Élet sója

Az út, amely naponta eltűnik Franciaországban

2016. október 07. - Tünde Bagó

Van egy utca, illetve út, amely Nyugat-Franciaországban egy szigetet és a szárazföldet köti össze. Passage du Gois a neve és naponta eltűnik, majd újra felbukkan. A magyarázat viszonylag egyszerű a szokatlan jelenségre: árapály vagy régiesen tengerjárás. Az együttélés és használat már korántsem ennyire egyszerű!

passage-du-gois-f437a7d1bacd7a1f

Képzeld el, hogy éppen az Île de Noirmoutier szigeten bérelt szállásodra tartasz. Teljesen józan vagy, nem szívtál marihuánát sem, vezeted az autódat, amely előtt egyszercsak az út elkezd vízalá kerülni. Jön a tenger, hódít és birtokbavesz. Ritka jelenség általában az utakon, nemcsoda ha a turista elképed, pánikba esik és olyan gyorsan kezd el tolatni, mint még soha. 

passage-du-gois

No persze kellő tájékozódással megúszhatjuk a meglepetéseket és az autónk fulladásos halálát. Az útnak van ugyanis egy saját weboldala, ahol közzéteszik azt az időpontot, amely előtt és után 1,5 órával járható az út. Ez időnként az éjszaka közepe, vagy éppen ebédidő. 

Egyéb időpontokban 4 méter mélyen az Atlanti-óceánban kell keresni a 4 km hosszú és 2,5 méter széles utat. Vannak persze, akik nem hisznek a jelzőtábláknak és nekiindulnak akkor is, ha már jő a dagály. Amennyiben gyalog teszik ezt, akkor felugorhatnak az út mellett kialakított mentesítő póznákra, s kivárhatják azt a pár órát, amíg újra apály lesz. Az autósok pedig gyorsan továbbúsznak autójukkal. :-)

passage-du-gois2

2011-ben a Tour de France résztvevőit lepték meg ezzel az útszakasszal, szerencsére még éppen időben átkerekeztek a résztvevők a szárazföldre. 

passage-trocken-34db6f7bbde63656

Az út nem fiatal, már a XVIII. században is létezett, s persze azóta sokan, sokféleképpen próbálták kijátszani az árapályt. Szórakoztató végignézni az útról készült karikatúrákat a weboldalukon

ut-humor

Az áthaladási idő betartásán túl érdemes még egy szabályt figyelembe venni: tilos a parkolás az út mellett! Itt nem a közterület-fenntartó fogja elszállítani a gépjárművet, hanem maga az óceán viszi magával, s talán New Yorkig is mehetünk, hogy viszontlássuk. 

Az alábbi videóval átutazhattok az úton ti is, s jól látszik, még apálykor sem lehetünk biztosak benne, hogy megússzuk szárazon. :-) 

S milyen a sziget, ahová ez a kockázatos és nehézkes átkelés vezet? Érdekes és persze nem mentes egy magyar vonatkozástól. A szigeten található egy erőd, amelynek az I. világháború után rabja volt a magyar Kuncz Aladár, s emlékirataiból született A fekete kolostor című műve. Az erőd mellett ebben a csinos kis szállodában rögtön biztonságos éjszakai menedékre találhatunk. S nem ez az egyetlen szálloda azon a földdarabon, amelynek az elsülyedő út mellett a másik érdekességét az adja, hogy területe állandóan változó, nyilván az utat is befolyásoló tengerjárásnak köszönhetően. 

Fotók forrása: travelbook.de

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1612782230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meliskó György 2016.10.09. 12:55:49

A videón látszik, hogy az út teljes hosszában simán elfér egymás mellett két személyautó. Egyébként volt ott furgon, sőt teherautó is. Szóval erősen sántít az a 2,5 m szélesség. Amúgy ijesztő számomra, hogy a tenger szintje azonos az útfelületével. Mi lesz itt, ha a felmelegedés miatt megemelkedik a vízszint?

Bagó Tünde 2016.10.09. 17:46:39

Kedves György! Több forrás említi a 2,5 métert, de igaza lehet, hogy ez szélesebb. Ha megnéztem élőben, megmérem! :-)

Meliskó György 2016.10.14. 10:43:04

Kedves Tünde! Szívesen csatlakoznék a helyszíni szemle-bizottsághoz. :o)

Bagó Tünde 2016.10.14. 13:23:36

Kedves György! Melyik hónap jó Önnek? Szervezzünk egy túrát! :-) Szép hétvégét! Üdv Tünde
az_ut_amely_naponta_eltunik_franciaorszagban
süti beállítások módosítása