Élet sója

Menekültek és turisták egy fedél alatt

2016. március 15. - Tünde Bagó

A híres GEO magazin csoport egyik tagja, a GEO Saison - maga mögött a komoly utazási tapasztalatokkal - osztja ki minden év első negyedévében az utazási Arany Pálma díjakat a következő kategóriában: kör- és tanulmányutak; aktív- és kalandtúrák; rövid, városi és élményutak. A tapasztalt turistákból álló zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert a címekért 230 utazás versenyzett ebben az évben. 

A fantasztikus úticélok mellett azonban egy különdíj, a Zöld Pálma keltette fel a nemzetközi sajtó figyelmét. A díj, amelyet egy augsburgi hotel kapott, ahol egy fedél alatt laknak turisták és menekültek.

Mi az utazás célja? Felfedezni az ismeretlent és közelebb kerülni más kultúrákhoz. Ebből indultak ki azok a művészek, akik Augsburgban létrehoztak egy kisebb csodát. A Grandhotel üzemeltetői nemcsak szociális elkötelezettségük miatt nyerték meg a díjat, hanem mert azt is képviselik ezzel a projekttel, ami az embereket az utazás során és az utazásszervezőket általában foglalkoztatja: Tisztelet az idegen kultúrákkal szemben és együttérzés! A Cosmopolis projekttel azonban nemcsak megnyitották a hotelt, hanem egy teljesen új élettel töltötték meg: koncertek, előadások, kiállítások, szomszéd-ünnepek. S közben, maguk az ötletgazdák is meghökkentek, hogy mit váltott ki a kezdeményezésük. Delegációk jöttek látogatóba, hasonló csoportok alakultak Európa-szerte: Bécsben, Grazban, Hamburgban, Münchenben, Varsóban. Az alap és a cél mindenhol ugyanaz: Szállás azoknak az utazóknak, akik egy alternatívát keresnek az unalmas, névtelen hotelláncokkal szemben, s menedék a menekülteknek, akik itt átmenetileg nyugalomra lelhetnek, s mellette ismerkedhetnek a nyelvvel és a kultúrával. A közös cél pedig: Egy időre otthonra lelni.

gruenepalme_essen_gross_600x450.jpg Fotó forrása: Geo magazin - © Jutta Geisenhofer

S akkor jöjjenek a további díjak, azok az utazások, amelyeket a zsüri 2016-ban egyedinek és különlegesnek ítélt, s ezzel meg is határozta a 2016-os utazási trendeket.

Kör- és tanulmányutak

I. hely: Ausztrália, a sokarcú kontinens

A körút célja, hogy az utazó Ausztráliát úgy élje át közvetlen közelről, megtapasztalja a klasszikus ausztrál dolgokat. A trópusi őserdőben tett túra során például az őslakosok bemutatják törzsük hagyományos gyógyszereit,  az Ulurut napfelkeltekor gyalog körbejárják, függőhidakon és  stégeken át mennek az esőerdőben. Egész Ausztráliát felfedezik, de mindenhol kapnak valami különlegeset.

A Rottnest-sziget rövid kompútra fekszik az ausztrál Perth városától. S egy saját minivilágot képez a nyugati parton. Ezernyi kistermetű, kúrtafarkú kenguru és megközelítőleg 200 ember él a szigeten. Nincsenek autók, a turistáknak is, akik ezen az utazáson részt vesznek, s a sziget egy megállóhelyük lesz, kerékpárral kell felfedezniük a 63 strandot.

rottnest-island-51436_640

Repülhetnek majd a Doctor Service-el, barbecue lesz a parton, borkóstolás, városi séta Sydneyben és Melbourne-ben. Aki egy ilyen körútra megy, annak nagyon intenzív utazásra kell számítania, s éppen ezért az intenzitásért, no meg Ausztrális sokszínűségéért gondolta azt a zsüri, hogy első hellyel jutalmazza ezt a körutat. 

www.studiosus.com

II. hely: India - Perspektívaváltás: projektek és találkozások

Milyen lehet élni és túlélni Delhiben, mint utcagyerek? Hogyan tudnak megélni a nők Rajasthanban a saját kezük munkájából? S mi állhat amögött, hogy a bishnoi-i törzsek büntetlenül termeszthetik az opiumot? India elbűvöli és felkavarja egyszerre az utazókat sokszínű, gazdag kultúrájával, s a lépten-nyomon felbukkanó szegénységgel. Az utazásnak éppen az a célja, hogy ezt a két oldalt megmutassa a turistának.

