Élet sója

Nyolc fantasztikus vidék, ahol James Bond is járt

2015. november 05. - Tünde Bagó

A kaszinó Las Vegasban, a bécsi Práter, az Alpok, vagy Jamaica fenséges tengerpartja, csak a desszert a James Bond filmek forgatási helyszíneneinek palettáján. A híres akciófilm hősével eltölteni néhány napot azt jelenti, mint bejárni a világot egy hátizsákos túra vagy egy ötcsillagos utazás keretében. Az új James Bond film érkezése előtt rajongók milliói nézték meg újra a 24 filmet, s ezzel egy frenetikus utazáson is részt vettek a világ körül. 

Lehet, hogy James Bond a világ legattraktívabb helyein járt, s ezzel elkápráztatta a nézőket, de nem ment mindig minden olyan simán. Mutatok most nyolc olyan helyszínt, amelyek bakancslistára valók, s nyolc olyan nehézséget, amivel ezeken a helyeken a film készítőinek meg kellett küzdenie.

1., Meteora kolostor Kalambaka - Görögország - martanóc szerzetesek

A Meteorák homokos szikláin épült kis kolostor Kalambaka falucska közelében impozáns helyszíne volt az 1981-es, Szigorúan bizalmas című James Bond filmnek. Itt szeretné ugyanis a film főgonosza elrejteni a britek titkos dekódoló készülékét, amelyet a Roger Moore által alakított 007-esnek kell visszaszereznie. S ugyan a görög kormány engedélyt adott a kolostor körüli forgatásra, a szerzetesek kevésbé voltak lelkesek, amikor a sok filmes kipakolta bőröndjeit a kolostor körül és forgatni kezdett. Gyorsan összeszedték a kolostor takaróit és zászlóit, s az egész épületet betakarták. S itt jött az igazi kihívás James Bond számára. :-)

Először megpróbálta a stáb a szikla azon odaláról leforgatni a jelenetet, ahol kevésbé látszik a szerzetesek takarási attrakciója, de ez nem nyerte el sem a rendező, sem a színészek szimpátiáját, így a díszlettervezőnek egy másik sziklán fel kellett építenie a kolostor mását. 

meteora-196984_640

2., Rock Point - Bahamák - kellemetlen cápák

A Tűzgolyó című 1965-ös James Bond filmben a főgonosz atombomba robbanófejeit a Karib-tengeren rejti el, s 100 millió fontra kezdi el zsarolni a NATO-t. James Bond a Bahama-szigetekre érkezik egy villába, ahol a fantasztikus medencékbe fürödni indul, csak nem számít rá, hogy úszótársai cápák lesznek. Ahogyan a stáb sem számít arra, hogy a forgatáshoz egy Miami akváriumból elhozott 15 cápa közül egy éppen akkor szökik ki, s kerül az üvegfal nem számára fenntartott oldalára, amikor Sean Connery, az aktuális James Bond kerül bevetésre a sósvizi medencében. Később Sean Connery így emlékszik vissza a jelentre: "Olyan gyorsan ugrottam ki a medencéből, hogy úgy éreztem még vizes sem lettem." Szerencsére arcát éppen vették a kamerák, így a filmben látható jelenet teljesen valós érzelmeket rögzített. :-)

bahamas-487782_640

3., Taj Lake Palota - Udaipur, India - Egy hajó második élete

A Polipka (1983) James Bond filmben Roger Moore-nak, az aktuális ügynöknek egy hamis ékszer hagyta nyomokat kell felderítenie. Az ékszer kapcsán eljut egy afgán herceg, egy szovjet tábornok és egy női szektavezető atombomba csempésző akciójához, s Indiába kell repülnie. A helyszín a Maharadzsák egykori nyári rezidenciája, a Taj Lake Palace Hotel, s a hozzá tartozó két csodálatos, XIX. századi bárka, amelyeket India függetlenségének kikiáltása után (1947) a kikötőben a pusztulásnak adtak át. Az egyik hajó menthetetlen volt, de a másikat sikerült megmenteni, s restaurálni. A felújított hajó a filmben egy szerelmi fészekként szolgál, amelyen lezser ruházatú hölgyek eveznek és Bond szerelmével élvezi a naplementét.

