tartó túrát kell megcéloznia, vagy Hannibál nyomát kell keresnie. A klasszikus az E5 európai túraútvonal - amely manapság túlzsúfoltnak tűnhet, főleg, ha jobban szeretünk magányos vándorként bandukolni - egy közepes erősségű út. Kevésbé ismert, de mégis elragadó a Via Alpina sárga útja, az L1. S egészen újnak mondható a Salzburgtól Trieszttig tartó 500 km hosszúságú, 28 napra tervezett út. Ausztria, Németország és végül Olaszország ragadja magával a vándort olyan tájaival, mint a Berchtesgarden, a Júlia-Alpok, vagy a Hohen Tauern.

watzmannostwand-179314_640

 

Emlékezés az I. világháborúra

1916-ban Európában javában zajlott a szörnyű I. világháború. A 100 éves évforduló kapcsán ebben az évben is számos rendezvényt tartanak az emlékezés jegyében. Ehhez az emlékezéshez csatlakozhatunk mi is azzal, ha végigmegyünk a Békeúton, a Sentiero della Pace-n Dél-Tirolban. Az 520 km-es út 28-30 nap alatt teljesíthető a Tonale-Pass-tól Mamolata-ig. Az út érinti az I. világháborús emlékhelyet is a Soča völgyben. 43  szakaszból áll, Karintián, Szlovénián és Friuli-Venezia Giulia-n át. 

transalp-175192_640

Vad Balkán, vad Kaukázus

Igazi túrázók erejét és kitartását figyelembe véve már nem jelenthet kihívást a balkén Béke útja, amelyet 2013-ban nyitottak meg, s csupán 192 km hosszú. Az albán, a koszovói és a montenegrói hivatalok segítségével német és nemzetközi szervezetek hozták létre az emlékezés jegyében. Tíz szakaszt kell terveznie a vándornak, s éjszakázhat közben pásztorok hüttéjében, vagy egyszerű vendégházakban, de egy biztos, hogy vad, érintetlen tájakon jár-kel, s közben emlékezhet a polgárháborúra, amely ezt a vidéket is súlytotta. Viszonylag kevés turista fedezte fel még, így nagy zsúfoltságra sem kell számítani, ha csak az itt élő farkasokra, medvékre, hiúzokra nem gondolunk. 

panorama-1005731_640

Nehéz hosszabb túraútvonalat találni a Transzkaukázusi Trail-en kívül. Az 1580 km hosszú út átível Grúzián, Örményországon és Azerbajdzsánon, a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig. Az első párszáz kilométer önállóan is jól tervezhető, de azután jobb, ha segítők és védelmezők után nézünk. A táj, a természet és az állatvilág azonban mindenért kárpótol.

A szakadéktúrák királya

Éppen csak egy éve nyitották meg újra Málaga közelében a Caminito del Rey-t, 15 évnyi zárvatartás után. Aki ebben az évben Andalúziában tervezi a szabadságát, s imádja a kihívásokat, annak ezt az utat végig kell járnia. Az egykori jelző, miszerint a világ legveszélyesebb útja, már nem érvényes a Caminito del Rey-re, ugyanis a szakadékot felfedezni vágyók, biztonságos függőhidakon és biztosított kapaszkodókkal ellátott sziklák mellett túrázhatnak 3 kilométer hosszan a Guadalhorce folyó által kivájt szakadék felett. Csupán a tériszonyra kell edzenie annak, aki ide látogat, s cserébe meghódíthatja a szakadéktúrák királyát. 

image_824103_galleryV9_sele_824103_600x400.jpg Fotó forrása: REUTERS

 

Piknik a medvékkel

Augusztusban ünnepli az amerikai Nemzeti Parkok Felügyelősége fennállásának 100. évfordulóját. Yosemite, Glacier, Grand Canyon, Acadia és még 407 amerikai nemzeti park tartozik hozzájuk. Ez egy kiváló ok arra, hogy odalátogassunk és az ezernyi túralehetőséget kihasználva felfedezzük az USA ezen arcát. Ebben az évben számos újdonsággal is előállnak a nemzeti parkok, nemcsak napi, hanem hosszútávú, több napos, esetleg hetes túrákat is szerveznek. Többek között pikniket a medvékkel, Bill Bryson után szabadon. Ő vitte ugyanis filmre Robert Redford és Nick Nolte főszereplésével, az októbertől ezzel a címmel mozikba kerülő filmet. 

image_908573_galleryV9_ioyc_908573_600x399.jpg Fotó forrása: Alamode

 

Tervezzétek meg 2016-os túráitokat, most még van időtök az alapos szervezésre és felkészülésre, s a jutalom, a látvány, a kihívás, az adrenalin és a győzelem mámora nem marad el. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr812782112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
turatippek_az_emlekezes_jegyeben
süti beállítások módosítása