Élet sója

Ilyen az avokádó és a fogmosás Kolumbiában

2017. július 16. - Tünde Bagó

A kolumbiai embereknek gyönyörű fogaik vannak, de nem is csoda, mert még a munkahelyen is minden evés után tisztítják. Alig hittem a saját szememnek, ahogy sorban állnak a munkahelyi mosdók előtt, s várják, hogy fogat moshassanak - még most is érzem a döbbenetet Gabi hangján, ahogy erről beszél. 

Gabi három éve él Kolumbiában a párjával, virágokkal foglalkoznak és az elmúlt héten megjelent interjú első részében már nagyon sokat mesélt a dél-amerikai országról, a látnivalókról, az életről, zenéről és táncról. Az interjú első részét erről a színes országról itt olvashatjátok, a második rész pedig most következik!

19724253_2022811384617599_191907826_o_1_kicsik_600x450.jpg San Antonio de Pereia - a falu, ahol Gabi lakik

Kolumbiában, Antioquia megyében egy kis faluban, San Antonio de Pereia-ban éltek, de bejártátok már az ország nagy részét. Ültél tömegközlekedési eszközökön, jártál Bogotában, s igazi turistaparadicsomban is. Milyen a higiénia Kolumbiában?

Kapásból vágom rá, hogy jó. Soha semmilyen problémám nem volt a higiéniával, bár az is igaz, hogy éppen a sok utazás - amiről már korábban beszéltünk - toleránsabbá tett. A mi falunk nagyon rendezett, szépek a házak, mindenki foglalkozik a környezetével, szelektíven gyűjtik a hulladékot. Nyilván nagyobb utak mentén, Bogota felé, vagy a nagyvárosokban, főleg a szegénynegyedekben ez nincs teljesen így. Azt látom, hogy a szemét megsemmisítése még elég nagy gond az országban. Érdekes, hogy éppen egy turistaparadicsomként ismert helyen, San Andrés szigetén, amikor körbejártuk egy elektromos autóval (mert csak azt engedik), akkor sokkal több helyen láttam szemetet, mint itt a mi környezetünkben. 

13239089_1788933341338739_4466778121935454407_n_600x450.jpg San Andrés sziget

 

Az emberek adnak magukra szerintem, higiénikusak. A nők, még akkor is, ha kevés pénzből élnek, szeretik ha jó a frizurájuk, ki van festve a kezükön és a lábukon a köröm, pedikürre járnak rendszeresen. S a fogaik! A kolumbiai embereknek gyönyörű fogaik vannak, de nem is csoda, mert még a munkahelyen is minden evés után tisztítják. Alig hittem a saját szememnek, ahogy sorban állnak a munkahelyi mosdók előtt, s várják, hogy fogat moshassanak. Szerintem Kolumbia fog és fogászati nagyhatalom. Az USA-ból rengetegen járnak ide fogászatra, de a helyi lakosok is sokat foglalkoznak a fogaikkal. 

Csak egy apróság jutott még eszembe a higiénia kapcsán. Nagyon meglepődtem, hogy itt a középosztály házaiban is több fürdőszoba van. A mi házunkban minden hálószobához tartozik egy. Szóval tévhit, hogy a dél-amerikaiak piszkosak. 

Mi a helyzet az ételekkel? Bárhol mersz enni? 

Azért bárhol nem, én is megnézem, hogy hová térünk be, de ezt Európában is megnéztem. Nyilván vannak dolgok, amelyekről tudom, hogy itt nem szabad. Nem szabad például Cartagena-ban és a környékén rizst enni, mert nagyon meleg van és köztudott, hogy a rizsben esetleg előforduló lárvák gyorsan kikelnek, s az kukacos lesz. Ugyanakkor imádom, hogy rengeteg húst (főleg marhahúst) esznek és grillezik. A leghíresebb és népszerűbb a grillezett steak, a Punta de anca, amit chimichurri szósszal (fokhagymás, petrezselymes) tálalnak.

Fantasztikus gyümülcsös és zöldséges pultok vannak a boltokban, csomót nem is ismertem eddig.

