Élet sója

A világ a wc-k szemszögéből

2015. szeptember 28. - Tünde Bagó

Veletek is megtörtént már, hogy egy pofonegyszerű ötletből kovácsolt sikertörténet akár a tiétek is lehetne? Velem a hétvégén fordult elő, amikor megláttam a német könyvpiac egyik újdonságát, a Magyarországon is több művével ismertté vált Nina Sedano legújabb alkotását, a Happy End címűt. Nina, aki utazásairól készült műveiről híres - állítólag bejárta már a 193 ENSZ tagállam mindegyikét - most a világ legcsöndesebb helyeiről, a wc-kről írt könyvet.

Ugye, ugye? Utazunk, bejártunk már tucatnyi  országot és várost, mindehol használtuk is az illemhelyeket, hiszen azok elengedhetetlenek. S csak annyit kellett volna tennünk, hogy mindegyikről készítünk egy fotót, leírjuk a kinézetét, s esetleg meghallgatjuk a falak történeteit.  

     toilets-867932_640

Nem is olyan régen írtam nektek Európa egyik legnagyobb vidámparkjáról, ahol nagyon megfogott, hogy országok és azok jellegzetes vonásaik adják a park díszletét. S ebből természetesen az illemhelyek sem maradnak ki. Kedvencem ott a 4D-s mozi melletti wc volt, ahol a belépő valamelyik hollywood-i sztár öltözőjében találta magát. 

Talán Nina lehetett az Európa-park belsőépítészeinek a tanácsadója, hiszen ő évtizedek óta utazik, jól ismeri a világot és annak legcsöndesebb helyeit is. 

Egy interjúban elmesélte, az ötlet - hogy a wc-ket is figyelje a nagyvilágban - édesanyjának köszönhető, aki még gyermekkorában mutatott neki egy orosz wc-ről készült fotót. Az illemhelynek nem voltak elválasztó falai, hátborzongatóan mutatott, s rávilágított arra, hogy nem minden wc néz ki, úgy a világban, mint a sajátjuk otthon - emlékezik Nina.

Innen kezdve már csak 30 évre és jónéhány utazásra volt szüksége a szerzőnek, hogy megismerje a világ wc-it. Természetesen könyvében nemcsak egy leírást, vagy fotót kaphatunk a világ legcsöndesebb helyeiről, hanem egy-egy történetet is. 

Amikor megkérdezték Ninát, hogy melyik volt a legimpozánsabb és a legborzasztóbb wc, amit látott, akkor a mit gondoltok mely országokat említette?

A legimpozánsabb wc-t Ausztriában találta meg, Innsbrucktól nem messze, ahol különböző témákat formálnak meg a nyugis helyek. Nina a császári wc-ben érezte a legjobban magát, ahol egy trón volt illemhely űlőkéje, fölötte egy koronavilágítás adta a további hangulatot és egy bársonyból készült meghúzható zsinór is lógott bent.

des-kaysers-wc-das-prachtigste

Ezzel szemben a legborzasztóbb wc-s élménye Kínában volt, ahol egy önálló helyiségben, elválasztás nélkül sorakoztak az illemhelyek és a higiénia katasztrofális volt. A kínaiak egymás mellett gugoltak és végezték a dolgukat a földön tátongó lyukakba.

Nina összeállított egy TOP 5 listát a világ a legundorítóbb wc-jeiről:

  1. Kína - a wc-k piszkosak és a privát szféra egyáltalán nem létezik
  2. India - túl sok lakos, kevés wc, ami azt eredményezi, hogy az emberek a legextrémebb helyeken is elvégzik a dolgukat, mint például az állomáson a sínek között.
  3. Jemen - ebben az országban egy hotelszobában sikerült kifogni egy borzasztóan piszkos wc-t Ninának
  4. Niger - a főváros,  Niamey belvárosában egy nyilvános pisilőfalnál álltak a férfiak és végezték a dolgukat.
  5. USA, Hawaii - Egy hotelszoba wc-jében napról napra csak gyűlt a szemét, amely körül csótányok tanyáztak és a falra a következőt írták fel: "Akinek panasza van, az mehet isten hírével!

