Élet sója

Így kínálja magát Magyarország a világnak?!

A világ egyik legjelentősebb utazási kiállításán néztünk Magyarország körmére

2018. január 16. - Tünde Bagó

tourists-171604_640.jpg

Van mit eladnia turisztikai szempontból Magyarországnak? Megveszik a világ turistái azt, amit kínál? Biztosan jól kínálja a portékáját?

Szubjektív vélemény következik Magyarország részvételéről Németország legnagyobb, s világ egyik legjelentősebb utazási kiállításán.

Három rendkívül fontos kérdés, amelyből az első kérdésre rögtön – bár én elfogult magyar vagyok – igennel válaszolnék.

Mielőtt azonban belevágnék a további kérdések megválaszolásába, le kell szögeznem, hogy nem vagyok marketinges és közgazdász sem. A turisztikát tanulmányaim során csak érintettem. Utazó vagyok, aki rendszeresen ír is az útjairól. Írtam egy útikönyvet a Bodeni-tóról, amelyet magam fedeztem fel és amelyhez minden információt saját magam ástam ki. Maradjunk abban, hogy az átlagosnál többet foglalkozom a turisztikával, de nem vagyok szakember. Ennek tükrében térnék vissza a fenti kérdésekre.

Stuttgartban a CMT – Utazási kiállítás 50 éves, s ebben az évben is több, mint 2000 kiállító kínálja a portékáit január 13. és 21. között. Minden évben vannak kiemelt országok, akik partnerként kicsivel nagyobb figyelmet kaphatnak, mint mások. Ebben az évben a három kiemelt ország között Magyarország is ott volt.

img_7709_kicsik.jpg

Így már két okom is volt, hogy személyesen is átverekedjem magam a negyvenezres tömegen (az első hétvége mérlege: 85ezer látogató) és a 120.000 négyzetméteres kiállítótéren.

Szerettem volna látni, hogy kis hazám mit kínál a külföldieknek, na jó talán itt inkább a németekről beszélhetünk, mint potenciális vásárlók.

Rögtön sikerült abba a csarnokba belépnünk, ahol letisztult kék-fehér standjával és a Hősök tere oszlopával fogadta a látogatókat Magyarország.

Számomra ismeretlen zenekar játszott középen, körben pedig hölgyek, urak egy-egy standnál álldogáltak.

img_7676_kicsik.jpg

Gyorsan kiderült, hogy Magyarország csupán Budapest, a Balaton és Hévíz, haladóknak esetleg még Hajdúszoboszló. Budapestet egy nagyon ötletes szobában utazhattam végig hajón, autóval és gyalog. Olyan érzésem támadt, mintha magam is ott lennék az Operában, a Duna-parton, a Hősök terén. Le a kalappal az ötletért és a kivitelezésért! Kár, hogy csak Budapestet mutatták így meg, éppen az az a hely, amelyről sok ilyen szuper videót és fotót lehet látni az interneten.

img_7678_kicsik.jpg

A Balaton és Hévíz pedig csak szállodákból áll, legalábbis a magyar standok szerint. Négy-öt wellness szálloda kínálta magát, korántsem olcsó áron, amelyet meg is jegyeztem a férjemnek magyarul, erre a hölgy gyorsan ki is oktatott bennünket, hogy ez egyáltalán nem drága, látnám ők milyen szállodában laknak itt Stuttgartban. Remélem a potenciális turistákhoz azért nem így álltak hozzá! Bár megjegyzem, mi is szívesen lennénk turisták Magyarországon, de jelenleg jobban megéri Portugáliába vagy Észak-Németországba utazni, mint Magyarországra.

Gondoltam, ha már szóba elegyedtem a portékáját megvédő hölggyel, akkor megkérdezem, hogy hol az ország többi része, mert, ha jól látom, akkor itt a Magyar Turisztikai Ügynökség az, aki az országot ide hozta.

Nem akartak itt lenni – volt a válasz.

