Élet sója

Országok, ahol nem szabad kórházba kerülni a nyaralás alatt

2015. február 27. - Tünde Bagó

Betegnek lenni mindenkor rossz, de nyaralás alatt különösen. S ha olyan helyen tartózkodunk, ahol az egészségügyi ellátás minőségi színvonala alacsony, akkor igazi rémálommá válhat az utazás. Tudtátok, hogy a világon minden második országban hiányos az egészségügyi ellátás? Az International SOS szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri a világ országai egészségügyi ellátórendszerét és elkészíti az aktuális rizikótérképet.

egészségügyi térkép

A térkép itt letölthető, olvasható, nagyítható pdf formátumban.

A térkép és az International SOS szervezet kimutatásai érdekes eredményeket mutatnak.

A világ 36 országában extrém rossz az egészségügyi ellátás, csaknem 100 országban pedig a határértékén mozog.

Az USA-ban, Kanadában, Új-Zélandon, Ausztráliában és Japánban nincs semmilyen egészségügyi kockázat.

Az egészségügyi térképen pirossal jelölt országokban a legrosszabb a helyzet. Itt elsősorban olyan háborús övezetekről van szó, mint Szíria, Afganisztán, Belső-Afrika, Haiti, Észak-Korea, Kelet-Timor, Bhután. Ezek az országok nem is igazán turisztikai célpontok, de nem is ajánlott nyaralást tervezni. Ezekben az országokban nincs sürgősségi ellátás, alig, vagy egyáltalán nem működik a mentőszolgálat és nincs fogászati ellátás. Magas az élelmiszerek és az ivóvíz fertőzésveszélye, s ennek következményeként a tífusz, a kolera, dengue-láz, malária eshetősége.

A térképen narancs színnel jelölt országok, mint Egyiptom, Mongólia, Tanzánia, Nepál, Srí Lanka, Burma, Kambodzsa, Laosz, Kuba, Jamaica, a magas kockázattal bíró országok egészségügyi szempontból. Ilyen országok azonban Európában is vannak: Albánia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó. Kellő előkészületekkel és az ott töltött időszakban a megfelelő figyelemmel kivédhető az egészségügyi kockázat, lényeg, hogy ne kerüljünk kórházba.

A sárgával jelölt országokban közepes az egészségügyi kockázat, s itt jönnek meglepetések: Lengyelország, Törökország, a Balti államok, Ciprus, Horvátország, Románia, Bulgária, Marokkó és Tunézia. Ugye milyen érdekes? A nemzetközi szervezet nem tartja megfelelőnek az egészségügyi ellátást sem ezekben az országokban.

S akkor kik is a zöldek? Azaz hol érezhetjük magunkat leginkább biztonságban egészségügyileg?

Nyugat- és Észak-Európa országai, USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Japán. Érdekes, hogy az International SOS szerint Réunion, egy aprócska sziget az Indiai-óceánban és Izrael szintén ebbe a biztonságos kategóriába került.

A fentiek tükrében a legfontosabb utazás előtt tájékozódni a célországban érvényes egészségügyi kockázatokról, illetve arról, hogy milyen az egészségügyi ellátás. Legyen nálunk mindig az ország készpénze, s az ott használható hitelkártya, amely gyorsan kihúzhat bennünket a bajból. A legfontosabb pedig, hogy rendelkezzünk érvényes utasbiztosítással az adott célpont vonatkozásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3812781900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VPBA 2015.02.27. 09:12:05

Churchill-nek tulajdonítják azt a mondást, hogy van a hazugság, a szemenszedett hazugság, és van a statisztika. Nem tudom, hogy ezt a statisztikát milyen szempontok alapján, és kik állították össze, sőt az egészet ellenőrizni sem tudom, mert Európán kívüli országban még csak nem is jártam. Egy dolgot viszont biztosan tudok, mivel családommal együtt 3 és fél éve Albániában élek: én Albániában sokkal szívesebben kerülnék kórházba, ha már egyszer úgy hozza a sors, mint Magyarországon. Ismerem a magyar egészségügyet is, és az albánt is. Úgyhogy ennyiből ez a kimutatás egészen biztosan hibás. A többi ország egészségügyéhez nem volt még "szerencsém", így azt nem tudom megítélni.

Bagó Tünde 2015.02.27. 09:47:43

Kedves VPBA! Sajnos Magyarország sem kapta meg a zöld jelzőt, de tapasztalataim szerint jogos is. Nem tudom, hogy milyen a helyzet Albániában, csak azt tudom, hogy az International SOS több százezer külföldi kórházi ellátást, baleseti ellátást vizsgál folyamatosan és ennek a vizsgálatnak az eredménye lett ez a térkép. Az is igaz, hogy nem lehet egységes képet alkotni egyetlen kórház ismerete alapján, mert Magyarországon még kórházon belül is vannak eltérések. Németországban ismerem a kórházi ellátást, ami ugye itt zöldet kapott, s persze itt is volt eset, amikor amatőr módon vettek vért. Igen, ez statisztika, maradjunk ebben! :-)
orszagok_ahol_nem_szabad_korhazba_kerulni_a_nyaralas_alatt
süti beállítások módosítása