Voltak azért pozitív élményei, sőt meglepetései is a világutazónak. Bahreinben, a szállásadója házában nemek szerint voltak elválasztva az illemhelyek. A nők wc-jének fala meztelen férfiak plakátjaival volt kitapétázva. Egy olyan országban, ahol a meztelenség tabu! :-) 

S az én kedvenc országomban hol máshol talált volna egy idilli wc-t, mint vízesés lábánál.

2c0h554_bild_1.jpg Norvégia- kép forrása: www.bild.de


Kedvenc listám Ninától a hét kuriózum wc tény a világból:

  1. Az ausztrál wc-kben súlylimit van: jelenleg a wc űlőkék 100 kg-ra vannak kalibrálva Ausztráliában. Aki szeretne ráülni, annak vigyáznia kell a súlyára.
  2. A legdrágább wc Németországban, a kölni dóm padlásán található. Az építése 300 márkába került. Csak a kőfaragók és a restaurátorok használják, akiknek ezzel akarták optimalizálni a munkaidejüket. Ugyanis a munkálatokat félbehagyva le kellett volna mászniuk vissza a dóm tetőteréből, ha wc-re kellett menniük. Ez a dóm nagyságát ismerve elég sok időt vett igénybe, megközelítőleg 30 percet.
  3. Wc kultusz Japánban: a keleti ország lakosai képesek egy high-tech wc-ért akár 1500-2500 eurót is kiadni.
  4. A koreaiak korábban azt hitték, hogy a rossz szellemek és démonok a kiürítéssel távoznak az emberből, s biztos elűzésük érdekében a dolguk végzése közben köhögtek és krákogtak. 
  5. Jemenben a wc-k nem nézhetnek Mekka irányába: a muszlim törvények szerint nem nézhetnek a wc-k keletnek, mert ezzel a szent helyet, Mekkát sértenék meg.
  6. Nagyobb találati biztonság Hollandiában: a holland Schipol repülőtéren a takarítási költségek csökkentése érdekében a férfiak számára a piszoárokban repülési motívumok láthatóak, amellyek a férfiak játékösztöneiket akarják kihasználni, s ezzel a piszoárokba történő pontos célzást ösztönözni. :-) A takarítási költségek 20 %-al csökkentek! 
  7. Szingapurban nem szabad elfelejteni az öblítést: 1989 óta aki Szingapurban elfelejti a wc-t leöblíteni, annak 150 szingapuri dollár (kb. 130 euró) büntetést kell fizetnie, s ha ezt a szabályt másodszor is megsérti, akkor már 1000 szingapuri dollárja bánja.

Remélem hamarosan Magyarországon is megjelenik Nina könyve, de addig is fogadjátok meg a nagy wc szakértő-utazó tanácsát, soha ne induljatok útnak wc papír nélkül. :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7312782010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildie 2015.10.01. 06:40:30

Ide most úgy illik talán, ajánlom mindenkinek a WC múzeumot Kijevben, zseniális kiállítás sok igazi darabbal és ezernyi kis WC kütyüvel.

Bagó Tünde 2015.10.01. 08:17:50

Köszönöm az ajánlást, ez nagyon klassz lehet! Van személyes élménye? Járt ott már esetleg? Szívesen veszek egy beszámolót! Üdv Élet sója

Ildie 2015.10.02. 22:15:22

2 éve voltunk ott, fenn van domb tetején, egy régi várszerű épületben a múzeum. 200 forint nagyjából a belépő és az ókortól indulva az űrwc-ig van minden. Ami nekünk nagyon tetszett az a középkori várak wc-je, amikor van ilyen ki kiugró a falon, ez az oka, hogy csikos a fal :) A másik pedig angliából, ami már úgy néz ki mint a mai wc, csak nem vízzel, hanem macskaalomra emlékeztető sóderrel "húzták" le. Persze van egy csomó megvásárolható porfogó, mi a wc alakú sóés bors tartót választottuk. Bár az asztalon még nem volt :)

Bagó Tünde 2015.10.12. 09:01:37

Ez nagyon jó lehetett! Kicsit olvasok majd utána és lehet, hogy még cikk is születik a témában. :-)
a_vilag_a_wc-k_szemszogebol
süti beállítások módosítása