Azt hiszem ezt a mondatot lehetne elemezni kicsit. Értem én, hogy egykor csak a Balaton, meg az olcsó fogászat (megturkálva az egyik asztal prospektusait ráakadtam még egy fogorvosra) volt nyerő a németek körében, de bármennyire is hihetetlen a német utazási kultúra is fejlődik. Kíváncsiak lettek már másra is. Érdeklik a jó éttermek, a kulturális lehetőségek, a Duna, mint potenciális sportolási lehetőség, a borászati régiók, a pálinkavidékek, a vadászat, mint pénzes turizmus, a kastélyok, s a vonuljunk el egy vidéki kúriába stílus is. Most csak néhányat említek azok közül, amelyért lelkesedett a német bankosunk, a férjem német asszisztensnői és a német nyelvtanárjaink. Ez az érem egyik oldala! A másik, hogy azt hittem a Magyar Turisztikai Ügynökségnek az a feladata, fessen egy szép képet az egész országról, ha már meghívják egy ilyen helyre kiemelt partnernek. Annál is inkább, mert saját weboldaluk szerint: „Az, hogy hazánk a vásár díszvendége lehet, kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk tájainkat, látnivalóinkat, kultúránkat, borainkat, ételeinket a német közönségnek. Ez a lehetőség egyben a hazai turisztikai szakma óriási elismerése is.”

 img_7680_kicsik.jpg

Éppen ezért még ne hamarkodjuk el a véleményalkotást, mert a standnak volt egy másik oldala is, hátha. Ott pörgött a kürtőskalács, és álltak a borok elérhetetlen távolságban a pulttól egy polcon.

img_7706_kicsik.jpg

Szeretnék szólni, hogy Németországban ismerik a kürtőskalácsot, fél óra alatt tudok a mi kis városunkban is venni egyet, ha akarok. Azaz ezt biztosan nem kell bemutatni a németeknek. Akadna azért még jónéhány olyan, amiért még lelkesednének. Szeretik a magyar ízek világát, de a lángos, a palacsinta és kürtőskalács csodáján már túl vannak. Nem is beszélve arról, hogy ugye, ha igazi kürtőskalácsot akarnak enni, akkor éppen egy másik ország turizmusát kell erősíteniük.

A borok? Nos nehéz egy sörös nemzetnek bort eladni, úgy különösen, hogy ki sem tesszük a pultra, hogy nálunk bizony ennyi fantasztikus borral öblítheti le a pörköltet és a kemencéből kihúzott rétest mondjuk Villányban (csak egy javaslat, amit talán pár turista imádna). Oké, engem azzal zavartak el a borok közeléből, hogy várjak, amíg borkostoló lesz, de annak időpontjáról sehol nem tudtam információt szerezni. Na de legalább kóstolni lehetett.

Megjegyzem, hogy a sörös nemzet tagjai odavannak a magyar pálinkáért. Konkrétan alig tudtam lebeszélni néhányat, hogy azért három pohár után már ne kérje a negyediket!

A zenekarnak örültem, mert ez lehetne Magyarország következő nagy kiugrási lehetősége. Az az ország, amelynek egyik zongoristája a legfoglalkoztatottabb zenész a világon, s ő csupán egy a sok külföldön zenélő tehetség közül, szóval az az ország talán kihasználhatná tehetségeit és kicsit ezt is jobban reklámozhatná.

Büszke voltam a Honvéd Táncegyüttesre és Kecskemét szórólapjára. Bár gyanítom az utóbbi csak a Mercedes miatt került ide. A Táncegyüttes viszont csodás programmal készült, na de már sokszor és sok helyen hangsúlyoztam, hogy amiért biztosan mindig érdemes Magyarországra látogatni, az a kultúra, a zene, a tánc, a színház (bár az utóbbihoz nyilván nem árt a magyar nyelv ismerete).

 img_7707_kicsik.jpg

Ugyanakkor kevésbé voltam büszke arra, hogy csak néhány régió vett részt a stuttgarti rendezvényen, miközben Magyarország nem csupán a Balaton, s ezt már a németek is kezdik sejteni, csak egy kis lökés kellene nekik.

Összességében jó az irány, de van még mit csiszolni, szerintem. Nem beszélve arról, hogy az eladási kultúránkon is van mit javítani. Nem hiszem, hogy az a jó „kereskedő”, aki egy kritikai észrevételre ellentámadásba lendül, vagy aki annyira félti a termékeit, hogy elrejti a közönség elől. Nekem a vérbeli kereskedő anyukám mindig azt mondta, hogy a vevőt ki kell szolgálni. Nem éreztem magam kiszolgálva (főleg miután meghallották, hogy magyarul beszélek) a magyar standnál, miközben vevő lennék én is.

 A fotókat telefonnal készítettem és éppen ezért elnézést kérek a minőségükért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1913579513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaiser Smarni · http://elmenynektek.blog.hu/ 2018.01.17. 08:33:26

A múlt hétvégén volt Bécsben a Ferien Messe, gyér, mondhatni siralmas magyar részvétellel. Az osztrák küldőpiac sem fontos nekünk, merjünk nagyot álmodni alapon valszeg Kínára hajtunk. Mókás!