woman-262498_640

Az utazás része egy látogatás Umbruch egyik társaságához, akik falvak és nyomornegyedek projektjeivel foglalkoznak: dolgozó nők, iskolák, kézművesek. A társaság a tiszta vízért, a képzési lehetőségekért, a környezetvédelemért és a napenergiából nyerhető áramért dolgozik a falvak és a nyomornegyedek számára. Ennél a kis csoportnál - 9 fő dolgozik náluk - közelebbről ismerheti meg az utazó Indiát, mint egy átlagos turistaút során.

www.ae-erlebnisreisen.de

II. hely (holtversenyben az előzővel): Vándor - tanulmány - út Etiópiába: Via Verde - felfedezés és utazás

Észak-Etiópiában bibliai arcát mutatja a természet. A hegyek és a magaslatok földje, pusztákkal, hegyvidékkel, trópusi síksággal és eredeti afrikai arculattal. S olyan épületekkel, mint a sziklatemplom Lalibela-ban. Az utazást Christian Sefrin, geográfus és természetvédő ismereteire alapozzák, aki 3 évig élt és dolgozott Etiópiában. Ő vezeti át az utazókat a fővárosból, a szociálisan egészen más Észak-keletre. A körút 1700 km hosszú, amelynek során elidőznek falvakban, ökoturisztikai projekteknél (Lalibela Hudad Lodge), kávétermesztőknél. A résztvevők éjszakáznak majd sajátfenntartású vendégházban, ahol csak vödrös "zuhanyozás" van, egészen egyszerű vidéki hotelekben, de Ankoberben a császári palota szomszédságában is. 

ethiopia-908842_640

www.viaver.de

Aktív és kalandtúrák

I. hely: Mythos Mekong - Kína kerékpárral

Kerékpáron az ember közelebb kerülhet a természethez és a helyi lakosokhoz, főleg Ázsiában, ahol a bicaj, mindig is egy széleskörben elterjedt közlekedési eszköz volt. A mondákból jól ismert Mekong folyó mentén élnek kínaiak, tibetiek, kambodzsaiak, vietnámiak és sok más, ismeretlen népcsoport tagjai. Az utazás 90 napján, a maximum 14 fős csoport 4500 kilométer hosszan a folyó mentén teker egészen a Mekong tibeti deltájáig. Az út fele Kínán át vezet, át szűk hasadékokon, hegyvidéken, s csak ritkán a parton, vagy a kikötők mentén. 25 és 125 kilométer között tesznek meg naponta. A kerékpárosok megismerhetik a folyómenti életet, nyelveket, kultúrákat.

sunrise-1060083_640

www.china-by-bike.de

II. hely:  Japán aktívan - hegyek, vulkánok, buddhizmus

A Nakasendo úton egykor masíroztak szamurájok, zarándokok, szerzetesek, kereskedők és futárok. Az út, a központi hegyvidéken át kötötte össze a császári várost, Kyotot Tokióval. A történelmi kereskedőútat nemrég restaurálták, s így ennek az utazásnak a résztvevői most az egykori kereskedők lábanyomába léphetnek. Megtalálhatóak a régi megállóhelyek, ahol ma is teát szolgálnak fel az elfáradt utazónak, aki az útja során hegyi falvak lakóival ismerkedhet meg, folyóvölgyeken vághat át, zöldség és rizsföldek mellett gyalogolhat. Az út során persze nemcsak a sushi lesz az útitárs, hanem megkóstolhatják a japán módra készített marhát, halat, gombákat és gyógynövényeket is. 

japanese-828881_640

www.hauser-exkursionen.de

III. hely: Nepál - a Himaláján lógva

A hegymászók rajonganak a kis országért Tibet és India között. Ez az út bizonyítja, hogy mostantól a kerékpárosok is rajonghatnak, a nemrég felfedezett kereskedő és hágó utak segítségével. A csaknem egyhónapos út során, vannak napok, amikor igazán rövid távokat tesznek meg a bátor és sportos utazók, 14 km-t, de annál több templomot és palotát néznek meg. Lesz azonban, amikor akár 125 kilométert is tekernek, a korántsem kihívás nélküli hegyu utakon a közponit hegyláncokon át az északi síkságig. Útba ejtik majd Budha szülőhelyét, a Chitwan nemzeti parkot, s egy pihenőnapon még a nepáli kultúrával is megismerkednek. 

nepal-223001_640

A harmadik témakörröl, a rövid, városi és élményutakról egy másik cikkben olvashattok. Olyan különlegességekkel ismerkedhettek meg, amelyekre érdemes egy újabb bejegyzést szánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4212782136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
menekultek_es_turistak_egy_fedel_alatt
süti beállítások módosítása