Élet sója

Aranygaluska

2012. október 23. - Tünde Bagó

1 dl tejet meglangyosítok, vagy, ahogy mama mondta: meglangyítok. Hozzáadok 3 evőkanál lisztet és 1 egész élesztőt, s hagyom, hogy kovász legyen belőle (kb. 10-15 perc, akkor jó, ha már habos). 7 dl tejet, 7 púpos kanál cukrot és 1 jó teáskanál sót összelangyosítok. Megolvasztok ½ (12,5 dkg) margarint.

Kimérek 30 dkg réteslisztet és 70 dkg sima lisztet egy tálba. Először a liszthez adom a kovászt, összekeverem, majd a margarint és fokozatosan a tejet, dagasztom (én kézi mixer dagasztójával csinálom). De a kitartó háziasszony kézzel is jól meg tudja dagasztani, mert mi van, ha egyszer elromlik a gép (én jártam már így, s úgyis szenzációs lett, de nagyon fárasztó volt). Lehet, hogy nem kell az összes tej, a lényeg, hogy ne ragadjon, s kicsit keményebb legyen, mint az átlagos kelt tészták. Miután megkelt háromfelé osztom a tésztát és egyenként kinyújtom, kb. 2-2,5 cm vastag legyen. Majd kiszaggatom közepes pogácsaszaggatóval. Egy 30x40 cm-es nagyságú tepsit kibélelek sütőpapírral és lerakok egy sor tésztát, olvasztott vajjal meglocsolom, ráteszem a cukros darált diót, majd rákanalazok baracklekvárt. Újabb tészták, olvasztott vaj és újabb sor dió és lekvár, majd ismét tészta. A tepsiben 30 percet kelesztem még, megkenem tojással és 160 fokon 30-40 percig sütöm. Akkor igazán jó, ha szép piros a teteje, de vigyázzunk a túlsütéssel, mert kiszárad.

 Vaníliasodóval kínálom!

 Vaníliasodó

 Hozzávalók:

1/2 l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
1 dkg vaj

2 tojásfehérje
2 dkg cukor

Elkészítés: A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrni nem szabad a mártásnak, mert a tojássárgája összecsomósodik benne.

Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. Ha a tűzről levesszük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük. A 2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük és a forró mártáshoz keverjük.

Nyugodtan lehet emelni az adagot arányosan, mert az egy adag kevés a fenti galuskához.

Jó étvágyat! 

Elviszem a saját gépemre a receptet - letöltés pdf.-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1512782846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

admin 2012.10.23. 21:06:07

Nagyon örülök, jó étvágyat hozzá! Puszi

admin 2012.10.24. 16:28:28

Oké, zöldséges étel rendel.
aranygaluska_413
süti beállítások módosítása