Élet sója

Hová vándorolhatnának ki az amerikaiak?

2016. november 13. - Tünde Bagó

Az amerikai elnökválasztás előtt sok amerikai állampolgár szájából hangzott el a következő mondat: "Ha Trump nyer, akkor én kivándorolok!" S a Trump nyert! Másnap össze is omlott a kanadai bevándorlási hivatal internetes rendszere, s a google-ben is az volt a legnépszerűbb mondat: Hogyan vándorolhatok ki Kanadába? 

Holott az amerikaik kivándorlási statisztikái szerint nem is Kanada áll az első helyen, hanem - nem hiszitek majd el - Mexikó. Legfőképpen az amerikai nyugdíjasoknak kedvező, mert kevés pénzből klassz tengerparti nyugdíjas életet finanszírozhatnak maguknak. S a második helyen is igen különleges ország áll, a Fülöp-szigetek. Ott is hasonlóan Mexikóhoz, egy kis dollárocskából egész világot lehet vásárolni. 

Azért az sem mellékes, hogy milyen lenne azoknak a kivándorlóknak az összetétele, akik ugye Trumpisztánból menekülnek. Ha hiszünk a statisztikáknak, akkor most a magasan képzett, többnyire elég sok zöldhasúval rendelkező városi elitről van szó. 

Számukra már most is sok olyan ország nyitott, mint az Egyesült Arab Emirátusok, Japán, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Skandinávia. A tudás, a szakértelem, a munkavágy jöhet, üdvözlik. 

S vannak olyan országok, ahol az alacsony népsűrűség - s talán egy kis vérfrissítés - miatt is szívesen vennének szakértő amerikaiakat. Az írországi Eiland Inishturk, ahol csupán 53-an laknak, már üzent is, hogy szívesen várja a trumpisztáni menekülteket. Írországban egyébként 3 hónapig még vízum sem kell az amerikaiaknak. 

Nekem azonban ennél sokkal jobb ötletem támadt.

Van ugye az amerikai álom, mint fogalom. "Annyit tesz minden egyén saját erejéből kemény munkával képes saját életét jobbá tenni, leginkább folytonos és növekvő jövedelemmel. Mások szerint „Minden amerikai képes üres zsebbel milliomossá válni.” - írja a wikipédia. 

usa-1197608_640

Nem hiszek abban, hogy üres zsebbel lehetséges, de jelen esetben nem is erről van szó, hiszen, ahogyan mondtam a Trump ellenesek nem a szegények. Viszont amerikaiak, cégekkel, szaktudással, s azzal a bizonyos "amerikai álom" potenciállal. Ráadásul egy végletekig kidolgozott demokráciával, alkotmánnyal. 

Kerestem hát nekik néhány olyan országot, amelyekre ráférne egy kis gazdaságélénkítés vagy demokrácia tanítás, esetleg egy kis vérfrissítés. Van bennük potenciál, vannak erőforrásaik, csak valahogy mindig eltévelyegnek, vagy politikailag vagy gazdaságilag. S mivel nem vagyok annyira gonosz, próbáltam azt is nézni, hogy azért szép helyekben, kellemes klímában, látnivalóban ne legyen hiány.

Jöjjön a TOP 5 hely, ahová szerintem nyugodtan kivándorolhatnak Trumpisztánból, azok akik nem tudják elfogadni az amerikai elnökválasztás eredményeképpen nyakukra ültetett Donald Trumpot.

Dominikai Köztársaság - segíteni kormányozni

Nem lennének idegenek az országban, hiszen a XX. század elején már egyszer megszállták az amerikaiak Dominikát. Először csupán saját kérésükre akartak segíteni a dominikaiaknak, akiknek akkoriban - ahogyan most is - igen nehezükre esett tartós kormányzatot választani. Éghajlata trópusi monszun, egész évben állandó, a hőmérséklet 20-30 celsius között van mindig. Isteni tengerpartok a Karib-tenger mentén, szinte az egész ország egy nagy nemzeti park. Ásványkincsekben ugyan gazdag, de oktatásban még van hova fejlődniük. Adóparadicsomnak számít, s a turizmus is jelentős bevétele az országnak. A golf szerelmeseinek már nem kell itt pályákat építeniük, mert úton-útfélen találnak, s egy jó játék után nem lesz akadály elszívni egy szivart, meginni hozzá egy jó pohár rumot. Alig egy óra alatt pedig visszarepülhetnek az USA-ban maradt rokonokat meglátogatni.