Azóta a hotel vendégei is hasonló élményben részesülhetnek, 1500 dollár ellenében. A kétórás utazásra bámelyik férfi igénybe veheti a csodálatos színben pompázó bárkát.

india-978488_640

4., Mont Blanc - Franciaország - Símutatvány ülésben

A világ nem elég 1999-es James Bond produkcióban az ügynököt alakító Pierce Brosnan feladata az óriási olajbirodalom örökösének, Elektra Kingnek a védelme a terroristáktól, anélkül, hogy tudná, Elektra saját maga áll az összeesküvések mögött. Kettejük első találkozását egyből egy támadás követi, amelynek helyszíne az azerbajdzsáni hegyek. A forgatás azonban nem a Kaukázusban zajlik, hanem a francia Alpokban. Habár ez a film Pierce Brosnan harmadik 007-es bevetése volt, s már többször bizonyította, hogy nincs előtte akadály, de síelőként még nem kellett neki kamerák elé állni. Miután Pierce Brosnan - ahogy elődje Roger Moore - sem volt profi síelő, komoly nehézségekbe ütköztek a Mont Blanc mellett forgatott akciójelenetek, amelyek során a 007-esnek többször is sílécen, s helikopterrel kellett menekülnie, egyszer még egy lavina elől is. Nyilván könnyebb lett volna egy dublőrt alkalmazni, de az a közeli jeleneteket nem oldotta volna meg.

Így a forgatócsoport azt találta ki, hogy egy motoros szán mögé szíjazták Brosnant, közzéjük került a kamera, s a szán vezetője eleinte 10 km/óra sebességgel haladt, a 007-est alakító színész pedig úgy tett, mintha síelne. "Ha mindez nem Európa legelegánsabb sírégiójában zajlik, akkor nem is lett volna akkora probléma, de így enyhén kínosnak éreztem" - emlékezett vissza Pierce Brosnan. :-)

mont-blanc-985186_640

5., Isztambul - Törökország - Bámészkodók Galatából

A James Bond "feltaláló" Ian Fleming kedvenc városa Isztambul volt. Nem csoda, hogy három filmet is itt forgattak: az Oroszországból szeretettel (1963), A világ nem elég (1999) és a Skyfall (2012). Először egy orosz ügynök veszti el a fejét Isztambulban, majd egy milliomos lánya miatt tér vissza a városba a 007-es, később pedig ellenségre vadászik Eminönüben, a híres kikötői negyedben és a nagy bazárban. A hatvanas években, az Oroszországból szeretettel forgatására - az akkor még turisztikailag kevésbé ismert Isztambulba - érkezett filmeseket a külső helyszíneken mindig több száz kíváncsi turista vette körül. Csinálhattak bármit a filmesek, a film látómezejében mindig felbukkantak a bámészkodók. Végül a stáb kapitulált a leskelődők előtt és hagyták, hogy ott álljanak a Gattaka hídon, s figyeljék a Bondlányt, Daniela Bianchit.

Amikor a kilencvenes években Bond (Pierce Brosnan) visszatért a török fővárosba, akkor már elbújtak a kíváncsi szemek elől a Boszporusznál álló Kükücksu palotában és a Szűz toronyban. A Skyfall forgatásán azonban ismét kimerészkedett a stáb a város utcáira, a Bazárban és a Bazár körül számos jelenetet a statisztának szegődött bámészkodókkal forgattak le, akik most még egy kis mellékest is kerestek.

