Élet sója

Francia életérzés koronavírus idején

Így utaztunk Franciaországba koronavírus idején

2020. április 02. - Tünde Bagó

Elismerem, hogy az alcím hatásvadászra sikerült, de minden szava igaz. Megmagyarázom és a végén ti is elmentek a hétvégén Franciaországba, úgy, ahogyan mi tettük, mert a francia életérzés még ilyenkor is elérhető.

Hetek óta tart a járvány Európában, amely egyelőre még csak a szabad életünket vette el, remélem mást nem is fog! Korlátozás korlátozás hátán, nem utazhatunk, még csak az 5 km-re fekvő szomszédos Svájcba sem. Holott régen úgy jártunk-keltünk a határon, mintha az ott sem lett volna. Nem találkozhatunk a családunkkal és a barátainkkal, nem mehetünk színházba, koncertre, étterembe, nem ülhetünk be kávézni, a napi séták helyett is csak maximum hetente kétszer megyünk a természetbe, a többi mozgásra ott a terasz és a lakás. Mivel pontosan tudjuk, hogy miért kell lemondanunk átmenetileg a régi életünkről, ezért nem kérdés, hogy be is tartjuk a szabályokat. Nem mondom, hogy könnyedén, mert bizony kihívás ez mindenkinek, nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is.

A járvány előtt a mindennapjainkat az utazások szőtték át. Eleinte csak a hobbink volt, majd a mellékállásunk is. Ha nem utaztunk, akkor terveztünk, szerveztünk, vagy az élményeinket adtuk tovább könyv vagy cikkek formájában.

S itt van az utazótáska elásva!

Mivel lehetne a legjobban pótolni az utazást? Az élmények felelevenítésével! Eleinte csak a fotókkal és a régi cikkekkel nosztalgiáztunk, de hiányozni kezdtek a hangulatok, az illatok, az ízek.

Kitaláltuk, hogy minden hétvégén más-más országot hozunk el újra a lakásunkba, s ehhez a jó öreg gasztronómiát hívtuk segítségül.

Az első ország a nagy kedvenc, Franciaország lett!

eiffel_fakkal.jpg

Azzal indítottuk a szombat reggelt, hogy sütöttünk egy jó baguette-t. Előkaptuk kedvenc franciánk, Aurélie Bastian könyvét, s már dagadt is a tészta a tálban. Soha nem gondoltam, hogy ilyen kevés összetevőből (500 gr. liszt, 12 gr. só, 1 kocka élesztő, s 320 ml víz) egy ilyen csodát lehet alkotni. Belátom, hogy időigényes, hiszen összegyúrtuk, pihentettük, hajtogattuk, majd újra pihentettük, újra hajtogattuk és újra pihentettük, de igazából a köztes időben oda is értünk Párizsba, ahol Napóleon fogadott bennünket.

Baguette Aurélie Bastian módra

Hozzávalók: 500 gramm liszt (T65 vagy 550), 12 gramm só, 1 kocka élesztő, 320 ml víz

Elkészítés:

A lisztet a sóval egy tálban összekeverjük. Az élesztőt a langyos vízben elkeverjük, majd pár perc után a liszthez keverjük. Kézzel összedolgozzuk a tésztát. Ragadós lesz! A tálban, meleg helyen 20 percig pihentetjük, majd liszetezett felületen egy négyszög alakú tésztát formázunk kézzel belőle. Az alsó harmadot alulról felhajtjuk, a felső harmadot felülről lehajtjuk, majd a két oldalsó harmadot oldalról is ráhajtjuk. Az így kapott négyszögletű tésztát megfordítjuk és pihentetjük 20 percig. Ezt háromszor megismételjük. A végén a tésztát háromfelé osztjuk, téglalapalakúra formázzuk, s az alsó egyharmadát felhajtjuk, de itt már az ujjainkkal, mintha sorban álló gombokat nyomnánk meg, végignyomogatjuk. Felülről is lehajtjuk a tészta harmadát és szintén odaképzeljük a gombokat. Ezután kicsit meghengergetjük és így formázzuk bagett alakúra a tésztát. Sütőformába vagy sütőpapírra tesszük és még 30 percig pihentetjük. A sütőt 200 fokra (légkeverés) előmelegítjük, az aljában elhelyezünk egy tepsit 500 ml vízzel. A baguette-ket kicsit bevagdossuk a tetetjén és 30 perc alatt megsütjük.

bagett_kicsik.jpg

 

Na jó, belátjuk, hogy nem olyan szép, de legalább rusztikus! :-) 

Nincs igazatok! A baguett-tel is jól lehet lakni, ha van hozzá egy kis vaj! Fogtuk úgy melegen, a párizsi illattal az orrunkban kiültünk a napfényes teraszra és azt képzeltük, hogy éppen az Eiffel-toronnyal szemben piknikezünk. 

