Élet sója

Az utazások Arany Pálma díjai

2015. március 08. - Tünde Bagó

A híres GEO magazin csoport egyik tagja, a GEO Saison minden évben tíz alkalommal szán egy egész lapot a legjobb utazási célok bemutatására. Értékes információk, tapasztalatok, kulturális és gasztronómiai érdekesség fantasztikus fotókkal tálalva jelennek meg.

Ez a magazin - maga mögött a komoly utazási tapasztalatokkal - osztotta most ki az utazási Arany Pálma díjakat négy kategóriában: kör- és tanulmányutak; aktív- és kalandtúrák; rövid, városi és élményutak és utazás gyermekkel. A tapasztalt turistákból álló zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert a címekért 253 utazás versenyzett ebben az évben.

Korántsem unalmas úti célokról van szó, egyedi és különleges élményekről. Hiszen éppen ez lenne az utazás lényege, kikapcsolódni napozás és strandolás nélkül. :-)

S, hogy melyek lettek a szerencsések? Azaz hova lesz érdemes nekünk is utazást tervezni 2015-ben? Lássuk...

1. kategória: Kör- és tanulmányutak

3. helyezett: Mianmar

Mianmar és Kína között sokáig a határ le volt zárva, csak nemrég óta használhatják a turisták. Az "Old Birma Road", a maga csaknem 1000 km hosszúságával köti össze a két országot. Egykor ezen az úton szállították a teát, a selymet, a jade követ, nemes paripákat és itt haladtak el a segélyszállítmányok is. Az út melletti városokban piacok jöttek létre és kereskedők telepedtek le. A bevállalós turisták ezt az utat járhatják végig Yunnantól Birmaig.

southeast-asian-buddhist-fs

2. helyezett: Andalúzia

Andalúziában a 8. és a 12. század között példátlan tolerancia uralkodott: keresztény, iszlám és zsidó filozófusok, írók és vallási személyek éltek és dolgozta együtt. Az út során a sevillai mór királyi palotában, a cordobai Nagymecsetben és a granadai Alhambra palotában a résztvevők olyan aktuális témákkal foglalkoznak, mint a "Vallás és a racionális gondolkodás", a "szunnita és síita ellentét gyökerei", a "Kabbala és a szúfizmus misztikus hagyományai", "viták a modern etikus viselkedésről és kultúrák harcáról". Ma, amikor a világ ismét vallásháborúk zajától hangos aktuálisabbak ezek a témák, mint valaha. A zsűri nagyra értékelte ezt a sokszínű együttgondolkodási lehetőséget.

andalúzia

1. helyezett: Ladakh und Kasmír

Eldugott völgyek Ladakhban, hegyi átjárók, a zöld Indus-völgy és Kasmír jól ismert helyek, egészen eldugva Ázsiában. Sok-sok utazó, aki Belső-Ázsiát és a Himaláját célozta meg írt róla, vagy készített fotókat, amelyek sokszor köszönnek vissza emlékezetünkben tanulmányainkból. Az utazás résztvevői, korlátozott számban (15 fő) egy könnyűnek nem mondható, de kalandos és fantasztikus látvánnyal ellátott utat tehetnek meg.

első

2. kategória: Aktív- és kalandtúrák

3. helyezett: Guatemala

A hely, ahol már pirkadatkor füstölnek a kémények a falvak főzőhelyein, s az utazók már a bakancsaikat fűzik be.  Hosszú út áll előttük, 1500 méter szintkülönbséget kell leküzdeni 8 óra alatt. A cél vagy egy még működő vulkán kénsárga kráterpereme, vagy az Acatenango 3976 méteres csúcsa, ahonnan fantasztikus körpanoráma nyílik a közép-amerikai fennsíkra. Az éjszakát a helyiek kunyhóiban, vagy egy lófarmon töltik a résztvevők, együtt esznek a majákkal és megismerik szokásaikat.

guatemala-terasse-fs

2. helyezett: Madagaszkár

Egy kaméleon lépked a homokban, vályogházak álldogálnak az út mellett és rizsföldek tarkítják a tájat. Az utazó kerékpárral vág neki Kelet-Afrika legnagyobb szigetének, hogy szoros kapcsolatba kerülhessen a trópusi vidékkel és lakóival. A kerékpáros csapat meg-megáll egy vízesés vagy egy bugyogó gejzír mellett, hogy felfrissítse magát. A túra 18 napig tart, s ezután jön a megérdemelt jutalom, Sainte-Marie szigetén, az egykori kalózlakhelyen.

