Élet sója

Új túratrendek kávéval és sütivel

2016. január 27. - Tünde Bagó

Hogyan kapcsolódik össze a túra a kávéval és a süteménnyel? A természet vándorai számára ritkán, de a városi túrázóknak itt egy fantasztikus trend. A világ nagyvárosaiban sokszor találkoztunk hasonlóval, de 1-2 éve már Budapesten is jelen van. Tavaly a kávéházak fogtak össze, idén pedig a cukrászdák, s kialakítottak egy túraútvonalat egymás között.

Aki a megadott cukrászdákat (korábban kávézókat) végigjárja, megkóstolja a süteményeiket kap egy pecsétet és visszatérhet kedvencébe, ahol a pecsétekért cserébe elfogyaszthat egy újabb süteményt. No, azért nem kell megijedni, erre nemcsak egy nap áll a rendelkezésünkre, hanem több hónap is akár. S közben nemcsak ízlelőbimbóink számára szerzünk örömet, hanem felfedezhetjük a környéket, s új emberekkel ismerkedhetünk meg. 

Cafe_Mozart_small_424x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Éppen ez az a pont, ami miatt nagyon felkaptam a fejem erre a kezdeményezésre. Járva Európát, imádom nézni, ahogyan egyes országokban az emberek tömegesen keresik fel a kávézókat és a cukrászdákat. S most nem a turistákra gondolok elsősorban, hanem a helyiekre. Németországban a legkisebb falu legkisebb kávézójában is ül mindig valaki, illetve valakik. Beszélgetnek, isznak egy feketét és esznek egy süteményt. Hallok hasonlókat Svájcból, Franciaországból, hogy az olaszokról már ne is beszéljünk.

Mit kaphat az ember egy kávézóban? Kávét persze, süteményt is általában, de ennél sokkal fontosabb dolgot is kap. Pár nyugodt pillanatot. 

suti_small.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Belépsz, leülsz, rendelsz, kifőzik a kávét (jobb helyeken ez nem 20 másodperc, hanem néhány perc), kihozzák, kavargatod kicsit, körbenézel, esetleg elolvasod az újságot, vagy csak egyedül maradsz a gondolataiddal. Ha ketten vagytok, akkor beszélgettek, megosztjátok élményeiteket. Megvárjátok a számlát, fizettek, egy utolsó hörpintés és kilépsz/kiléptek. Hol voltál 20 percig? A nyugalom szigetén. Kiléptél a zajos utcáról, a stresszes világból, a felpörgetett életedből. 20 perc, s mégis megváltás a hétköznapokban. 

cafe-569349_640

 

S mit kaphatunk még egy kávézóban? Társaságot, új ismeretséget, esetleg egy barátot! A kávézók már a század elején a társasági élet középpontjai voltak. Ismeretlenek álltak szóba egymással, beszélgettek, politizáltak, s alakítottak különböző köröket. Nem véletlen, hogy annyi költő, író ezeken a helyeken alkotott, gyűjtötte karaktereit, vagy rímjeit. 

Manapság sokan nem érezték még meg ezt a miliőt, mert számukra a kávé csak egy ital, amelytől frissességet várnak, belépnek egy coffee to go helyre, 1 perc alatt kijönnek és miközben a villamoson ülve nyomkodják a telefonjukat megisznak valamit, amiről szinte semmit sem tudnak. Nincs meg a kávézás nyugalma, a kiszakadás a világból, a társaság, vagy éppen az egyedüllét a gondolatainkkal. 

De most itt az új divat, túrázzunk a kávézók és a cukrászdák között. Ha éppen nincs is pecsétgyűjtés, akkor csináljatok magatoknak egy túraútvonalat, látogassatok el minden héten egy helyre, de úgy, hogy közben a környéket is megnézitek. Biztosan akad ott egy szép épület, vagy egy jó kilátás, esetleg egy mozi vagy múzeum. Ezekben a borongós időkben a kávéházak vagy cukrászdák melege, atmoszférája az, amire szükséged van. 20 perc nyugalom, egy jó kávé, társaság, s mintha kicseréltek volna. 

Ha érdekel a Budapest Cake Tour, akkor itt találhatsz róla további infókat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8612782108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
uj_turatrendek_kaveval_es_sutivel
süti beállítások módosítása