A francia fővárosból azután délnek vettük az irányt. Burgundiát már többször útba ejtettük, Dijon, Beaune, Fontenay történetei (amelyekről itt a blogon is olvashattatok) mellett a burgundi marhapörkölt, a bœuf bourguignon, az, amit hazahoztunk onnan. Az alábbi recept egy kicsit eltér az eredeti burgundi marhától, de nekünk ez nagyon bejött.

A bagett pihentetése közben már előkészítettük a zöldségeket, így nem volt más hátra, mint néhány korty burgundi bor mellett feltenni a marhát fővésre. Vigyázat! Egy nappal korábban már borba kell áztatni a húst!

Bœuf Bourguignon,

a receptért köszönet a Csicseriborsó, bab, lencse blognak

Hozzávalók:

1,5 kg marhalapocka vagy marhalábszár 
1l burgundi vörösbor (az a lényeg, hogy száraz és jó minőségű legyen) 
1 babérlevél 
5 szál kakukkfű 
10 szem feketebors 
500 gramm sárgarépa 
1 kis fej meghámozott zellergumó 
500 gramm csiperkegomba 
250 gramm füstölt szalonna 
300 gramm gyöngyhagyma vagy salottahagyma (az a lényeg, hogy kicsi legyen) 
1 kis doboz paradicsompüré (2 evőkanál) 
3 gerezd fokhagyma 
6 dl marhaalaplé (nálam 6dl víz két marhahúsleveskocka is jó) 
4 szál petrezselyem 
olívaolaj vagy vaj a húskockák átsütéséhez 
só, őrölt bors 
liszt a hús átsütéséhez.

Elkészítés:

A húst 2 cm-es, a megtisztított sárgarépát 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a szemes borssal, babérlevéllel és a kakukkfűvel és ráöntjük a bort.  Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kiemeljük a borból a húskockákat, lecsepegtetjük és papírtörlőn megszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk a lisztet, beleforgatjuk a húst, majd kisebb adagokban kisütjük az olívaolajon. A kisebb adag azért lényeges, mert pirulnia kell, nem párolódnia. A megtisztított zellert 2cm-es darabokra vágjuk, a jól megmosott gombát, ha kicsi, félbe, ha nagy, akkor 4 vagy 6 cikkre vágjuk. 
A fokhagymát felaprítjuk, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. 
A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha nagyobb hagymánk van, felezzük vagy negyedeljük. 
Keresünk egy akkora lábost, amiben sütni akarjuk az ételt-lehetőleg vastagfalú legyen. (Ha műanyagfogója van, tekerjünk rá több réteg alufóliát, mielőtt betennénk a sütőbe) 
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és egy kicsi olajon átsütjük. Hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a sárgarépát, és a zellert és az egészet egy kicsit megpirítjuk.  Ezután óvatosan belekeverjük a húst, a paradicsompürét, végül a gombát. Hozzáöntjük a bort (a kakukkfűvel és a babérlevéllel), a húslevest és a fokhagymát. A tetejére tesszük a 4 szál petrezselymet, lefedjük az edényt és 130 fokon 2 és fél - 3 órát pároljuk a sütőben. 

img_3001_kicsik.jpg

Időnként megnézzük, ha elfőné a levét húslevessel vagy kicsi borral pótolhatjuk. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. 
Tálalásnál friss petrezselyemmel szórjuk meg. 

img_3006_kicsik.jpg

 

Burgundia felfedezése után tovább utaztunk délnek és végül a Côte d’Azur-ön kötöttünk ki. Azok az illatok! A tenger, a levendula, az olajfák és a citrom illata. Ha becsukom a szemem, akkor már érzem is valamennyit. Az illatok pedig a legkedvesebb dél-francia épületeimet juttatják eszembe: a híres erődöt Saint-Honorat szigetén, Saint-Paul-de-Vence középkori házait, vagy a Villa Ephrussi de Rothschild-ot. A citrom illata közben felerősödik, egészen közelről érzem. Persze, mert kedvenc házi cukrászom, a férjem már csavarja a sárga gyümölcsöt a Tarte au citron-hoz.

