Élet sója

Madeira arra tanít, amire éppen szükségünk van

2020. augusztus 06. - Tünde Bagó

Képzelj el egy felhőt, amely bekúszik veled az óceán közepére, ahol egy zöld pont jelenik meg a kékségben, éppen alattad. A felhő kezedbe nyomja az álmaidat, majd ledob egy babérerdő közepére. Mit kezdesz vele? Azt hiszem, a helyes válasz az, megvalósítod az álmaidat, úgy, ahogy Madeirán élő magyar interjúalanyom teszi.

a_felhok_felett_kicsik.jpg

Lindának megadatott, hogy pár éve az örök tavasz szigeteként ismert csodálatos természeti paradicsomba költözzön. Hátrahagyta a jogi munkáját, s elkezdett úgy élni, mint amit a “sonhos” névre hallgató fánkról Madeirán tartanak. A „sonhos” szó “álmok”-at jelent és a helyi fánk, azért kapta ezt a nevet, mert a tésztája olyan könnyű, mintha a felhőkön úszva álmodnánk. Aki képes befogadni Madeira tanításait, az mindig így érezheti magát a szigeten, még akkor is, ha a természet nemcsak ad, hanem a legnagyobb veszélyt is jelentheti.

north_coast_kicsik.jpg

Linda meghallotta erdő szavát és meglátta a lehetőséget abban, hogy a számára oly sokat jelentő nordic walkingból vállalkozást építsen Madeirán.

Milyennek látja a szigetet, az életet, a helyieket? Hogyan kaphat bárki energiát a babérerdőben Madeirán? S mit tanít meg a sziget minden látogatónak? Elárulja a magyar túravezető, aki már hat éve él a szigeten. A cikk végén az aktuális, koronavírus miatt hozott intézkedésekre is kitérünk, amelyek egyelőre nem akadályozzák meg azokat, akik Madeirára utaznának, de fontos szabályok betartására kötelezik.

Hogyan kerül egy magyar jogász a portugál Madeirára?

Követi a szívét és egy merész ugrással Madeirán találja magát. Több év ingázás után 2014-ben költöztem Madeirára a férjemhez és a korábbi vezető jogtanácsosi pozíciómat túravezetői cipőre cseréltem.

intro_1_family_2_kicsik.jpg

Nordic walking mániásként elkezdtem felderíteni a kevesek által ismert ösvényeket, levadákat, túraútvonalakat. Mivel én úgy szeretek túrázni, hogy elkerüljem a tömegturizmust, ezért a “Madeira with Linda” és a “Nordic Walking Madeira” vállalkozásaim célja is az volt, megmutatni Madeirát arról az oldaláról, ahogy én látom. Utazással kapcsolatos ajánlataimat és a szigetfelfedező  programok tárházát úgy alakítottam ki, ahogy én is szeretek utazni: autentikus, eldugott helyekre és útikönyvekben nem megtalálható élményekre koncentrálva. Ezért személyreszabott privát túrákat, sziget felfedező kirándulásokat, levada és egyéb nordic walking túrákat szervezek és vezetek baráti társaságoknak és családoknak. Idén pedig már az óceánon is vitorlázunk, naplemente, vagy akár snorkel-túrák formájában.

nordic_walking_tour_on_ponta_de_sao_lourenco_kicsik.jpg

Leélnéd az életed a szigeten?

Madeira igazi szerelem. Amikor nem azért szeretsz valakit (vagy ez esetben valamit), mert szép, vagy kényelmes, vagy jó az idő, hanem annak ellenére szerelmes vagy, hogy mennyire nehéz. Ezt csak tényleg az igazi, feltétel nélküli szeretet, szerelem esetén érzi az ember. Madeira egy sziget az Atlanti-óceán közepén, ennek minden előnyével és hátrányával. Az előnyeit nyilván mindenki könnyen el tudja képzelni, de azért nagyon sok hátrányt is fel lehet sorolni. Aki nem lesz szerelmes igazán, az elmegy innen, általában 1 éven belül. Egyrészt nagyon nehéz itt megélhetést találni, pici a piac, a helyiek nagy része is elhagyja a szigetet és vagy a szárazföldön, vagy külföldön próbál szerencsét. Másrészt nem tervezhető, hogy az ember mikor utazik el, ha éppen úgy alakul a szél, akkor senki nem megy sehova, akkor sem, ha életbevágó. Madeirát vad erők munkálták, talán ennek tudható be részben a gyönyörűsége. Ezek a vad erők a mai napig működnek a felszín alatt, energia szinten, és hatnak a mindennapjainkra. Minden sokkal lassabban történik, mint ahhoz mi szokva vagyunk, és még folytathatnám. De hát ez egy igazi szerelem a részemről, úgyhogy a nehézségek ellenére itt szeretném leélni az életem.

madeira_with_linda_travel_planning_private_island_and_boat_tours_kicsik.jpg

Milyennek látod a szigetet, szigeteket?