A legjobb történetem a saját ízlésem és Kolumbia kapcsán azonban az avokádóhoz kötődik. Amíg Európában gyakorlatilag soha nem ettem meg, nem ízlett, nem tudtam vele mit kezdeni és még drága is volt, addig itt Kolumbiában egyszerűen avokádó imádó lettem. A kolumbiaiak mindig és mindenhez tudnak avokádót enni, s most már én is. Az is igaz, hogy itt sokkal finomabb és elérhetőbb, mint Európában. Nemrég hallottam, hogy az első írásos emlékhez az avokádóról is Kolumbia szolgáltatta az alapot, egy spanyol történész, Gonzalo Fernández de Oviedo írt róla azután, hogy 1526-ban látott egy avokádó fát a mai Kolumbia területén. Nem csodálom, hogy megihlette. 

A bárhol evéshez tartozik még, hogy sokszor látni csónakból tenger gyümölcseit árusító embereket, ezek általában nagyon friss dolgok és nyugodtan fogyaszthatóak. 

19720335_2022807671284637_732805601_o_1_kicsik_600x450.jpg Tenger gyümölcsei csónakból

 

Van egy nagy kedvencem, a postre-t, édességeket árusító helyek. Itt megkóstolhatsz mindent mielőtt vásárolsz belőle, én már sokszor ekkor eltelek az édességgel. Imádnivaló hely!

19720394_2022804981284906_353955152_o_kicsik_1_600x450.jpg Desszertbolt

 

Cartagenában tetszettek még az utcai gyümölcsárus lányok, nők. Nagyon színesek, nagyon kedvesek és nagyon finom a gyümölcs náluk.

1933492_1758024217762985_7878136610236605357_o_kicsik_600x450.jpg Cartagena - gyümölcsárusok

 

Melyik gyümölcs vagy zöldség volt az, amelyet itt ismertél meg vagy fedeztél fel? 

Sok ilyen van. Az első hónapokban nagyokat csodálkoztam az üzletekben és az éttermekben, s nagyon hálás lettem azért, hogy nyitott vagyok és meg merek kóstolni sokmindent. Nagy meglepetés volt nekem a palmito, aminek azt hiszem az lehetne a magyar neve, hogy törpe pálma. Salátákban lehet vele találkozni, de szerintem a sajttal, sonkával megsütött verziója is isteni.

19692192_2022802011285203_2074347250_n_kicsik_1_600x387.jpg Palmito

 

Ott van például a romanesco brokkoli, amit ugyan láttam sokat Európában is, de soha nem próbáltam, itt pedig szintén nagyon népszerű köret. A húsokhoz nagyon szívesen csinálnak zöldségköretet a szószok mellé.

19718731_2022799214618816_1701598286_o_kicsik_600x450.jpg romanesco brokkoli

 

A gyümölcsök között is voltak nagy meglepetések számomra, mint például a csirimojó, vagy krémalma, amelyből Kolumbiában üdítőitalt is készítenek, vagy az édes granadilla, amit szintén itt ettem először. Imádom még az uvillát, azt hiszem, perui földicseresznyeként is emlegetik, s a rambután is különleges (licsiféle - szerző).

Senki ne hagyja ki Kolumbiában, hogy bemegy egy üzletbe vagy piacra és kicsit elmerül az ismeretlen zöldségek, gyümölcsök, élelmiszerek világában, jó mulatság lesz. 

Az ételeik közül melyik lett a kedvenced? 

Ohh, most nagyon olyan leszek, mint egy átlagos turista, mert az a bandeja paisa. Ez az az étel, amelyet minden turistacsoport elé odatesznek, s sajnos nem is mindig a legjobb verzióját. Szerencsére mi már itt élünk annyi ideje, hogy volt alkalmunk sok helyen, sokféle bandeja paisát kóstolni. Az első meglepetés nekem ezzel az étellel kapcsolatban a tepertő volt. Valahogy én mindig azt hittem, hogy az olyan magyaros dolog. S akkor itt jön velem szembe Kolumbiában, az egyik nemzeti étel részeként. A bandeja paisa ugyanis egy nagy ételtál, amelyen van többféle bab, rizs, chorizo kolbász, tepertő, darált hús, süthető banán, avokádó, arepa, (néha) tükörtojás is. Úgy érzem, hogy ebben az ételben minden benne van, ami Kolumbia, a hatások, a történelem, a természet, az energia, s a boldogság, ami a közös, nagy családi, baráti étkezéseket kíséri Kolumbiában. 