Tarte au citron 

a forrás egy francia weboldal

 

Hozzávalók:

Pâte sucrée - alaptésztához:

98 g vaj

68 g porcukor

22 g finomra őrölt madula (mandulaliszt, ha lehet)

2 tojássárgája

180 g liszt

1 csipet só

2 zacskó vaníliáscukor.

Crémeux au citron - a citromkrémhez:

180 g citromlé (frissen préselve, kb. 3-5 citrom)

180 g cukor

4 tojás

150 g vaj

1 – 2 citrom reszelt héja

A pâte sucrée (az alaptészta) készítése:

A lágy, de nem folyós vajat habosra kikeverjük, beleszitáljuk a porcukrot és hozzáadjuk a csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, homogén masszává keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és hozzászórjuk a mandulát. Az egészet összegyúrjuk tésztává.

Belenyomkodjuk a tortaformába (a szélére is, hogy “kosár” alakú legyen), a miénk kb. 30 cm-es, kb. fél cm magas lesz, nem baj, ha nem teljesen egyenletes.

Letakarva (folpack) hűtöben pihentetjük 1-2 órát, majd villával kicsit megszúrkáljuk és 170 fokra felhevített sütőben (légkeveréses) 15-17 percig (amíg világos aranybarna nem lesz) sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A crémeux au citron készítése:

1 citrom héját lereszeljük. A 4 tojást (NEM KELL szétválogatni!) a cukorral simára keverjük. Mehet bele a citromhéj és a citromlé. NEM fog kicsapódni, nem kell félni.

Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 80-81 fokra hevítjük, MELEGEBBRE TILOS! Azt fogjuk észrevenni, hogy 65-66 fok körül kezd sűrűsödni.

Ha 80-81 fokos, akkor azonnal levesszük a tűzről és finom szűrőn átszűrjük egy tálba. Hagyjuk spontán visszahűlni 35-40 fokosra. Ha ezt elérte, akkor beletesszük a kis kockákra darabolt vajat, elkeverjük és botmixerrel addig keverjük, amig teljesen el nem tünnek a vajdarabok.

Amint ez megvan, beleöntjük a tészta alkotta “kosárba”, hagyjuk hűlni (nem kell megijedni, ilyenkor tele van légbuborékokkal a krém). Majd 1 óra pihentetés után lefedve hűtőbe tesszük, kb. 12 órát érdemes ott pihentetni.

3ea78dc5-55f9-4b4b-8453-e5121bfb4879_kicsik.jpg

 

Ne haragudjatok, hogy csak ilyen fotónk van a tortáról, de amikor megszegtük, s megcsapott a citrom fantasztikus illata, azonnal ennünk kellett, a fotózás pedig elmaradt. Legközelebb pótoljuk!

 Irány Franciaország, főzzétek végig a menüt, biztosan jobb kedvre derít ebben a nehéz időszakban!

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa és dr. Bagó Tünde az Élet sója blog szerzője készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerzők engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu       

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9815576838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenannyi 2020.04.02. 19:29:41

A bagett vajon működik sima BL55-ös liszttel is? Csak az van itthon, meg egy kevés teljes kiőrlésű.

Tünde Bagó 2020.04.02. 19:31:35

@mindenannyi: Szerintem igen, mert a Németországban használatos besorolás alapján az 550-es az a BL55-nek felel meg! Jó sütést!

hkatinka68 2020.04.03. 09:02:54

a burgundi marha az én receptem, a Csicseriborsó, bab, lencse blogon jelent meg először. Köszönöm, hogy megemlítettétek és nagyon örülök, hogy ízlik. Újabban egy kis konyakot öntök a a pácolás során a húshoz

Tünde Bagó 2020.04.03. 09:04:16

@hkatinka68: Juhó, de jó, hogy írtál! Köszönet a receptért, be is írtam a bejegyzésbe. Már nem írod a blogod? Honnan van egyébként a recept? Üdv Élet sója blog

hkatinka68 2020.04.03. 14:52:25

Egy másikat írok, mert szerettem volna másról is írni, nemcsak főzésről. Ezen is fent van a recept.Saját fejlesztés bonjourmoszjobacsi.blog.hu/2017/02/24/egy_nagy_francia_klasszikus_boeuf_bourguignon_avagy_burgundi_marhasult

mindenannyi 2020.04.04. 20:29:04

@Tünde Bagó: Akkor teszek egy próbát! Köszönöm! :)
https_eletsoja_blog_hu_2020_04_02_francia_eleterzes_koronavirus_idejen
süti beállítások módosítása