 Görögország - segíteni gazdálkodni

Keresve sem találhatnának jobb helyet Görögországnál. A demokrácia és a sport őshazája bizonyára szívesen venne egy kis gazdaságélénkítést. Hogy a görögök mennyire vennék szívesen, ha amerikai stílusban kellene dolgozniuk, évi 10 nap szabadság, s napi 12-13 óra munka, semmi szieszta, az már érdekesebb kérdés. No de próba szerencse. Mindenesetre tengerpart van, viszonylag nagy potenciál van a turizmusban, építeni, helyrehozni lenne mit, s ugye a gyros is street food, akárcsak a hamburger. 

greece-1594689_640.jpg

Portugália - egy kis vérfrissítés

Az elmúlt évtizedekben sokan hagyták el az Ibériai-félsziget kisebbik országát a nem túl kedvező megélhetési lehetőségek miatt. Az egykori tengeri nagyhatalom, ma már csak árnyéka önmagának. Igaz, hogy borban, tengerpartban, kedvező időjárásban és turistában nincs hiány, de a helyi lakosság nagy része mégis kivándorolni kényszerült az alacsony jövedelmek és a kevés munkalehetőség miatt. Jót tenne most a vérfrissítés és néhány dollár-pumpa, egy-két jó ötlet és tapasztalat. Cserébe az európai foci fortélyait is megtanulhatnák a Portugáliába bevándorlók. 

Mongólia - vigyázni jobban a vagyonra

A két nagymedve, Kína és Oroszország között közdő mongol farkasnak nagyon is elkelne egy kis nyugati segítség. A 2000-es évektől kezdve elkezdtek ugyan jobban figyelni a vagyonukra (réz, szén, arany, volfrám, molibdén és ón rejtőznek a felszín alatt), amelyért felváltva vetékednek a szomszédok. De sajnos Mongóliának, az egykori pásztortársadalmonak nincs nagy tapasztalata abban, hogyan védje meg érdekeit és vagyonát. Nem beszélve a belpolitikában is kialakuló problémákról, amelyekre az USA már néhány éve is figyelmeztetett. No akkor most a helyszínen lehetne segíteni abban, hogy a föld alatti kincsek hasznát ne a szomszédok és a korrupt politikusok fölözzék le, hanem az Ulánbátor mellett, jurtákban élő munkanélküli mongolok. Mindemellett a vad föld betörésének lehetősége is ott rejtőzik az ázsia országban. 

Magyarország - ráfér a vérfrissítés, a gazdaságélénkítés és a demokrácia tanítása

S végül, de nem utolsósorban, én bizony nem bánnám, ha jópár amerikai vásárolna letelepedési kötvényt Magyarországon. Mindig is azt gondoltam, hogy óriási potenciál lehetne a hazámban, de valahogy soha nem sikerül jól kihasználnia. Elsősorban a gondolkodásban kellene egy kis vérfrissítés. Egyik oldalról nagyon lenézi magát a magyar, a másik oldalról pedig túlzottan elbizakodott. Jó lenne segíteni az arany középút megtalálását. 

Nagyon alap közgazdasági ismeretekkel is tudom, hogy egyetlen dologgal lehet a gazdaságot élénkíteni, az pedig a pénz. S mennyi olyan ágazat van Magyarországon, amelybe egy kis tőkével sikereket lehetne elérni!

S ott van a demokrácia építése és az elfogadás, az esélyegyenlőség. Jól látszik Németország keleti és nyugati részei között, hogy mit tesz, ha ugyanaz a nép egy demokratikus megszállás, vagy egy totalitárius megszállás alatt "épül" 40-50 évig. Kihívás lenne a bevándorló amerikaiknak a mi kis hazánk, de cserébe kapnának egy csomó kreatív, dolgos, jól képzett szakembert. Termálfürdőkben ázhatnának és bőven akadna hely a pusztában a lovaspólóra, golfra, s egyéb úri huncutságokra. Alig pár hónap alatt pedig ölni tudnának, ha valaki hamburgert akarna velük etetni, egy jó kis disznótoros vacsora helyett. 

budapest-525857_640.jpg

Ha úgy döntene, hogy elhagyja Trumpisztánt, akkor ezek az országok várják szeretettel!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr112782272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hova_vandorolhatnanak_ki_az_amerikaiak
süti beállítások módosítása