Az emberek nagyon barátságosak, kedvesek, segítőkészek. Mivel egy kis sziget, praktikusan mindenki ismer mindenkit - ennek minden előnyével és hátrányával. A helyiek egyrészt lesik is a vendég igényeit, és borzasztóan boldogak, ha ízlik amit főztek. Másrészt sokszor nehézséget okoz a kommunikáció, mert sokan egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset tudnak angolul, a legtöbb turista pedig portugálul nem beszél. Ettől függetlenül kézzel-lábbal jól megértetik magukat.

A hétköznapi életben lassabb a ritmus, amit nekem nyilván nagyon nehéz megszokni, sokkal inkább kiélvezik az emberek az élet apró örömeit.

Madeira 1976 óta autonóm régió és azóta ugyanaz a konzervatív párt kormányozza a szigetet, immáron 44 éve, ez egyfajta kiegyensúlyozottságot biztosít, ahogyan az is, hogy ez Portugália második leggazdagabb régiója, a turizmus a motorja.

Milyen a sziget kapcsolata az anyaországgal?

Ezt talán a legjobban a focin keresztül tudom szemléltetni: minden madeirainak természetesen madeirai kedvenc focicsapata van (2-3 csapat is van, ami rendszeresen az első osztályban játszik), viszont van egy szárazföldi portugál kedvenc csapata is - a fejfájás csak akkor jön, ha ez a kettő épp egymással mérkőzik.

poncha_kicsik.jpg

Ha vendégként érkeznék hozzád, mi az a tíz látnivaló, hely, érdekesség, amit biztosan megmutatnál nekem Madeirán vagy a környező szigeteken?

Ez talán az egyik legnehezebb kérdés, mert Madeira annyira sokszínű, hogy ez a top10 dolog annak is a függvénye, hogy milyen is a te érdeklődési köröd. Ha valaki az óceán szerelmese, akkor teljesen más lesz a lista, mintha valaki például mountain bike őrült, vagy virágmániás. Azt gondolom, hogy attól az egyik nagyon különleges pontja  a világnak, hogy nem szabvány látnivalók vannak, hanem mindenki megtalálja azt ami számára fontos. De persze ott vannak azok a dolgok, amik mellett nem szabad elmenni, mint például

-          az őshonos babérerdő, ami primer erdő volt a kontinensen is, de ott a jégkorszak miatt kifagyott, itt Madeirán pedig még mindig érintetlenül megmaradt,

mindig_orokzold_kicsik.jpg

-          a levadák (a tradícionális vízvezető, öntöző csatornák, amelyekkel öntözték a földeket) amelyek mentén túrázni lehet a babérerdő belsejében,

private_island_tour_with_nordic_walking_in_south_west_madeira_with_linda_3_kicsik.jpg

-          a lávamedencék,

-          a toboggan szánkó, ami annó tradicionális szállítóeszköz volt, most pedig turista attrakcióként az aszfaltozott úton lehet vele a hegyről lecsúszni,

traditional_toboggan_fun_in_monte_madeira_2_kicsik.jpg

-          a botanikus kertek - és praktikusan az egész sziget egy botanikus kert, bár nyilván a hivatalos botanikus kertek nyújtják a legnagyobb növény választékot,

hidden_viewpoints_kicsik.jpg

-          a Madeira bor, amiből csak egy kupicával iszunk és az is a fejünkbe szál gyorsan,

-          a teraszosan művelt földek látványa és akár végignézni, hogy ez konkrétan hogyan zajlik a valóságban,

-          a poncha, ami a helyi cukornádból készült pálinkával készült ital, friss gyümölcsök levével keverve, igazi kemény munka, azt is érdemes nemcsak megkóstolni, hanem megnézni, és kipróbálni, hogy hogyan csinálják,

-          az óceán élővilága, legyen az akár delfin-, bálnanéző túra, vagy búvárkodás, sznorkelezés formájában – a látogató akár az itt őshonos fókával is tud találkozni,