market-376389_640

6., Karnaki templom - Luxor, Egyiptom - Rothadt hús a sivatagban

A kém, aki szeretett engem (1977) produkcióban miután orosz és brit atom tengeralattjárók rejtélyes módon eltűnnek, Bond és orosz kollégája Kairóba érkezik, hogy egy összekötő személy segítségét kérje, akit időközben meggyilkoltak. A két ügynök a gyilkos autójában elbújva a Karnaki templomhoz jut el Luxorba. Noha Egyiptom az arab filmgyártás "Mekkája", az amerikai és európai filmiparnak akadtak nehézségei az afrikai országban. Hirtelen törölt szállodai szobák, akadékoskodó helyi titkosügynökök, állandóan rossz telefonok mellett úgy döntöttek, hogy az étkezés kérdését már végképp nem hagyják a helyiekre. A britek 200 kg sertéshúst rendeltek Angliából, csak éppen azzal nem számoltak, hogy a helyi szállítmányozók, a benzinnel való spórolás érdekében a repülőtől a filmesekig tartó úton kikapcsolják a hűtőkocsi hűtését. Mire a szállítmány célba ért, már csak egy adag romlott hústömeg volt.

A stáb tagjai között hamar híre ment, hogy csaknem 100 embernek ezen a forgatási napon vacsora nélkül kell ágyba mennie. Nem számoltak azonban a Bond sorozat producerének, a szívében igazi olasz Albert "Cubby" Broccolinak gasztronómiai képességeivel. A producer, ki tudja honnan tett szert alapanyagokra, de estére bolognai spagettit tálalt a filmesek tányérjára.

columns-420749_640

7., Verzasca duzzasztógát - Svájc - Ugrás az ismeretlenbe

A Goldeneye-ban Bond a hidegháború vége utáni első bevetésével visszapillant a nyolcvanas évek Szovjetuniójába. Agent 006-al együtt az északorosz Archangelsk egyik katonai bázisába kell bejutniuk, de ez csak egy 220 méter magas duzzasztógátról bungee jumping kötéllel lehetséges. A forgatásra alkalmas duzzasztógát a svájci Verzasca-völgyben volt. Az attrakciókért felelős csapatnak ennek az ugrásnak a kivitelezése komoly kihívást jelentett. Máig érvényes, hogy ez a legmagasabb pont, ahonnan bungee jumpingot hajtottak végre, amire egyébként a forgatásig senki nem gondolt. Hetekig számolgatták a szakértők a lehetőségeket, a 195 méter mélységbe történő 7,5 másodperces szabadesés kockázatait.  A Bond dublőrt ugyanis minden elővigyázatosság ellenére a szél simán a betonfalhoz csaphatta volna. 

Manapság azonban a svájci Verzasca-ban rutinszerűen ugrálnak az adrenalin függők 230 euróért, amely árban már az ugrásról készült videófelvétel is benne foglaltatik.

bungee-jumping-364620_640

8., Kalifornia és Mexikó határa - Drogcsempészet estélyiben 

Bond (Timothy Dalton) miután barátját egy mexikói drogbáró a cápák közé dobva megöli, személyes Vendettát folytat Mexikóban A magányos ügynök filmben. A film fináléjában egy tankautós-repülős üldözés zajlik Kalifornia és Mexikó határán. Miután Mexikó nemcsak napfényes tengerpartjairól híres, hanem a drogkereskedelméről is, így nem meglepő, ha egy kisrepülő a határ mentén felkelti a drogellenes hivatal figyelmét. A dublőr, Corkey Fornof elmesélte, hogy amikor a film végén leszállt a kisrepülővel, látta, hogy a helyi lakosok feleemelt kézzel állnak, s amikor kiszállt, akkor hirtelen azt hallotta, hogy 12 AK-47-es zárja kattant a háta mögött. A helyi nyomozók drogcsempésznek gondolták, ahogy a vele együtt utazó Bond-lányt is, aki estélyi ruhában volt. Szerencsére a mogorva nyomozók elhitték a forgatási "mesét" és végül csak nevettek a filmes fogáson. 

beach-403794_640

 

Utazzunk hát James Bonddal a fotelban, vagy a moziban a legújabb kalandok felé - amelynek fantasztikus helyszíneiről már itt olvashattatok - vagy utazzunk el ezekre a helyszínekre személyesen, mert valamennyi megér egy kalandot, nemcsak a 007-esnek, hanem nekünk is. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9412782028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nyolc_fantasztikus_videk_ahol_james_bond_is_jart
süti beállítások módosítása