Élet sója

Szászországi várak és kastélyok titkai

2021. március 11. - Tünde Bagó

Az Elba Firenzéjeként is emlegetett Drezda és „Ahol a hársfák állnak” elnevezésű Lipcse árnyékában tucatjával lapulnak látnivalók Szászországban. Aki kulturális és történelmi körutazásra vágyik Németországban, annak az egyik legjobb választás ez a kis keleti tartomány, ahol az Érchegység, a dimbes-dombos táj és a híres Szász-Svájc, mint a természet műalkotásai is elbűvölik az utazókat.

Pontosan egy éve benéztünk már erre a vidékre itt a blogon egy Szászországban élő magyar hölgy, Kriza Anita segítségével. Akkoriban kisvárosi érdekességek után jártunk, most várak és kastélyok felfedezésére indulunk.

Itt nehéz úgy eldobni egy követ, hogy ne egy várra essen – élhetnénk ezzel a régi mondással. Nehéz is volt a választás, de a lentiekben bemutatott várakkal csupán az érdeklődést szerettük volna felkelteni irántuk a teljesség igénye nélkül. Igyekeztünk olyan helyeket kiválasztani, amelyek történetében érdekes fordulatokat találni. Harcias és szerelmes nők, titkos helyek és misék, vallási összeütközések, száműzetés és titkosszolgálati raktárak nyomára bukkantunk. 

Ebben az évben bizonyára még sokan kerülik el a nagyvárosokat, a távoli utazásokat, s aki így tesz, annak bizony szívből ajánljuk Anitával Szászország felfedezését.

Öt kastélyt, tucatnyi történetet, hősöket, szégyenfoltokat, elfelejtett és megfilmesített emlékeket szedtünk össze és most Anita fotóival tálaljuk. Nyúljatok bátran a tálba és válasszatok egy izgalmas úti célt Kelet-Németországban!

121968803_400205301388499_3955180787728380948_n.jpg

Rochlitz, a büszke és titokzatos vár

Rochlitz várának nagyságát valószínűleg az is emeli, hogy egy kisvárosban, a folyó partján, szinte a semmiből emelkedik ki. A vár felé sétálva az az érzése lesz a látogatónak, hogy az erődszerű falak mögött nemcsak dicsőséges és változatos történetek, hanem titkok is lapulnak. A források szerint a X. század közepén építették az első várat a Mulde folyó partján, a meißen-i őrgrófság várrendszerének részeként.

Ezt az építményt 1009-ben egy várfoglalás kapcsán a győztes felégette. Majd a várakra oly jellemző módon az évszázadok során többször átépítették és kibővítették. Használták hercegi rezidenciának és vadászkastélynak is. Jelentős szerepet játszik a reformációban egy bátor nő, Elisabeth von Rochlitz jóvoltából, aki férje halála után megkapta Rochlitz várát és a város irányítását. Elisabeth ellenszegülve apósa akaratának, a reformáció támogatójává vált, s a várost is ennek szellemében irányította. Ő volt az egyetlen nő abban az V. Károly ellen létrehozott schmalkaldeni szövetségben, amely az egyik legjelentősebb protestáns liga volt.  Titkos üzenetekkel is segítette a császár ellen küzdő szövetség fegyveres harcát. A leveleknek egy titkos helyet is kialakított a várban, ha bejárjuk, akkor keressük a Fehlraum-ot.

Az épület állagára a legnagyobb csapást a harmincéves háború mérte. A XIX. században már alig van igazi tulajdonosa, hivatalok használják. Talán ezért is tetszik meg a szovjet NKVD-nek, akik raktárnak használják 1945-47. között, majd az NDK-ban zeneiskola és napközi lesz. A rochlitzi vár weboldala itt található.

Gnandstein, a szász márványon ülő, emeletes vár

Gnandstein vára Lipcsétől nem messze található. Szászország legjobb állapotban fennmaradt, román stílusú védvára.

Valószínűleg a XIII. században építették. Az impozáns vártorony és a vastag falak középkori hangulatot árasztanak.

Különlegessége, hogy egy a szász királyok márványának is nevezett porhyrit sziklán áll, amely magyarul Krizantémkő (gondolom Anitát ezért is vonzotta ez a vár – Kriza Anita – Kriza-nténkő :-) ). Ez a magmás kőzetek rendszerének kőzetszövet szerinti csoportja.

122108961_387033139116497_5832184434071341791_n.jpg

Olyan kiömlésű magmás kőzet, ami a felszín alatti 5 km mélységnél kisebb mélységben alakult ki vagy még magmaként a felszínre jutott. A gyors lehűlésből következően nem alakulnak ki kristályok,  hanem amorf ( üreges, hialinos) kőzetszövet jön létre.

Történelméből számomra a leginkább megragadó, hogy 1409-től ötszáz évig ugyanannak a családnak, az Einsidel családnak a tulajdonában volt a vár. Mennyi nagymami és ükpapi kísérthetett a várban? :-)  Szerintem sikeresek lehettek, mert a mai ismeretek szerint sosem foglalta el senki a várat. Bár ehhez elhelyezkedése is hozzájárulhatott.

A család egyik tagja, Hans von Einsiedel a XX. század elején már múzeumként látogathatóvá tette a kápolnát és a lovagtermet.

A vár büszke rá, hogy falai között fogadhatta V. Károly német-római császárt, 1547. 04. 18-án a mühlbergi csata előtt 6 nappal. A gnandsteini vár weboldala itt található.