-          a szédítő sziklaszirtek látványa, mint például a Cabo Girao szirt, ami a földön a második legmagasabb óceán fölé magasodó szirt, ahonnan az üvegaljú kilátóból való letekintés sem mindennapi látványt nyújt,

-          s ott van még Porto Santo, egy kis sziget Madeirától északra, az arany homokos tengerpartjával és elképesztő, egyéb földtani szempontból érdekes helyekkel, mint az Ana Ferreira csúcs az orgonasípjaival.

porto_santo_3_kicsik.jpg

És ez még mind semmi, mert konkrét helyeket még szinte el sem kezdtem mondani, csak kategóriákat tulajdonképpen.

porto_santo_kicsik.jpg

Melyik a te kedvenc helyed a szigeten?

Az én kedvencemet nagyon nehéz meghatározni, amikor egy családot kalauzolok a szigeten, akkor nagyon sok helyen szoktam azt mondani, hogy ez a kedvencem. Mert van kedvenc strandom, kedvenc vízesésem, kedvenc levada túrám, kedvenc kilátópontom, és ezek ráadásul még időjárás függvényében vagy a napszaktól függően is változhatnak. De ha nagyon fegyelmezetten egyet kell mondani, akkor az talán a babérerdőn belül is a meseerdő, több száz éves őshonos babérfákkal, amik elképesztő formákat vettek fel az évszázadok alatt, újabb és újabb történeteket mesélnek, ahányszor csak arra járok. Nagyon inspiráló hely, tökéletesen regenerálja az embert. Ezért is kezdtem ide erdőfürdő sétákat vezetni, az a lényeg, hogy az ember legalább egy órát eltöltsön itt és egyszerűen mindenki érzi ennek az erdőnek a pozitív hatását. Az ősi fák energiája elképesztően érezhető, mindamellett, hogy csodás formáikkal is lenyűgözik az embert. Néha a séta során találunk újabb karaktereket a társasággal akiket vezetek, legutóbb egy róka fát vettünk észre, azt megelőzően meg egy ülő farkaskutyát. Már szép számban vannak “hősök” és megígértem magamnak, nomeg Péterfy Gergely írónak, akinél kreatív írás tanfolyamot kezdtem tavaly, hogy egyszer megírom a meseerdő történetét. A mesélőt ez után az ígéretem után láttam meg az egyik sziklában, úgyhogy ezt egyfajta jelnek vettem - ez az egyik legfontosabb célom a következő évekre.

private_forest_bath_with_nordic_walking_in_the_unesco_protected_laurisilve_laurel_forest_of_madeira_kicsik.jpg

 Mit ajánlanál szállásnak és közlekedési eszköznek a szigeten?

Ez megint ízlés kérdése, talán azt egyszerűbb mondani, hogy mit nem ajánlanék. All inclusive ellátást semmiképp, mert ha az ember ezt ki akarja élvezni, akkor a szállodában kell maradnia, annak meg Madeirán semmi értelme sincs. Ezen felül a szállodákban az ellátás nagyon ritkán különleges, általában az angol és német közízlésre főznek. A portugál konyha pedig egyébként tökéletes, és azoknak is mutat érdekességeket, akik finnyásak, vagy például nem szeretik a tengeri ételeket.

Madeira nagyon erős jó húsételekben is, s ízvilágában is elképesztően hasonlít a magyar ízekre. Az espetada (babérnyárson sült marhahús), a picado (olyasmi, mint a mi brassóink) vagy a prego (sztékszendvics) olyan ételek, amelyet minden látogatónak ki kell próbálnia a szigeten. Jópofa és meglepő volt nemrég, hogy az egyik kis tengerparti kocsmában a sör mellé harapnivalónak malacfület, illetve pacalt hoztak ki. Ez nem azt jelenti, hogy mindenhol erre kell számítani, inkább csak azért meséltem el, mert azok, akik a magyaros konyhát szeretik, legvadabb álmukban sem gondolnák, hogy Madeirán a sör mellé egy kis adag pacalpörköltet kapnak.

