Élet sója

A nő, akit mindenki ismer, aki a Rolls-Royce-t ismeri

2016. szeptember 07. - Tünde Bagó

Biztosan te is találkoztál már Eleanor Velasco Thornton titkárnővel, de minimum láttad egy fotón, egy filmben, vagy az interneten. Több, mint 100 éve halott, de szépségének és szerelmének köszönhetően a mai napig róla mintázzák a világ legjobb autója címmel illetett Rolls-Royce emblémáját. Miért éppen róla? Hogyan lesz egy korán kihunyt életből hallhatatlan Spirit of Ecstasy? Nem is kellett sokat utazni ahhoz, hogy a legendás hölgyhöz közel kerüljek és maga suttogja el nekem életének romantikus és drámai fordulatait. 

Eleanor_Velasco_Thornton_600x373.jpg Fotó forrása: image courtesy of Studio5555.de

2016 nyarát írjuk, amikor kezembe akad Ausztriában egy prospektus, amely egy Rolls-Royce múzeumot hirdet a Vorarlberg tartomány Bódeni-tóhoz közeleső részén. Nem tudok sokat az autókról, de azt tudom, hogy Ausztriának elvileg nincs sok köze a Rolls-Royce-hoz, s akkor mégis hogyan kerülhet egy ilyen múzeum az osztrák Dornbirn városába?

Milyen a jó utazó? Kíváncsi! :-)

Kíváncsiságom elvisz Dornbirnba, s miközben csaknem 100 Rolls-Royce között sétálok, két fantasztikus történetre is akadok. Az egyik a múzeumalapító, Franz Vonier életútja, a másik pedig Eleanor Velasco Thorntoné, a híres Rolls-Royce embléma modelljéé. Mindketten ott vannak, a régi textilüzemben, ahol a múzeumot találjuk. A különbség csak annyi, hogy Franz ottlétünkkor is éppen egy régi Rolls-Royce-t újít fel a múzeumhoz tartozó - látogatható - műhelyében, míg Eleanor szobra kicsiben és nagyban mindenhonnan sugároz. 

005_spirit_of_ecstasy1_kicsik_600x334.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Franz dédpapája nagyjából Eleanor születésekor válik jómódú hegyi gazdává az Alpokban. A századfordulón Eleanor már titkárnőként dolgozik Londonban az újonnan alapított Autóklubnál. Itt ismerkedik meg Lord Montaguval, aki szenvedélyes autós. 1902-ben a Lord elcsábítja a gyönyörű ifjú hölgyet a nagyapja által alapított The Car Illustrated elnevezésű magazinhoz titkárnőnek. A Lord szűk baráti köre szerint a két ifjú ekkor már szenvedélyesen szerelmes volt egymásba, de a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyeik miatt tudták, hogy soha nem lehetnek egy pár. Kapcsolatuk azonban - s nemcsak a munkakapcsolat - Eleanor tragikus haláláig megmaradt. A barátok, munkatársak elmondásai alapján Eleanor művelt, intelligens és szellemes hölgy volt, amely tulajdonságok csak fokozták a Lord vonzalmát a szép hölgy iránt.

008_spirit_of_ecstasy3_kicsik_600x409.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Amikor a század elején a Rolls-Royce betört az autópiacra és gyorsan elnyerte a világ legjobb autója címet, akkor Lord Montagu is rabjává vált. A Rolls-Royce tulajdonosok körében elterjedt egy divat. Személyes talizmánokat kezdtek elhelyezni az autójuk elején. A Lord úgy gondolta, hogy neki valami egészen más, valami művészeti alkotás kell, ami az autója hűtőjét egyedivé teheti.

007_spirit_of_ecstasy2_kicsik_600x573.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Felkérte a munkára a magazinnál rajzolóként dolgozó Charles Sykes szobrászt, akinek Eleanor már többször állt modellt. A művész valószínűleg tudott a Lord és a titkárnő kapcsolatáról, mert az első alkotás, amely az autóra felkerült The Whisper (A suttogó) névre hallgatott, s egy lebegő lepelben pompázó hölgyet ábrázolt, aki egyik kezének mutatóujját a szája elé teszi, jelképezve ezzel titkos kapcsolatát. 

