Élet sója

Városnézés Stand up Paddling-gal

2016. július 07. - Tünde Bagó

A hagyományos városnéző séta már igencsak elavult, s időnként nehézkes is, hiszen a híres látványoságok körül mindig nagy a tömeg. Ha szeretne valaki közelebb kerülni egy-egy épülethez, vagy szoborhoz, akkor ki kell próbálnia a városnéző Stand up Paddling-ot. 

Na de az egy vízi sport! Valóban, hiszen hawaii szörfösök kezdték el így oktatni tanulóikat. A Stand up Paddling-nál (vagy röviden SUP) tulajdonképpen egy szörfdeszkára állnak fel az egyensúlyozni jól tudók és egy evezővel segítik a mozgást a vízen. S éppen ezért lett most ez a legújabb városnézési lehetőség. Persze nem árt hozzá folyó, vagy kanális az adott városban, no meg egy-két hozzáértő vezető. Európában már jónéhány nagyvárosban elterjedt, össze is szedtem nektek, hol találtok ilye túrát. Előtte azonban nem árt egy kicsit gyakorolni!

stand-up-paddling-729826_640

Barcelona

Barcelonában a belváros szélétől indul egy 4 km-es mesterségesen létrehozott homokos strand. Egész évben lehetőség van az Olimpiai kikötő közelében evezni, itt ugyanis a Földközi-tenger erős hullámait mesterséges hullámtörőkkel fogják meg. A kezdők, itt, a Platja de la Nova Mar Bellaa közelében,  a sekélyebb részeken gyakorolhatnak. Az élvezetes városnéző túra is innen indul a belváros felé, s két órán át tart. Természetesen a gyakorlott SUP-osok önálló evezésre is vállalkozhatnak, a Badalona strand felé akár 10 km-t is evezhetnek, s még a transzportjukat is megoldják vissza Barcelonába. Rendszeresen szerveznek karitatív versenyeket is, ahol a befolyt bevételt leukémiásokkal foglalkozó szervezeteknek ajánlják fel. 

ship-756570_640

Ezen a weboldalon részletes információkat találunk: http://www.supbarcelona.es/ 

Koppenhága

Milyen szerencsés a dán főváros, hogy a belvárosa csupán 5 km-re fekszik az Öresund tengerszorostól. Az állva evezők az Amager strand parkját birtokba vehetik, de nem evezhetnek el a kikötőbe, a kastélyhoz, a kis hableányhoz, a Christianshavn városrészhez, s természetesen a belvárosba sem.  Ezeket a vízi rendőrség túl veszélyesnek tartja számukra. De, hogy mégis eljuthassanak a központig, a koppenhágai vízisport egyesület minden hónap első vasárnapján a SUP kedvelőinek nyílt napot rendez az Arsenal-sziget előtti csatornán. Itt a kezdők egy tanár segítségével szállhatnak vízre, a profik pedig 80 euró ellenében az Opera és Christiania között vezetés nélkül evezhetnek. Az út elhalad a régi kikötő mellett, ahol a kajakosok is kikötnek, és a belváros csinos csatorna házai mellett is.

denmark-406180_640

Ezen a weboldalon részletes információkat találunk: http://kajakole.dk/sup/

Amszterdam

Csaknem 80 km bejárható vízi út, csatorna van a városon keresztül-kasul. A legszebbek a Prinsengracht, Keizersgracht, Herrengracht és Singel az Óváros közepén. Éppen ezért ha jó az idő, akkor ezek a csatornák pokollá változnak, sétahajók, csónakok, kajakok tömege izzasztja meg a SUP-osokat. Éppen ezért a kezdőknek a 10 km-re a várostól, a Blijburg strandon ajánlanak egy kurzust szerdánként, szombatonként és vasárnaponként. A profik péntek esténként 18.30-kor találkozhatnak egy vezetett csatorna túrára. Az indulás helye és az útvonal változó, de mindenképpen érinti a Rijks mózeumot, a Magere-Brug-Hebe hídat és a Vöröslámpás negyed házait. De az alternatív út is izgalmas, a Blijburg strandtól a középkori Muiderslot kastélyig, majd el egészen a híres mesterséges szigeten álló erődig, a Pampusig. Aki deszkát szeretne kölcsönözni, Amszterdamban bármikor megteheti. 

amsterdam-1346488_640

Ezen a weboldalon részletes információkat találunk: http://www.mm-sup.com/

Hamburg

Hamburg folyója, az Alster és csatornái tökéletesek a Stand up Paddling szerelmeseinek: nyugodt vízfelszín, amely csodás villák dús növényzetű előkertjei mellett húzodik. Az egyetlen probléma, hogy ha jó az idő, akkor itt is nagy lesz a zsúfoltság. A deszkát az Isbek csatorna elején lehet kölcsönözni és a vezetett túrák is innen indulnak. Amelyek másfél óráig tartanak és a Rondeelteich-on, a Goldbek csatornán és a Városi park taván át vezetnek. Aki a belváros venné az irányt, annak a déli utat, az Alster taván keresztül kell választania. Ez azonban legalább 2-3 órán át tart és szél miatt igencsak kihívást jelenthet. Hamburgban a SUP kedvelőinek már klubja is van, a weboldalunkon tájékozódni lehet a lehetőségekről: www.supclubhamburg.de

hamburg-852864_640

Velence

Kell egy kis SUP tapasztalat annak, aki Velence csatornáin akar deszkáján evezni, s nem szeretne a tisztának még nagyon-nagy jóindulattal sem nevezhető vízbe esni, vagy az alacsony hídak alatt áthaladva a fejét beverni. Aki még soha nem állt a deszkán az Velencében a Lido félszigeten gyakorolhat. A régi motorosok, akarom mondani evezősök pedig maximum 4 fős csapatban mehetnek a Cannaregio történelmi negyed felé, a Santa Maria dei Miracoli templom vagy a Scuola Grande della Misericordia előtt, egészen a zsidó negyedig. Elevezhetnek a Santi Giovanni e Paolo bazilikáig és a Santa Maria Formosa templomig is. A csoportokat helyiek vezetik, akik idegenvezetőként is szolgálnak, történeteket, várostörténeti információkat osztanak meg evezés közben a SUP-turistákkal. A Canal Granda, azaz Nagy Csatorna azonban tabu az állva evezősök számára. Itt ugyanis túl sok hajó közlekedik, s igen nehézkes lenne közlekedési szabályokat írni. :-) 

italy-1357054_640

Ezen a weboldalon részletes információkat találunk: www.supinvenice.com

Ti próbáltátok már az állva evezést? S elmennétek egy ilyen városnéző túrára? 

Vagy már haladók vagytok? Akkor íme egy szíves invitálás a SUP jógára, amelyet már Siófokon is kipróbálhattok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9412782188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
varosnezes_stand_up_paddling-gal
süti beállítások módosítása