Szóval visszatérve a szállásra, mivel a magyar áraknál nem drágább, inkább annál lényegesen olcsóbb az éttermekben való étkezés, és ezen felül sok kis olcsó kifőzde is van, és a madeirai, portugál konyhát is érdemes kipróbálni, az apartmanos szállás teljesen jó ötlet. Van több helyi szállásközvetítő platform, ahol az airbnb-nél jobb kondíciókkal lehet szállást foglalni, én ezeket szoktam ajánlani azoknak, akik tőlem kérnek a szállás szervezésében segítséget.

private_island_tour_with_nordic_walking_in_north_west_madeira_with_linda_kicsik.jpg

Közlekedési eszköz kapcsán ismét azzal kezdeném, hogy mit nem ajánlok. A tömegközlekedés csak Funchalban és a déli parton, a közeli agglomerációkban működik frappánsan. Messzebbre, különösen azokra a helyekre, amik miatt érdemes Madeirán nyaralni, már nagy kihívás eljutni, elsősorban időben. Akár 2-3 órát is igénybe vehet egy út, ami mondjuk autóval 45 perc. A motor, robogó bérlést semmiképp nem ajánlom, többek között azért, mert más az aszfalt összetétele és a sós-párás levegőben már egy kis nedvességtől borzasztóan tud csúszni. Nem véletlenül olyan zöld a sziget, a nedvességre számítani kell mindig és mindenhol. Ha valaki meredek, szerpentínes úton tud és szeret is vezetni, akkor az autóbérlés lehet egy megoldás, de akinek ebben nincs gyakorlata, annak nem ajánlom. A sziget szélessége kb. 22 km, középen 1800 méteres csúcsok, illetve egy 1500 méteres magasságban fekvő fennsík van, ennek megfelelően az utak meredekségét könnyű elképzelni. Sok szervezett csoportos felfedező túra, kirándulás van és velem akár privát kirándulás keretei között is bejárható a sziget. Mindenki talál megoldást az is, aki nem tud vagy nem szeret ilyen terepen vezetni.

enchanting_views_and_hidden_gems_during_private_tours_in_madeira_kicsik.jpg

Mit ennénk a sziget(ek) megismerése közben, ha te lennél az idegenvezetőnk? Ezzel kicsit a te madeirai kedvenceidet is szeretném kifürkészni!

Ahogy mondtam, az espetada, picado (ez készülhet húsból, halból vagy akár polipból is) és a prego kihagyhatatlan.

espetada_kicsik.jpg

Hasonlóan ajánlom mindenkinek a bolo do caco-t, ami egy tradicionális kenyérlepény fokhagymás petrezselymes vajjal megkenve. Ezek mind az én kedvenceim is, ami persze már megint oximoron, csakúgy mint a látnivalók kapcsán.

bolo_do_caco_kicsik.jpg

S akkor ott vannak a tengeri ételek, mint az espada (fekete abroncshal) banánnal, nagyon nagy kedvenc még azoknak is, akik a tengeri halakat nem szeretik. Mivel bundázott a hal és nincs benne szálka, könnyen fogyasztható.

A marakuja puding az egyik helyi desszert, ami szerintem zseniális, de például a farsangi időszakban a kedvenc édességem a “sonhos” névre hallgató fánk, ami azért kapta az “álmok” elnevezést, mert a tésztája olyan könnyű, mintha a felhőkön úszva álmodnánk. Ezt a legjobb az egyik eldugott kis helyi termelői piacon enni Maria Joao-nál, aki a házi marakujás túróslepényben (queijada) is verhetetlen. Az italok kapcsán az abszolút kedvencem a poncha, mint ahogy az a top 10 élményekből is kiderült. Ez is többféle ízben iható, az én kedvencem a mandarinos, az a karácsony íze.

Elsősorban azokat a helyeket kedvelem, amik kevésbé turistásak, azaz az étterem vezetése számára elsődleges szempont, hogy a helyiek visszajárjanak. Tehát, ha velem jönnél kirándulni, ilyen helyekre vinnélek el, ahova a helyiek is járnak ebédelni, vacsorázni. Legyen az akár egy kis tengerparti bár, ahol nagyon jó a polipos picado, vagy Funchalban a sziget fővárosában a Casal da Penha étterem, ami Michelin ajánlással rendelkezik, remekül főznek, de rendes adagokat szolgálnak fel és olyan áron tud az ember vacsorázni, mintha egy átlagos budapesti étteremben lenne.

Mi az, amitől óva intenél Madeirán engem, mint utazót? Mondjuk úgy, mi az a pár dolog, amire vigyázni kell ott?

