Élet sója

Mit mutatnék meg a bajor Alpokban a relaxáló G7-nek

2015. június 09. - Tünde Bagó

Németországban hetek óta a G7 találkozó a téma a lapokban, az interneten és a titkosszolgálatok irodáiban. Demonstrálók kontra rendőrök, lakosok kontra demonstrálók, zivatar kontra kánikula - amíg a sok bába között elveszik a gyerek. A hely, Garmisch-Partenkirchen, Németország egyik legszebb vidéke.

4199687259_9e957a8d44

Valószínűleg éppen ezért találkoznak itt a nagy emberek, bár fogalmam sincs mennyit látnak a csodálatos vidékből. Egy biztos, hogy a csúcs Németország legmagasabb csúcsára, na jó, annak közelébe került. A kastély, amelynek minden négyzetcentiméterét átvizsgálták az elmúlt hónapokban, nem messze fekszik a Zugspitze-től, egy 1000 méter magasan fekvő, mondhatni festői völgyben. Igazából ez itt már egy lépéssel a világ vége után van - jellemzik a környéket így, maguk a németek.

Ettől még szépsége csak különlegesebb lesz, s nekem, mint utazónak éppen ezért az fordult meg a fejemben, hogy ha Barack Obama és a többiek nem akarnak hazamenni rögtön a csúcstalálkozó után, ajánlok nekik néhány látnivalót a környéken.

Kezdjük rögtön a bajorok híres, vagy talán kicsit hírhedt királyával, II. Lajossal. Alig pár órányi gyaloglásra van szüksége a csúcstalálkozó után relaxáló politikusoknak, hogy eljussanak II. Lajos vadászkastélyába, a "Königshaus"-ba.

schachen-363243_640

A cirbolyafenyő házban megtekinthetnek egy török szobát, egy dísztermet mór stílusban, s minden olyan kiegészítőt, amely szükséges az ezeregy éjszaka meséjéhez. S mielőtt még nekiállnának a török választási eredmények elemzésének, bakancsra fel és irány a Zugspitze és az ő gleccsere.

zugspitze-423746_640

Nem kívánom senkitől, főleg nem az amerikai elnöktől, hogy gyalog mássza meg a 2962 méter magas hegyet és azután még kalandozzon a gleccsertúrán, ezért drótköteles vasúton Garmisch-Partenkirchenből ajánlatos fellebegni, majd a gleccserétterem (Gletscherrestaurant Sonnalpin) mellől indulni egy vezetett túrával Németország utolsó gleccserét felfedezni.

S ha már ennyire a hegyek rabjai lettek a hölgyek és az urak - no meg az elnök úr még nem fáradt, hogy Merkel asszonyról már ne is beszéljünk - akkor kicsit lejjebb ereszkedünk velük, úgy 2000 méterig és elveszítjük lábunk alól a talajt az "Alpspix"-en. A 2000-ben átadott sziklából kinyúló fémstégről - amelynek a padlózata üvegből van - olyan panoráma nyílik Ausztriától a cseh erdőkig, amely még a sokat látott politikusok szemébe is könnyet csal.

Alpspix

A hegyek után fáradt lábaikat a Schloss Elmau luxus hotelben pihentethetik meg, s csak remélni tudom, hogy tisztában vannak vele, a luxus nem volt itt korábban fő szempont. Sőt! A kastélyt építtető Johannes Müller, vallásfilozófus célja a psziché szabadságra küldése volt. Egyszerű szobák, nyugodt környék, házirend. Ezt követték utódai is, akik jó ideig a televíziót sem engedték be a hotel falai közzé. Talán ráférne a politikus urakra is egy kis elmélkedés Müller egykori puritán szobáiban. :-)

schloss elmau

Pihenés után tartsunk az elnök úrnak egy múzeumi napot. A hegedűkészítő múzeum Mittenwaldban, mint épület is megéri a látogatást, de a barokk hegedűépítés fázisainak megismerése, a hegedű gyűjtemény, a XVII. században elsőként itt készített hegedű és a felcsendülő zene is léleksimogató.

S mi lehet még Garmisch-Partenkirchenben, ami nélkül senki nem mehet haza? Igen-igen, az 1936-os téli olimpiára emlékeztető bobpálya a Riessersee partján. Itt láthatjuk a bobosok egykori öltözékét, a korabeli bobokat, s sisakokat. Sportrajongóknak igazi csemege az aprócska "múzeum".

S ha már kicsikarták az államfők ezt a relaxációt a G7 csúcs után Garmisch-Partenkirchenben, akkor igazán tehetnek még egy kitérőt II. Lajos fő attrakciójának tekinthető neuschwanstein-i kastély felé. II. Lajos, aki politikusként nem mondható kiválónak, de kastélyépítőként és álmainak megvalósítójaként felülmúlta kortársait.

neuschwanstein-532850_640

Mesebeli helyekre, mesebeli kastélyokat pöttyintett le Bajorországban, de itt az Alpokban, ez talán mindegyik közül a legbámulatosabb. Vigyázat, ha nem az amerikai elnökkel érkezünk, akkor számítsunk rá, hogy a bejutás nem lesz egyszerű, s az elválás még annyira sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2712781966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mit_mutatnek_meg_a_bajor_alpokban_a_relaxalo_g7-nek
süti beállítások módosítása