Bandeja_Paisa015_600x422.jpg bandeja paisa

 

Ami azonban engem még nagyon magával ragad az a kukoricás dolgaik. Az empanada fantasztikus reggeli, kukoricás tésztába tesznek tölteléket, de még nála is jobban szeretem az arepát, amely szintén kukoricalepény alapú, s sütik - az én kedvencemet - sajttal. Nincs is jobb reggeli a teraszunkon: arepa egy kolumbiai kávé kíséretében. 

Jelenleg építesz ki egy virágkötészeti vállalkozást, ahol a virágüzlet mellett rendezvényekre is készítetek dekorációt a társaddal. Így betekintést nyerhetsz családi rendezvényekbe is. Milyen tapasztalatod van? Hogyan ünnepelnek a kolumbiaiak?

Röviden? Zenével és tánccal, nagyon vidáman! :-) Hosszabban? Igazából az itteni vállalkozásom még csak most indul, de már volt részem pár rendezvényben, így esküvőben is. A főszerepet a romantika, a zene és a tánc kapja. Reggelig ropják a kolumbiaiak. Azt hiszem a hosszabb válasz is ugyanaz, mint a rövid. :-) Kolumbiában mindenki táncol!

Az általunk készített virágdíszeknek nagy sikere volt eddig mindenhol, tetszett nekik ez az európai stílus, hasonló díszítés nem volt ezidáig, virágbolt sincs igazán a környéken.

Az esküvők mellett a vallásukhoz (katolikusok) kapcsolódó ünnepek a legfontosabbak számukra. Rengeteg a munkaszüneti nap. Nekem a körmeneteik nagyon érdekesek, s az amikor azt ünneplik, hogy egy leány betöltötte a 15 éves kort, nővé érett. Ilyenkor a család óriási összejövetelt rendez. Hihetetlenül színes a karácsony is, már-már talán túl színes is. Úgy vettem észre, hogy sokkal inkább a hagyományokról és a családi együttlétekről szól ez az ünnepük is, de ez nem csoda, hiszen a kolumbiaiak nagyon hagyománytisztelőek és családcentrikusak. Sokmindenben kell még fejlődnie ennek az országnak, de a vidámságukból, életkedvükből, s a családi életükből Európa bizony tanulhatna

Mi az, amit a legszívesebben csinálsz a szabadidődben Kolumbiában? Valami, ami itt különösen sokat jelent neked?

A lovaglás! Imádok lovagolni, s nagyon szeretem a lovakat. Ebben Kolumbia és a mi kis szűk lakókörnyezetünk teljesen partner. Éppen a házunktól nem messze van egy nagy lóistálló, sokat jönnek turisták, családok, baráti társaságok is lovagolni, s mi is rendszeresen járunk. A vendégeimet is mindig elviszem, mert szerintem így sokkal többet lehet látni a környékből, sokkal élvezetesebb módja a kirándulásnak, mint az autózás.

Köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk ebbe a csodás világba általad Gabi, sok sikert a kolumbiai életetekhez és vállalkozásodhoz. 

 

A cikkben szereplő valamennyi fotó az interjúalany, Gabi tulajdonát képezi, azt felhasználni, másolni csak az ő engedélyével lehet!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr712782472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihályné Bak 2017.07.16. 17:36:26

Ismét megtelt a szívem boldogsággal! Köszönöm Tündi,hogy megírtad a történetét a faludbeli lányról, akivel szinte együtt nőttetek fel. Hosszú utat járt be a mai napig! Méltán büszkék vagyunk rá. Mi is csak azt tudjuk kívánni amit Te is! Neked pedig szívből kívánom,hogy találj sok-sok interjú alanyt, érdekes történetekkel és örvendeztesd meg a blogod olvasóit ezekkel! Sok sikert mindkettőtöknek!

Bagó Tünde 2017.07.17. 17:28:43

Örülök nagyon és én is örültem, hogy létrejött ez az interjú Gabival, igazán nagyszerű lány! S remélem sok hasonló, szuper storyt hozthatok még nektek Olvasóknak. Szép napot! Tünde - Élet sója blog
ilyen_az_avokado_es_a_fogmosas_kolumbiaban
süti beállítások módosítása