Élet sója

Somogy megyei bakancslista kirándulóknak

2017. március 15. - Tünde Bagó

Somogy megye nemcsak a Balaton, sőt! A legerdősebb megye, vadász megye, csillagos megye, gyógyfürdős megye és bizonyára még ezernyi jelzőt lehetne találni ehhez a dél-dunántúli területhez. Hasonlóan érzek vele kapcsolatban, mint Békés megye esetében. Sokan érkeznek ide a Balaton miatt, de a turisták zöme nem lát be a Somogyi-dombság dombjai közé.

Feltehetném itt is a kérdést, hányan hallottatok már Szennáról, Igalról, a Katica tanyáról, a Petőrkei tavakról, a Baláta-tóról, a Kotró-tóról stb., stb., stb. Meg is állok, mert így már lassan bele is vágtam a somogyi bakancslistámba.

Évekig éltünk Kaposváron, szerettem a várost, bár látott szebb napokat is a somogyi megyeszékhely, amikor még Kulka János, Koltai Róbert vagy Pogány Judit a Csikyben játszott. Régen volt, s azóta számos területen, elsősorban a természet, a fesztiválok, a tudomány, s a gasztronómia terén fantasztikus dolgokat sikerült megvalósítani a megye más pontjain. Kaposvárról már olvashattatok egy hétvégi programajánlót itt a blogon.  

Most koncentráljunk inkább a megye többi pontjára. Járjuk végig azokat a helyeket, amelyeket szerintem (vigyázat szubjektív lista következik, korántsem teljes lista) látni kell Somogyban. 

Csillagot lesni Somogyban lehet csak igazán, hiszen a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a "Nemzetközi Csillagoségbolt-park” címet. Tanúsíthatom, olyannyira jogos a cím, hogy nehéz még egy ilyen csodás, tiszta, ennyire kevéssé fényszennyezett égboltot találni Európában. A címhez azóta már intézmények is kapcsolódnak, a Zselici Csillagparkban planetárium, esti távcsöves programok, kiállítások is találhatóak.

egpolt_20perc_polaris_lorul_smalljpg_600x402.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Szarvast simogatni Bőszénfán felér egy biológia órával. Aligha láttad még egy vad csillogó szemét, vagy húztad végig kezed a bundáján, figyelted meg közvetlen közelről mozgását. A Kaposvári Egyetem szarvasfarmján ez mindenki számára elérhető. 

erdo__.jpg Fotó forrása: http://somogyiturizmus.hu/

 

Langallót enni egy élő skanzenben Szennában olyan, mintha időutaznánk a XIX. század zselici falvaiba. A skanzen egy ma is lakott településen található, ahol számos család fogadja szívesen a turistákat, s kínálja somogyi étkekkel, mutatja be a kiskerti növénytermesztést. Ha télen érkezünk, akkor egy jó kis hurkatöltésben is részünk lehet. 

Medúzákat lesni a Kotró tóban nem lesz egyszerű, de megéri a fáradtságot. A Gyékényes melletti, határmenti tó vize az ország legtisztább vizei közé tartozik, s ennek is köszönheti az édesvizi medúzák jelenlétét. A búvárok paradicsoma a hely, évente több világversenynek is otthont ad. Érdekessége még, hogy gondosan megtisztított – így nem környezetkárosító – roncsot süllyesztettek el a vízben, a búvárok ezért találhatnak a mélyben motorcsónakot, vízibiciklit, sőt autót is. Aki még csak ismerkedne a búvárkodással, azt is szívesen látják az oktatók, a kezdőknek is megmutatják ugyanis, milyen különleges élővilággal találkozhat, aki nem fél alámerülni. 

medu__za_600x450.jpg Fotó: Szabó Tamás búvárfotós, forrás: http://utonitthon.hu/

 

Kisvonatra szállni Mesztegnyőn, Balatonfenyvesen, Kaszón, vagy Almamelléken és hagyni, hogy az bejárjon velünk erdőt, mezőt, Zselicet és Somogyi-dombságot. 

Lelki békére lelni - azaz megpróbálni - a Krisna-völgyben, Közép-Európa egyik legnagyobb Indiai Kulturális Központjában és Biofarmján. Megtudhatjuk, hogyan élnek lakóik, benézhetünk templomukba, iskolájukba, vásárolhatunk indiai üzletükben és étkezhetünk a vegetáriánus étteremben. Séta a parkban vagy egy közös meditálás nélkül nem szabad hazamenni.

Csobbanni az igali gyógyfürdő medencéjében, hiszen jódos vize számos betegségre gyógyírt kínál.

A nemrég megújult fürdőben már élménypark és szauna is várja a látogatókat. 

Lessetek be ezzel a kis videóval a fürdőbe!

Játszani az ország egyik legnagyobb játszóterén Patcán, a Katica tanyán. A 12 hektáros területen kis- és nagygyermekek, sőt még az őket kísérő szülők is életreszóló élményt kapnak. Gokart, erdei kötélpálya, ügyességi játékok, kiszolgált masinák, babaházak, fejlesztő játékok, s mindez egy öko-tudatos helyen, ahol meg is szállhatunk.

Megtekinteni a Szász Endre gyűjteményt Várdán. A Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező grafikus, porcelánfestő Szász Endre alkotásait egykori kastélyában láthatja a látogató, ahol a művész alkotásain túl egy antik, műtárgygyűjteményt és csodás arborétumot is végigjárhat.