madagaskar-sonnenuntergang-fs

1. helyezett: Tádzsikisztán

"Bam-i Dunya", azaz a Világ tetejének nevezik az ott élők Tádzsikisztán keleti részének vad hegyvidékét. Jeepekkel döcögnek a turisták a kátyús utakon és kelnek át gyors sodrású folyókon. Tradicionális pamír házakban, jurtákban vagy sátrakban éjszakáznak, majd három napos túrát tesznek a tó körül, amely 1911-ben egy földrengés során keletkezett. Útba ejtenek néhány bazárt, s találkoznak más utazókkal. A bazár szegényes kínálatát a pamíri emberek vendégszeretete pótolja.

fann-mountains-tadschikistan-fs

 3. kategória: Rövid, városi és élményutak

3. helyezett: Lyon ínyenceknek

Az utazás tiszteletteljes főhajtás, a nagy lyoni francia séf, Paul Bocuse előtt, aki 50 éve megszakítás nélkül három Michelin-csillagot birtokol. Ezzel emelte Lyont a francia kulinária csúcsára. Az „Auberge du Pont de Collonges“-ban megkóstolhatjuk a francia elnök tiszteletére kreált fekete szarvasgombás levest, vagy a sertés húgyhólyagban főzött híres francia bresse tyúkot.

footbridge-lyon-frankreich-fs

2. helyezett: Velence vitorlással

Aki nemcsak a milliók által látogatott Szent Márk térre, a Sóhajok hídjára vagy a Canale Grande-ra kíváncsi, annak Mauro Stoppa halász és szakács kínál a saját vitorlásán egy élménytúrát. Ismeri a friss halpiacokat és az eredeti velencei recepteket. A hajó eredetileg halászhajónak épült, így a sekélyebb lagúnákat is be lehet vele járni, miközben készül a finom vacsora a fazékban Mauro Stoppa hajókonyhájában.

venedig-fs

1. helyezett: Athén

Ritka, hogy a zsűri egy aktuális politikai vagy szociális témát támogasson a kiválasztással. Athén esetében mégis ez történt. Olyan városi útról van szó, ahol most kivételesen nem a történelem kapja a főszerepet, hanem a görög krízis elszenvedői. Azok, akik elveszítették a házaikat, akiknek nincs megélhetésük és egészségbiztosításuk. A résztvevők orvosi rendelőket, ételosztókat és hajléktalan szállásokat tekintenek meg, amelynek eredményeképpen esetleg adakoznak, vagy egyszerűen csak megértik a sokat bírált görög helyzetet.

athen-griechenland-fs

4. kategória: Utazás gyermekkel

3. helyezett: Horvátország - Dalmácia

Egy vitorlásnak szüksége van egy zászlóra! A személyzetnek be kell tartania a kapitány parancsait! S mi is az a hajókonyha! Hangzanak el ezek a mondatok, amikor a horvát tengerparton a szülők a vitorlabontás előtt matrózképzést tartanak gyermekeiknek. Dalmácia legszebb partja mellett tesznek kis utakat, amelyek a gyermekek számára egyszerre testesítik meg a kalandot, a kikapcsolódást, a tanulást, az átgondolt szervezést és csapatmunkát. A zsűrinek ezek a szempontok voltak a megnyerőek, amikor a 3. helyezést ennek az utazásnak adták.

horvát

2. helyezett: Lüneburgi puszta - Németország

Az utazás mottója: Az étel útja a földtől a tányérig. A német lüneburgi puszta egyik biogazdaságában szülőket fogadnak gyerkőceikkel, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell gondoskodni a zöldségekről. Vetnek, gyomlálnak, s aratnak, majd este közösen elkészítik a betakarított terményből készült ételt. Ezen az utazáson a gyermekek megtanulhatják értékelni a jó minőségű ételt.

kinder-schubkarre-fs

1. helyezett: Izrael

Sok kérdésre kaphat választ gyermek és szülő egyaránt, ha Izraelbe utazik. Együtt járnak arabok és zsidók iskolába? Hogyan élnek az arab családok Názáretben? S sok hasonló! Az utazáson a szülők és a gyerekek megismerkedhetnek az Izraelben élők mindennapjaival, együtt ehetnek humuszt és bárányt egy arab családdal, ellátogathatnak egy iskolába és megismerhetik a zsidó történelmet. Tanulságos utazásnak értékelte a zsűri ezt az utazási kínálatot.

israel-jerusalem-fs

Remélem kedvet kaptatok valamelyik út megvalósításához!? Sok utazási iroda felvette már programjai közé ezeket a korántsem hétköznapi úti célokat.

Jó utat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2612781908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
az_utazasok_arany_palma_dijai
süti beállítások módosítása