Az egyik, amire mindenképp figyelni kell, az a közlekedés. Tényleg nagyon meredekek az utak, és a navigáció vagy a leggyorsabb vagy a legrövidebb utat fogja megadni. Mindkét esetben könnyen előfordulhat, hogy az utazó 32%-os, vagy akár 42%-os lejtőbe vagy emelkedőbe fut bele. Az utcák a legtöbb helyen nagyon szűkek, tehát tényleg kihívás itt a vezetés. Ezen felül a sziget folyamatos erózióban van, tehát a kőhullás, kőomlás sem kizárható. Vannak olyan helyek, amiket az ember youtube videókon lát és mindenképp el akar oda menni, de azt nem tudja, hogy a csodás kis vízesés alá beállni nem annyira javasolt, mert a vízzel együtt bármikor jöhet a kő is.

Az erózió miatt, a meredek, szinte egyenes sziklafalaknál is nagyon kell vigyázni, itt is lehet kőhullás, és például 300 méter magasról egy kis kavics is halálos balesetet tud okozni.

A mikroklímák Madeirán 5 percenként, vagy 5 km-ként mások. Akár Funchal városon belül is változhat. Erre minden nap készülni kell. Ha azt látja az utazó, hogy egy szép levada túránál éppen zuhog az eső, akkor nem biztos, hogy csupán az elázás jelent veszélyt, hanem a kőomlás, földcsuszamlás is. Elképzelhető, hogy aznap nem is szabad a kinézett túrát megcsinálni. Ezért jó, ha van valaki, aki ismeri a szigetet, vezeti a túrát. Sok turista szeret egyedül túrázni, de ebben az esetben is jó kikérni a helyiek véleményét. Sajnos gyakoriak a balesetek, mert az emberek nagy része nem méri fel, illetve nem is tudja felmérni, hogy szabad-e elindulni egy adott úton, illetve, hogy neki az megfelelő választás-e. Sok túra útvonal tériszonyosoknak nem ajánlott, a csúcsok közötti túra pedig akármennyire is gyönyörű, kifejezetten nehéz, túravezető nélkül nem is lenne szabad belevágni. A legtöbben megfelelő ruha, cipő nélkül, víz nélkül indulnak el, adott esetben edzés, edzettség nélkül 1800 méteres csúcsok körül magashegyi viszonyokban több, mint 1600 méter szintet megtéve. Akik felkészületlenül mentek és megúszták, borzasztó boldogak lehetnek, mert mi helyiként halljuk azt a sok esetet, amikor baleset lett a vége. Az interneten viszont csak azt lehet látni, hogy jajj, dehogy nehéz, én is megcsináltam pedig …

Mérges állatok nincsenek, a víz iható, a szigeten a közbiztonság jó, úgyhogy az egyedüli veszély a természet és az, ha mi magunk nem jól mérjük fel a helyzetet.

Megváltoztatja az embert valamiben a sziget(ek)? Mit tapasztalsz magadon?

Igen, nagyon sok mindenben megváltoztatott engem Madeira, talán a természetközeliség is szerepet játszott ebben. Elsősorban türelemre tanított, hitre és elfogadásra. Azt gondolom, hogy mindenkinek más a feladata az életben és Madeira, mint a nagy tanítómesterek általában, mindenkinek azt tanítja meg, amire éppen szüksége van. Aki nem tudja megtanulni az adott pillanatra aktuális leckéjét, az nem tud beilleszkedni és nem fogja magát otthon érezni. Ez a változás, tanulás is kicsit olyan, mint a hagyma, egyik réteg után jön a következő, és amikor az ember azt hiszi, hogy megvan, akkor jön a következő réteg. Nekem is beletelt jó néhány évbe, és biztos vagyok benne, hogy ha pár év múlva újra kérdezel, akkor hozzá fogok tudni még tenni pár dolgot a listához.