Tisztelegni Szent László király előtt Somogyváron, ahol annak a XI. században emelt, román stílusú és gótikus átépítésű bazilikának és apátságnak a romjait találjuk, amelyet még Szent László alapított, s ahol a franciaországi Saint Gilesből származó bencés rendi szerzetesek éltek. S ahol a magyar és európai kultúra találkozásából adódóan az országrész szellemi és közigazgatási központja volt a középkorban. 

somogyva__r_600x450.jpg Fotó: Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke

 

Meglesni a 26 tyúkfajtát a zsippói Madár- és élményparkban. A 2,5 hektáros területen, nem messze Bárdudvarnoktól közel 100 fajta madarat köztük pávát, 37 fajta galambot, 26 tyúkfajtát, papagájokat, vízi szárnyasokat, és egyéb érdekes madarakat láthatunk. Az állatok mellett az arborétum jellegű park növényvilága is lenyűgöző.

zsippo___600x450.jpg Fotó forrása: http://zsipposzepe.fw.hu/

 

Koncerteket hallgatni a Kaposfesten. Magyarország egyik legrangosabb komolyzenei kamarafesztiválját rendezik meg minden év augusztusában Kaposváron. A fesztivál alapítói és művészeti vezetői fiatal magyar művészek, s a közönség sorait is minden évben nagyrészt a fiatalok töltik meg. A fellépők általában olyan művészek, akik máshol nem zenélnek együtt, csak itt a fesztiválon egy egyiptomi mintákkal is díszített art deco moziban.

Vadászházban lakni, az erdővel ébredni, szabadban piknikezni, s isteni vadételeket vacsorázni. A SEFAG Zrt. számos vadászházban kínál szálláslehetőséget a somogyi erdőben. Valamennyi környékén fantasztikus túraútvonalak találhatóak, löszhátakon, lápok mellett, homokvidéken, öntéstalajon barangolhatunk és figyelhetjük meg a változatos somogyi élővilágot. 

szia__gy.jpg Fotó forrása: http://somogyiturizmus.hu/

 

S ha mégis vágynánk a Balatonra, akkor irány Siófok, Balatonföldvár, Zamárdi, Szántód és a többi déli parti település.

Az ötletekért és információkért köszönet illeti Szakács Sándort, a Kaposvári Egyetem turisztikai referensét, a somogyvári fotóért Bíró Norbertet a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét, az igali fotókért és videóért pedig Gellért Attilát a fürdő marketing vezetőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2312782376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Spanics 2017.03.16. 12:02:20

Szeretettel ajánljuk a somogyszobi Vilma-házat, mely műemlék, múzeum , fogad gyermek és felnőtt csoportokat kézművesfoglalkozásra, és egy tájház-lánc keretében rajta van a világörökség várólistáján. Üdvözlettel: Spanics Katakin

Bagó Tünde 2017.03.16. 12:53:04

Kedves Katalin! Ez nagyon szuper, gyűjtöm az ilyen különleges helyeket. Megosztom a blog facebook oldalán, s ha lesz bakancslista kiegészítés Somogy tekintetében, akkor beleteszem. Köszönöm, hogy írt! Jó munkát! Szép napot! Élet sója blog - Bagó Tünde

Katalin Spanics 2017.03.16. 14:12:30

Kedves Tünde! Köszönjük a Vilma-ház nevében üdv:Spanics Katalin

Csilla Molnar 2017.03.16. 15:55:14

Meglepődve tapasztalom, hogy Nagyatádot kihagyták a bakancslistáról, pedig jelentős szerepet tölt be Somogy megye turisztikai életében. A Nagyatádi Turisztikai Központban például számos programlehetőség várja a betérő vendégeket. Csak egy párat említenék meg: Az országban egyedülálló katonatörténeti kiállítás és szabadtéri harci jármű gyűjtemény van, amiért egészen messziről is ellátogatnak hozzánk. A Központban lehet még íjászkodni, fedett és zárt lőpályán lövészkedni. Városunkban nemzetközi faszobrász alkotó telep, 100 éves gyógyfürdő, strand található, és még sorolhatnám. Környékünkön több látnivaló is fellelhető, ami még említésre méltó lett volna. Bővebb információt a Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület honlapján találnak. www.nagyatadtdm.hu

Bagó Tünde 2017.03.16. 17:13:43

Kedves Csilla! Ez egy szubjektív lista, ahogyan azt a cikkben is írtam. Egyébként először, mint turista kezdtem el kutakodni és nem jutottam sokra. Nincs egy olyan weboldal, ahol figyelemfelkeltő módon (nem huszadik aloldalként elrejtve) az egész megyéről egy turista átfogó képet kaphatna. Mert ugye, pl. az én békési barátaim nagy része nem is tudja, hogy van olyan település, hogy Nagyatád, így nem is fogja így keresni, hogy nagyatádi turizmus. SOmogy megyét keresi, s ha nem talál figyelemfelkeltő dolgot, akkor továbbáll. Mindenesetre a blog facebook oldalán felhívom a figyelmet Nagyatádra, s van egy másik oldal - Imádom a kiállításokat -, szintén a facebookon, több ezer követővel, ahol az Önök értékes kiállításait megosztom. Ígérem, hogy ha csinálok bakancslista kiegészítést, akkor Nagyatád nem marad ki! Szép estét! Üdv Tünde - Élet sója blog.
somogy_megyei_bakancslista_kiranduloknak
süti beállítások módosítása