Élet sója

Antialkoholista mozgalomnak köszönhetjük az utazási irodákat

Az angol puboktól az utazási irodákig

2018. január 28. - Tünde Bagó

Kevesen vannak, akik számára ismeretlenül hangzik az a név, hogy Thomas Cook. Az egész világon ismert utazási irodát alapító XIX. században élt angol motivációjáról és ötleteiről azonban sokkal kevesebbet tud a világ. Mi is késztette az asztalost, hogy szervezett utakra csábítsa az angolokat 1841-től? Nos erre a kérdésre a Thomas Cook rajongó német, Hans adta meg a választ.

studland-1101904_640_1.jpg

Kétségtelen, hogy már az ókori görögök is utaztak – viccelődünk egy csaknem 150 éves sörös asztal mellett. Mögöttem éppen egy, az asztal korával megegyező korú sörfőzde eszközeit mutogatja az idegenvezető japán turistáknak. Fegyelmezetten hallgatják és csak alig-alig kacsintgatnak a mi asztalunkon álldogáló teli sörös korsók felé.

beer-987345_640.jpg

Miközben őket nézem, felvetődik bennem a kérdés, amelyet hangosan ki is mondok az asztaltársaságomnak: Vajon honnan jött Thomas Cook ötlete, hogy szervezett utazást csináljon, majd megalapítsa a világ első utazási irodáját?

Ebben a pillanatban újabb sörös korsók landolnak az asztalunkon és a pincér röviden odaveti, hogy a mértékletességből. Értetlenül nézek rá, s már egész mondatban is megismétli. Thomas Cook mértékletességre akarta nevelni a társadalmat, ezért kezdett utazásokat szervezni – mondja a sörfőzde pincére elégedett kis mosollyal az arcán.

Még mindig értetlenül nézek rá, amikor megkérdezi, hogy lehuppanhat-e mellém a padra, s válaszomat meg sem várva már ontja is magából az összes információját Thomas Cookról.

thomas_cook_jo.jpeg

Fotó forrása: www.thomascook.com

A nagybátyja asztalosműhelyéből vizsga nélkül távozó fiú baptista misszionáriusként tevékenykedik, gyalog járja a falvakat és vasárnapi iskolákban dolgozik. Miután megnősül Harborough-ba költözik és asztalosműhelyt alapít. Ekkor találkozik az antialkoholista mozgalommal, a Teetotal-Movement-el. Bocsánat, ott fizetni szeretnének, máris jövök – mondja, s mire megemésztjük a Teetolal Movement kifejezést már ismét mellettem ül Thomas Cook szakértőnk.   

Tudta, hogy az 1800-as évek közepén Angliában az égetett szeszek adójának csökkentése és a pubok, éttermek számának növekedés a lakosság alkoholfogyasztásának emelkedéséhez vezetett? Intek a fejemmel, hogy nem, fogalmam sem volt róla.

Nem beszélve arról, hogy a munkásosztály számára ekkor ezek a helyek jelentették csupán a szórakozási lehetőséget. Iszogattak, beszélgettek, táncoltak, játszottak.

Thomas és a mozgalom azonban azt szerették volna elérni, hogy az alsó középosztály számára ne csak az alkoholizálás legyen a szórakozás. Röplapokkal, előadásokkal hirdették „tanaikat”, miszerint nemcsak a hedonista élet jelentheti a szórakozást. Sokszor kapott maga Thomas is és a mozgalom is nagy arculcsapást, szó szerint is – magyaráz lelkesen.

A South Midland Temperance Association mozgalom (Thomas Cook tevékeny részvételével) a mértékletesség jegyében kezdett kikapcsolódási lehetőségeket mutatni a középosztály alsóbb rétegei számára. Kórusokat, zenekarokat hoztak létre, nyilvános könyvtárakat nyitottak, sétákat és túrákat kezdtek szervezni. Az első szervezett, nagyobb kirándulást maga Thomas készítette elő és vezényelte le. Ez volt a Leicester és Loughborough közötti 12 mérföldes vonatos utazás, amelyen több, mint 500 ember vett részt.

thomas-cook-first-train-journey-xlarge.jpg

Fotó forrása itt.

500 ember, el tudja képzelni, hogy milyen sok volt ez akkoriban – kérdezi tőlem, de a választ már meg sem várva hadarja tovább mondandóját. 1 schillingért az emberek még étkezést is kaptak a vonaton és Thomas, mint idegenvezető kifejthette misszionáriusi tevékenységét is, azaz tovább hirdethette az antialkoholista mozgalmat. Én viszont az alkoholból élek, úgyhogy kiviszek pár korsóval és rögtön folytatom. Felpattan és mi csak nézzük, ahogy a 12 korsóval egyensúlyoz a közben leültetett japán turistacsoport felé.

S azt tudták, hogy könyvkiadással is foglalkozott Thomas Cook? Ébreszt fel gondolataimból szakértőnk. Nem, ezt sem tudtam, de logikusan hangzik, hogy egy utazásszervező útikönyveket adjon ki – mondom bizonytalanul.

Részben úti kalauzokat – veszi át a szót, pontosabban a mértékletesség szempontjait figyelembe vevő tevékenységekhez, hotelekhez, szórakozási lehetőségekhez nyomtat és forgalmaz kalauzokat. Maga is alapít hotelt még az utazási irodája megalapítása előtt. Elképesztő, nem? Egy olyan mozgalom, mint az antialkoholizmus és egy olyan szemlélet, amely a mértékletességet hirdeti lesz a világ legmértéktelenebb szórakozási lehetőségének a kirobbantója. Hans voltam, aki csak Thomas Cook-kal utazik, s maguknak is ezt ajánlom. Szép napot!

S azzal eltűnik a 150 éves sörfőzde pultja mögött, mi pedig azon gondolkodunk, hogy vajon ez az új marketingcsatornája a híres utazási irodának? A lényeg, hogy mire megittuk a sörünket, addigra gazdagabbak lettünk Thomas Cook misszionárius történetével, amelyet azért otthon leellenőriztem. Nem volt könnyű, mert szinte mindenhol csak az ötszázfős kirándulással kezdődik Thomas Cook története, mélyre kell ásni ahhoz, hogy az asztalosnak tanult misszionárius igazi motivációjára rátaláljunk, de megérte, köszönöm Hans! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8113610355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.29. 15:31:19

Ez tényleg vicces, tekintve, hogy manapság az utazás egyre inkább a fekvehányós bebaszásról szól, legyen az ólinkluziv Sharm el Sheik, vagy cruise amelyben szintén inkluzív az ól (nem véletlenül esik bee annyi ember a vízbe), vagy az a remek spanyol szokás, hogy nem 2cl meg 4cl hanem addig öntik, amíg azt nem mondod, hogy basta.

Tünde Bagó 2018.01.29. 15:35:36

@aszfaltparaszt: Szerintem azért az utazás az emberek többségének nem erről szól. Legalábbis a tapasztalataim azt mutatják, hogy nagyon sokan a városi látnivalókért, a túrázás szépségéért és a kulturális kikapcsolódásért utaznak. Mondjuk én nem jártam még Sharm el Sheikben, nem is fogok, de voltunk a Kanári-szigeteken és ott sem volt feltűnő az alkoholizálás, feltűnő volt viszont a különleges táj! :-)
antialkoholista_mozgalomnak_koszonhetjuk_az_utazasi_irodakat
süti beállítások módosítása