A Lord ötlete, Sykes alkotása és Eleanor szépsége meggyőzte Claude Johnsont, aki a híres autógyártó cég üzleti vezetője volt, arról, hogy Eleanor figurája az autó tartozékává váljon. Henry Royce nem volt igazán oda az ötletért, de ennek ellenére 1911-ben az angyal, a Spirit of Ecstasy, a Extázis Szelleme már hivatalos emblémájává válik az autónak. A művész, Charles Sykes hamarosan elkezd dolgozni az autóvállalatnál, ahol minden egyes darabot egyedileg öntenek ki. Így ezeken a modelleken az embléma teljesen egyedi, ugyanis a formát minden egyes öntés után össze kellett törni, s bármennyire is törekedtek, hogy ugyanolyan legyen, nincs két egyforma darab. Sykes családja egészen 1948-ig dolgozott a cégnél, mint az embléma készítője.

006_spirit_of_ecstasy2_kicsik_600x420.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

De vissza Eleanorhoz, aki még ekkor is tiltott szerelemben él Lord Montaguval. A híres, nagy szerelmi történetek csak ritkán érnek romantikus véget. Az első világháború a szerelmespár számára elhozza a tragédiát. A Lordot Indiába vezénylik egy katonai akció során, ahová szerelme, mint asszisztense is vele tart. 1915. december 30-án azonban a hajót, amelyen Kelet felé tartanak a németek torpedótámadása elsüllyeszti, s Eleanor a támadásban életét veszti. A Lordot pár nappal később egy hajó megtalálja, aki meglepve olvassa a londoni lapokban saját nekrológját. 

A titkárnő, Eleanor Velasco Thornton, aki szerelme által vált modelljévé a művésznek, akit megbíztak a Rolls-Royce-hoz méltó embléma megalkotásával, hallhatatlanná vált az autó által, míg az autó kilépett, s kilép ma is általa a valóságból egy magasabb szintű érzelmeket kiváltó világba.   

015_Rolls2_BLOG_600x336.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Hálás vagyok Franz Voniernek, aki egész Európát végignyomozza a 20-30-as évek Rolls-Royce-ai után és most itt Dornbirnban egy háromszintes múzeumban ki is állítja a megtalált és általa felújított modelleket.

016_Rolls3_BLOG_600x376.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Szebbnél szebb színekben, eleganciával, tartással álldogálnak - kissé zsúfoltan ugyan - a régi gyárépületben. 

014_rolls1_BLOG_600x320.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Hírességek autói, a királyi család Rolls-Royce-ai, egyedi modellek, versenyeket megnyerő darabok, kiegészítők, motorok és motorkerékpárok, egy teázó, s persze a műhely, ahol Franz és kollégái folyamatosan végzik a felújításokat. 

017_Rolls4_BLOG_600x342.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Akinek kedve támad elutazni Dornbirnba, annak csupán fel kell szállnia egy Railjet vonatra Budapesten, s Bregenzig vonatoznia. Onnan Dornbirn már könnyen elérhető. A Rolls-Royce múzeum mellett található egy betlehemmúzeum, a város másik részén egy hatalmas természettudományos kiállítás látható, s természeti látnivalókban sem utolsó a vidék. Szakadéktúrákat lehet csinálni, fantasztikus túraútvonalak indulnak a Karren hegyről és a környékbeli kisvárosok, falvak igazi osztrák hangulatú szálláshelyeket kínálnak. Hosszabb tartókodásra pedig a Bódeni-tó, Bregenz, Lindau, St. Gallen és a Vorarlberg felfedezése vár a turistákra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8312782216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Vojnesich 2016.09.19. 01:25:16

Azok a vonatok, amelyek Bregenzig mennek, megállnak Dornbirnben is, de azok jellemzően Bécsből indulnak, és nem Budapesttől. A lényeg az, hogy gyakorlatilag egy átszállással megúszható a dolog!

Bagó Tünde 2016.09.19. 09:25:53

Köszönöm az információt! Így tényleg könnyű eljutni Dornbirnba! Üdv Élet sója blog

Péter Vojnesich 2016.09.21. 11:07:38

Ha jól tudom, akkor van egy olyan vonat, amikor ugyanarról a vonatról ugyanarra szállsz át. (Bécsben raknak rá még egy szerelvényt, de le kell szállni ilyenkor is, mert a két szerelvény között nincs átjárás. De ez csak egy eset, alapesetben egy óra a várakozási idő.)
a_no_akit_mindenki_ismer_aki_a_rolls-royce-t_ismeri
süti beállítások módosítása