2018.01.17. 15:35:25

@Kaiser Smarni: tudom, hogy meg fogsz lepődni, de távol-keleti ismerőseim igenis imádják Budapestet. Nyilván senki se utazna el csak Budapestért Európába innen, de az európai körútnak pont olyan fontos állomása, mint Bécs, Prága vagy Barcelona.
Sőt, mivel ázsiai szemmel is olcsó, ezért több napot töltöttek Budapesten az ázsiai ismerőseim, mint mondjuk Rómában. Párizsban rettenetes élményeik voltak, kirabolták őket és iszonyatosan primitívnek látták a franciákat a metrón, ráadásul minden drága.
Budapest ehhez képest biztonságos, olcsó.
Igaz, mellette elmentek Ausztria több városába is, Innsbruck, Bécs, Salzburg. Magyarországon meg Budapesten kívül sehova. De hát egy európai kuktúrát, történelmet nem ismerő külföldinek mi érdekes lehet az egri vagy sümegi váron? Egerbe a bor miatt majdnem elutaztak Budapestről, de aztán mégse. Hosszú út, nem is tudták mi van ott. Mondtam nekik, hogy semmit se vesztettek.
Egy kínainak, japánnak, koreainak a Vatikán is halálosan unalmas, pedig az aztán kultúrtörténeti kincs. Ázsiai ismerőseim máig nem értik a Vatikán az miért nagy szám és mit kell rajta nézni. És ezek a magasan képzett, folyton utazó ázsiaiak. Elképzelheted, hogy nekik Szeged vagy Pécs mennyire lehet érdekes. Inkább Budapestet kellene olyanná tenni, hogy reprezentálja az egész országot.
Az ázsiaiak imádják a kürtős kalácsot, ami magyar termék, hiába tartja Románia megszállva azt a területet, az ott keszült kürtős kalács is az ott élő magyarok sajátos eledele, nem a románoké.

Tünde Bagó 2018.01.17. 15:40:28

@karandash: Nem lepődtem meg, sőt! Sok dologban igazad van. Az ázsiaik esetében mindez igaz lehet, de itt elsősorban a németekről van szó. Nekik ajánlja magát az ország ezen a kiállításon elsősorban. A németek pedig szívesen mennek körútra is Magyarországra, szerintem. Nyilván egy távolabbi kultúrára igaz, hogy csupán Budapestet iktatja be egy európai körútba. Budapest pedig tényleg gyönyörű helyenként, vannak hiányosságai, na de melyik nagyvárosnak nincsenek? S igen, nem a románoké a kürtőskalács, de bármennyire is sajnáljuk, akkor is Romániába kell belépnie annak, aki a kürtőskalács gyökereit keresi, így a kvázi az ottani turizmust erősítette Magyarország Stuttgartban. S nyilván egy ázsiainak új a kürtőskalács, de egy németnek nem igazán.

KrustytheClown 2018.01.17. 18:14:54

@karandash: Már sorry, de a kürtőskalács egy német eredetű sütemény, az eredeti recepten egy icipicit változtattak Székelyföldön és ez a verzió terjedt el szerte Magyarországon. 90%-ban hasonló tészaféléket ismernek NÉmetországban, Ausztriában, Csehországban stb.

felső határ nincs 2018.01.17. 18:15:13

nem kell kiallitanunk semmit

kelet europaban mar evek ota a magyar gdp legnagyobb %a a turizmus, holott se hegyunk, se tengerunk

Sexual Harassment Panda 2018.01.17. 18:16:39

Óriási hülyeség h Németország "sörös" ország .

Tünde Bagó 2018.01.17. 18:21:35

@Sexual Harassment Panda: Nem hiszem, hogy hülyeség. Németországban sokkal több sör fogy, mint bor. Ez nem jelenti azt, hogy nincs jó minőségű boruk, bár inkább a fehérborok nyerik el a díjakat és a fogyasztók kegyeit (Mosel-vidéke, Bodeni-tó vidéke, stb.). A sörnek, a sörivásnak és a sörfesztiváloknak viszont sokkal nagyobb kultúrája van, s a németek magukat is sörös nemzetnek titulálják. Mutatnék egy komolynak mondható statisztikát:
de.statista.com/statistik/daten/studie/29727/umfrage/pro-kopf-verbrauch-an-bier-in-europa/
igy_kinalja_magat_magyarorszag_a_vilagnak
süti beállítások módosítása