Élet sója

Ezeket a tényeket biztosan nem tudtad a New York-i Szabadság-szoborról

2016. október 29. - Tünde Bagó

Lady Libertyt az is ismeri, aki még soha nem járt New Yorkban. Millió filmben jelent már meg, s még annál is több fotón pózolt. Megtörhetetlen, egyenes alkatával 130 éve áll a New York-i öbölben. Születését tekintve európai, s legfőbb üzenete: A szabadság megvilágosítja a világot, csak úgy, mint Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének, amely a mintát adta a szoborhoz. 

Vannak azonban olyan tények a szoborról és annak készítéséről, amelyről talán kevesen tudnak, ünnepeljük meg most a születésnapját azzal, hogy pár érdekességet kiderítünk róla. 

statue-of-liberty-992552_640

 A származása

Említettem, hogy európai, de azon belül is francia. Elképzelhetitek mennyire meglepődtem, amikor első párizsi utam során egyszer csak megpillantottam a szobrot kicsiben. Ekkor derült ki számomra, hogy a franciák először elkészítették kicsiben az USA függetlenségének 100 éves évfordulójára szánt ajándékot, mielőtt az óriás hölgyet kivitelezték. A kicsi ottmaradt Párizsban, míg az óriás hölgyet, amelyet Frédéric Auguste Bartholdi szobrász Gustave Eiffel segítségével kivitelezett, becsomagolták és elküldték a megajándékozottnak. 

A szállítás 

A szobor nem készült el 1876-ra, hanem csak 1884 júliusára. S 1885 nyarán érkezett meg a New York-i öbölbe. A monumentális alkotást 350 darabban és 214 csomagban szállította egy fregatt. Négy hónapig rakták össze, majd az éppen aktuális amerikai elnök, Grover Cleveland leplezte le 1886. október 28-án több ezer néző előtt. 

statue-of-liberty-1746798_640

A hely

A Szabadság-szobornak saját szigete van, kb. 2,5 kilométerre Manhattan déli csücskétől. Noha a körülötte lévő víz New Jersey államhoz tartozik, a szigetért New York állam a felelős. A sziget csak 1956-ban kapta meg a Liberty nevet, előtte Bedloe-nak nevezték.

new-york-1745095_640

A szigetlakók

200 évvel ezelőtt a szigeten még többen éltek, később csak a szobor házmesterei, de 2014 óta azonban már csak a Szabadság-szobor az egyetlen lakos. Az ő legközelebbi szomszédja, a kilátó egyik hivatalnoka, David Luchsinger ekkor ment nyugdíjba. A feleségével  éltek a szigeten egy kis épületben, mint a Szabadság-szobor "házmesterei". A mai házmester már nem a szigeten lakik, de Lady Liberty a szomszédok hiányának kompenzálására 4 millió turistát kap minden évben a komp segítségével.

A hurrikán

2012-ben a Sandy hurrikán kissé megrongálta a Szabadság-szobrot is. Az óriási szélben maga a szobor 8 centiméternyire lengett ki, a fáklyát pedig 12 centiméterrel hintázta. 

Az arc

Források szerint Lady Liberty arcát a szobrász, Bartholdi saját édesanyjának arcáról mintázta. Kemény, karakteres asszony lehetet Madame Bartholdi. :-)

statue-of-liberty-267948_640

A kinézet

46 méter magas a talapzat nélkül, csak az orra 1,37 méter hosszú. Köpenyt, pontosabban tógát visel és bal kezében egy táblát tart, amelyen az amerikai függetlenség kikiálltásának dátuma, 1776 van írva. Jobb kezében tartja a híres fáklyát. A fején viselt koronának hét kiálló foka van, amelyek a hét földrészt jelképezik. A korona gumiból és anyagból készített másolata igen kedvelt a turisták körében.

ship-656875_640

A színe

A szobor eredetileg barna színű volt, de csupán csak 20 évig. A vas vázon réz bevonat van és nyilván az gyorsan oxidálódik, patinánsodik. 

A járás

Lady Liberty nem áll, hanem jár. A jobb lábát éppen emeli, s körülötte széttört láncok vannak, ezzel jelképezve az elnyert szabadságot.

A fáklya

A fáklyának eredetileg világítótoronyként kellett volna funkcionálni. Szakemberek évekig dolgoztak rajta, de nem sikerült megoldani a dolgot, így a fáklya funkció nélkül maradt. 100 évvel ezelőtt egy német szabotőr robbantása a szobor jobb kezét megrongálta, így a házmester manapság csak egy inogós létrán jut el a fáklyához.

A testvérek

A szobornak több ikertestvére is van a világban, többek között Elzászban, Colmar városában. Ott 12 méter magas csupán és műgyantából készült. De miért éppen Colmarban? Itt született a szobor alkotója, Bartholdi.

colmarstatueliberterreplique

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8812782258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Eötvös 2017.06.28. 17:38:15

Ezt a cikkett szerettem volna kinyomtatni,kérem szíveskedjenek tájékoztatni,hogy ez hogyan lehetséges. Köszönettel:Eötvös Miklós
ezeket_a_tenyeket_biztosan_nem_tudtad_a_new_york-i_szabadsag-szoborrol
süti beállítások módosítása