Aki szeretné Linda tudását Madeiráról kihasználni az utazása során, az itt tud kapcsolatba lépni a magyar túravezetővel a szigeten. Madeira With Linda facebook oldalát itt találja vagy írhat neki a linda@madeirawithlinda.com e-mail címre. Weboldal: https://www.madeirawithlinda.com/

botanikus_kert_mandala_kicsik.jpg

Aktuális koronavírus miatt hozott rendelkezések Madeirán:

2020.07.18-án zöld besorolású lett Portugália, ez azt jelenti, hogy szabad a beutazás és hazautazás is Magyarország szempontjából. Portugál/Madeirai szempontból pedig 2020. július 1-től szabadon lehet utazni Madeirára. Természetesen a madeirai kormány megpróbálja megőrizni a szigeten a fertőzés mentességet (nagyon alacsony volt mindvégig a megbetegedési arány, intenzív osztályon sem kezeltek senkit és halálos áldozat sem volt). Ha a megérkezés időpontjától visszaszámított 72 órán belüli negatív PCR teszt eredményt tud valaki bemutatni, amit hitelesített laboratórium készített, akkor az azonnal továbbmehet. Ha ilyen teszttel nem rendelkezik, akkor itt (a madeirai reptéren) kell a tesztet elvégezni érkezéskor a madeirai kormány költségén. A teszt elvégzésére kb. 1 órás időtartammal, várakozással kell számítani. Portugália az első az országok között, amely bevezette a Clean&Safe hitelesítést annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan tudjon ide utazni és nyaralni, ez a költségátvállalás is ennek a projektnek a része.  

A madeirai kormány a koronavírus nemzetközi alakulása miatt a szigeten a vészhelyzetet meghosszabbította augusztusra, ennek megfelelően érkezéskor továbbra is kötelező a negatív PCR teszt (72 óránál nem régebbi), ennek hiányában itt kell tesztet készíteni, továbbra is ingyenesen érkezéskor (a magyarországi portugál konzulátus által adott 100€ önköltséges információ téves) és ennek eredményét, amely max. 12 órán belül megvan, izolációban kivárni. Aki ezt a kötelezettséget megszegi, az büntetéssel számíthat, különösen augusztusban nagy ellenőrzésekre lehet számítani. Az izolációs időszakra érdemes élelemmel készülni.

Augusztus 1-től kötelező minden közterületen a maszk viselése, szabad levegőn is. Az ez alóli kivételeket, azaz, hiába közterület, NEM KELL MASZKOT VISELNI (de be kell tartani a kötelező 2 méteres távolságtartást): a strandokon, tengerparti szakaszokon, a természetben, sport gyakorlása során és saját járműben. Ezen felül értelemszerűen a kávézókban, bárokban, éttermekben sem kell maszkot viselni, különben senki sem menne oda, mert nem tudnánk fogyasztani.

Mielőtt Madeirára utaztok, be kell jelentkezni ezen az oldalon: https://madeirasafe.com/, az utazást megelőző 48-12 órán belül. Meg kell adni a személyes adatokon felül a beutazással kapcsolatos információkat (mikor, hogyan és kikkel érkezik az ember (ez utóbbi nagyon fontos!), hol fog lakni, meddig marad), az egészségi állapotra és a beutazási országra is vannak kérdések. A bejelentkezés végén a tartózkodási hely követést lehet megadni, ami alapján a madeirai egészségügyi hatóságok nyomon tudjál követni azt, hogy ki merre mozog, azaz ha valahol valakit koronavírussal azonosítanak, akkor meg tudják találni a többi érintettet is. Erre tekintettel ezt kérlek engedélyezzétek, mert ez mindannyiunk egészségének a záloga. Ha az itt tartózkodás alatt valaki valamilen tünetet észlel, akkor azt szintén ezen az applikáción keresztül tudja bejelenteni, és ide lehet a teszt eredményét is feltölteni, ha valaki már úgy utazik, hogy kész teszttel jön.

Akik már kész teszttel utaznak, azok a zölddel jelzett utat követik a reptéren és szabadon távozhatnak érkezést követően. Akik nem kész teszttel érkeznek, azoknak a kék utat kell követni és elvégezni a tesztet érkezéskor. Ha valaki pozitív teszteredményt produkál érkezéskor, akkor annak továbbra is karanténba kell vonulnia az arra kijelölt szállodában a madeirai kormány költségén. 7 nap múltán újabb tesztet végeznek el. Mindenképp javasolt olyan utasbiztosítás megkötése, ami a hazaszállítás költségeit is fedezi, kifejezetten a koronavírusos megbetegedés esetén is, különös tekintettel arra, hogy egy repülőjegy utolsó pillanatban akár 1000 euró összegig is terjedhet.

 A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót Linda Kajli Bettencourt, a Madeira With Linda vállalkozás tulajdonosa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu vagy közvetlenül Lindának a linda@madeirawithlinda.com címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5116106764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
madeira_arra_tanit_amire_eppen_szuksegunk_van
süti beállítások módosítása