Rochsburg, a vár amely már egyben kastély is.

 A Zwickauer Mulde kanyarulata fölött 50 méter magas sziklacsúcson áll Rochsburg vára, amely egy másik jó hosszú családtörténettel rendelkezik. A szász Schönburg család a XVI. századtól egészen 1945-ig birtokolja és alakítgatja. Sok németben kellemes emlékeket kelthet, hiszen 1932 és 1998 között ifjúsági szállóként működött.

121966624_790150341543187_5766419877173848116_n.jpg

S itt is élvezhetjük a középkori emlékeket, a kastély egykori életét bemutató tárgyakat, mert 1911 óta múzeumként is működik, amely bizonyára elősegítette a megőrzést. A várat körülölelő táj a varázslatos, már csupán ezért is érdemes felkeresni. A rochsburg vár weboldala itt található.

Stolpen és a toronyba zárt szép leány meséje.

Ahol ma a vár áll, ott 25 millió évvel ezelőtt kitört egy vulkán. Stolpen emelkedett ki a megdermedt lávával kitöltött törésből. Később a bazaltköveket felhasználták mind a vár, mind a város építésénél. Egyedülálló érdekesség a várban, hogy a 85 méter mély várkút, a Földön az egyetlen természetes, bazaltkövekből kialakult kút. Bizonyára a természet különleges megjelenése a vár történetére is hatással volt. Mesébe illik és filmben is megörökített lakója volt a ma már kissé omladozó vártoronynak.

122080788_419040259083147_4417874917050057340_n.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, egy okos és szép leány, aki egy fényes napon megismerkedett álmai hercegével. Szerelembe estek és boldogan éltek. Egész pontosan nyolc évig. Ez idő alatt három szép gyermekük is született. De a mese szomorú véget ért.  A királyfi Erős  Ágost (August der Starke) a leány pedig Anna Constantina volt. Aki „érdemei „ elismeréseként Cosel grófnője is lett ( Gräfin Cosel  1680.10.17 -1756. 03.31). Sajnos a történet szépségét árnyalja, hogy Erős Ágost ekkor már nős volt és Anna csupán a szeretője lehetett, azzal az ígérettel, ha a feleség meghal, akkor elveszi őt és a gyermekeit is elismeri.

121990498_1248092678904631_4118689401461989475_n.jpg

Ám a király egy idő után megunta szeretőjét (aki akkor 36 éves volt), no meg a politikai helyzet is úgy hozta, hogy másik feleség után kellett néznie az elhunyt felesége helyére. Anna okos, de uralkodó személyiségével megpróbált a királyra hatni, sikertelenül. Száműzték, ahonnan a hölgy elszökött, életével játszva. Végül a király 1716.12.24-én Stolpen várába száműzte. Anna itt élt egészen 1765-ben bekövetkezett haláláig. Összesen 49 évet töltött a Johannis (Cosel) toronyban. A kastélykápolnában van eltemetve. Gyermekei a király udvarában nőttek fel, elismerte őket az uralkodó.

Anna életét többször megfilmesítették, utoljára 2005-ben: Gräfin Cosel-Aufsteig und Fall einer Mätresse.  A vár melletti város is megér egy sétát. A stolpeni vár weboldala itt található.

Wechselburg, a kolostorból lett kastély, amely újra kolostor lett

A Zwickauer Mulde partján magasodik a város fölé egy bazilika és Benedek rendi kolostor, amelynek története korántsem mondható unalmasnak. A bazilika alapító oklevele 1168. november 12-én íródott alá. Az építkezések a XIII. században fejeződtek be. Ekkor már kolostort is találni a bazilika mellett és különböző politikai csatározások következtében a tulajdonosok között a német lovagrend is felbukkan. A reformáció idején a kolostort és a templomot a protestáns egyház irányítja. A kolostor mellé várkastély épül időközben, s a szász Schönburg család felbukkanása a tulajdonosok között, különös események tanújává teszi az épületet. A kastélyt birtokló házaspár a protestáns Szászország közepén megengedi titokban a bazilikában a katolikus áhítatokat, amellyel kivívják a protestáns egyház ellenszenvét. Valóságos Kulturkampf zajlik a kastélyban és a bazilikában, amely végül megegyezéssel zárul. Megengedik a katolikus miséket a templomban.

121982393_367598267767488_6517421381134160334_n.jpg

A kolostor évszázadokon át nem működik, a háború során megsérülnek az épületei is, amelyet az Ettal-apátság bencés szerzetesei 1993-ban újjáépítenek és hat szerzetes ifjúsági szállást működtet itt. Sajnos a kolostort sem kerüli el az Ettal-apátságban feltárt szexuális zaklatások ügye 2010 körül. Több szerzetes távozik, egyiküket el is ítélik. A kolostor ma is működik, négy szerzetes lakja és a bazilikát 2018-ban Ferenc pápa Bazilika Minor címmel látta el. A kolostor körül angol park és gyógynövényes kert található. A Wechselburg kolostor honlapja itt található.

 

Ha valakinek ezek után még kétségei lennének arról, hogy Szászország az egyik legérdekesebb és látnivalókban gazdag tartománya Németországnak, az írjon az Élet sója blognak és Anitával közösen felsorakoztatunk még pár érvet a meggyőzése érdekében.

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót Kriza Anita készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu     

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2916454986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szaszorszagi_varak_es_kastelyok_titkai
süti beállítások módosítása