Élet sója

10 kérdés és válasz a riói olimpiára utazóknak

2016. július 17. - Tünde Bagó

Mennyire biztonságos Rio de Janeiro? Szükségünk van-e vízumra Brazíliába? Hol szálljunk meg az olimpia idején? S minden, ami az ötkarikás versenyekre utazóknak szüksége lehet.

Ritkán érzek késztetést, hogy nagy világversenyeket közvetlen közelről szemléljek, így kevés tapasztalatom is van a témában. Most azonban eljátszottam magamban, hogy olimpiára utazok, s rögtön fontos kérdések merültek fel bennem. Megkerestem rá a válaszokat, s mivel bizonyára vannak akik elutaznak a hamarosan kezdődő olimpiára Brazíliába, most megosztom velük, hogy mit találtam.

rio-1512643_640

1., Szüksége van-e egy magyar állampolgárnak vízumra Brazíliába?

Nincs szüksége a turistának, aki 90 napnál nem szeretne az országban tartózkodni. 

2., Mennyire biztonságos manapság Rio?

A bűncselekmények száma magasabb Rio de Janeiroban, mint az európai nagyvárosokban általában. A külügyi hivatal azt javasolja, hogy az utcai sétáknál kerüljük a feltűnő ruházatot, órákat, ékszereket. Az értéktárgyakat legjobb a hotel széfjében elhelyezni. Fényképezőgépet és telefonokat pedig jobb zárt táskában magunkkal vinni. Az olimpia idejéra a brazil kormány 85ezer biztonsági szakembert vesz fel, amellyel talán az általános biztonságérzetet növelni tudják majd. 

3., Milyen oltásokra van szüksége a beutazóknak?

Az általános védőoltások mellett a sárgaláz elleni oltást javasolják, persze csak azoknak, akik elhagyják a várost. Rioban a sárgaláz veszélye nem fenyeget senkit. 

4., Hogyan védekezhetünk a Dengue-láz és a Zika-vírus ellen?

Mindkettőt szúnyogok terjesztik, ezért a megfelelő szúnyogvédelem elengedhetetlen. Használjunk szúnyogriasztó sprayt és lehetőleg hordjunk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt. Terhes nőknek vagy, aki még gyermekáldás előtt áll, annak nem ajánlott az utazás a Zika-vírus miatt. Alapvetően a téli időszak most Brazíliában csökkenti a szúnyogok számát és aktivitását. 

5., Milyen lesz az idő augusztusban Rio de Janeiroban?

Jelenleg tél van Brazíliában, de ez nem jelenti az európai értelemben vett telet. A hőmérséklet minden nap 20 fok fölé emelkedik. Esőre kevésbé, de ködre annál inkább számíthatunk a dél-amerikai városban.

rio-de-janeiro-1145746_640

6., Hol lehet jegyet venni a versenyekre?

Az olimpia hivatalos jegyértékesítő oldala angolul és portugálul elérhető itt: https://ingressos.rio2016.com/rio2016.html

A jegyárak versenyágtól és szinttől függően 15 és 410 euró között mozognak.

7., Mennyire drága manapság Rio de Janeiro?

A brazil fizetőeszköz, a real most gyengébb, mint két éve a foci világbajnokság idején az euróhoz képest. Akkor ugyanis 1 euróért 3 realt kapott az utazó, mostanság pedig 3,6 realt. Nyilván az árak a világverseny hatására megugranak a brazil városban. Egy koktél ára például a Copacabana-n 3 euró körül mozog, s ugyanitt kedvező áron reggelizhetünk. A hotelszobák ára általában alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, nagyjából a magyar árak szintjén mozog. 

8., Hogyan közlekedjünk a brazil városban? 

Rioban nagyon jól működik a metró, gyorsan lehet eljutni A pontból B pontba. A Barra városrészhez, ahol a legtöbb olimpiai verseny lesz egy teljesen új metróvonalat építettek ki. A busszal való közlekedés sokkal időigényesebb. Sok új buszt indítanak az olimpia idején, de a dugók miatt nehezebben közlekednek majd, mint a metró. Az uber taxikkal (amelyek száma 10ezer körül mozog a brazil városban) harmad árért juthatunk el célunkhoz. Csaknem 450 kilométernyi kerékpárút van a városban, amelyhez 260 narancsszínű kerékpárkölcsönző állomás szolgáltatja a bicajt. Az egyik legszebb kerékpárút a Copacabana-tól vezet a Barra-ig. 

9., Hogyan érdemes Rio de Janeiroba utazni?

A legkedvezőbb és legrugalmasabb ajánlatokat a Lufthansa repülőtársaságnál találjuk, ahol elcsíphetünk egy frankfurti átszállásos jegyet, vagy egy müncheni és egy frankfurti átszállással járó lehetőséget. Ha szerencsénk van, akkor 16-17 órát tesz ki az út, amely egyes társaságok és járatok esetében akár 42 óra is lehet. Ezen az oldalon érdemes böngészni: http://www.repjegy.hu/

beach-1210567_640

10., Mennyire foglaltak már a hotelek Rioban? 

A hotelek lassan megtelnek, jelenleg már 90%-os a foglaltság. Az ötcsillagos szállások 98%-a, a háromcsillagosok 88 %-a foglalt már, írja a riói szállodaegyesület. A legkedveltebb negyedek az Ipanema és a Leblon, s természetesen a Barra da Tijuca, ahol az olimpiai város található. Aki utazni szeretne, annak gyorsan kell cselekednie, s foglalni miharabb. 

Aki úgy döntött vagy dönt, hogy elmegy Rio de Janeiroba az olimpia idejére, s hajlandó lenne néhány érdekes információt megosztani másokkal, az jelentkezzen az eletsojablog@gmail.com e-mail címen, s írását megjelentetem itt a blogon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1712782194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
10_kerdes_es_valasz_a_rioi_olimpiara_utazoknak
süti beállítások módosítása