Élet sója

Az utazás egyszerű, tervezni szükségtelen

2016. február 11. - Tünde Bagó

Amit mi átélünk, az általában többet mond rólunk, mint a helyről, ahová utaztunk - tartja egy fiatal, német világutazó, aki négy éve feladta informatikai állását és egyszerűen nekivágott a világnak. Florian Blümm azóta blogot ír - ahol élményei mellett jótanácsokat is ad az utazással megfertőzöttek számára - és könyvekhez adja történeteit.

Nemrég egy interjú során tucatnyi dolgot szedett össze, amit ő az elmúlt négy évben, miközben járta a világot, megtanult. Értékes következtetések, s mondhatjuk úgy tanácsok egy sokat látott, tapasztalt embertől.

A legrosszabb, ami egy utazás során történik, ha nem történik semmi

Az utazás veszélyes? Az elmúlt 4 évben az alábbiak voltak a legrosszabbak: egy ételmérgezés Bangladesben, egy dulakodás Laoszban, egy eltört lábujj Vietnámban, egy összetört szív Peruban, s néhány zsebtolvaj. S ezek otthon nem történhettek volna meg?

railway-rails-711567_640

Az utazás hihetetlenül egyszerű

 Nem kell utazási stúdiumot csinálni, nem kell blogokat, fórumokat tanulni, a legszükségesebbeket az utazáshoz már tudod. Még az Ázsiába vagy Latin-Amerikába történő utazás során sincs szükséged különösebb ismeretre. Az infrastruktúra kiváló, s minden utcasarkon találsz egy idegenvezetőt. Nincs szükség az előzetes foglalásokra, a települések minden szegletében van egy panzió. Az utazás egy gyerekjáték!

Az útiterv tulajdonképpen szükségtelen 

Nem kell tervezni és van, amit egyáltalan nem is tudsz tervezni. Egyértelmű, hogy előzetesen az utazó áttanulmányozza az útikönyveket, nagyjából megtervezi a megnézendők listáját. De, tervezhető-e a csatatér azelőtt, hogy ismernénk az ellenséget? Tervezhető-e egy találkozás, egy új barátság kialakulása, esetleg egy szerelem vagy valami egészen más csábító gyöngyszem az adott helyen? Legyél rugalmas és csak a elgszükségesebbeket tervezd meg!

map-455769_640

Az utazáshoz nem kell gazdagnak lenni, ha te időmilliomos és elég nyitott vagy

Az idő pénz! Az utazásnál az időt pénzre lehet cserélni, éppúgy, mint a munkánál. Ha neked csupán egy hónapod van megnézni Dél-Ázsiát, akkor az legalább 2000 euródba kerül, s azután még fáradtabb is leszel, mint az utazás előtt. Ha azonban van 4 hónapod ugyanerre az útra, akkor az nem kerül többe havonta, mint 500 euró, s sokkal több időd marad mindenre, még a köztes pihenésekre is. 

clock-77497_640

Az utazás az élményekről szól és nem egy listán való pipálgatásról

Én, mint a lassú utazások híve, azt tartom: ha egy hely megtetszik, akkor miért töltsek ott kevés időt, ha többet is maradhatok. Egy utazás nem arról szól, hogy kipipáljam a látványosságokról szóló listámat, hanem az élvezetről, az élményről. A cél az út maga, s a legjobb élmények nem tervezhetőek. Maradj lassabb és a legjobb történetek, élmények találnak majd rád!

list-1030596_640

A kevésbé látogatott helyeknek általában jó okuk van a kevés látogatóra

Egy igazi utazó álma, hogy időnként letérjen a kitaposott útról és olyan helyekre is eljusson, amelyek kevésbé látogatottak. Térj le nyugodtan a turistaösvényről, de azért ne feledkezz meg az eredeti úti célodról, s arról, hogy ezek a helyek esetleg nem véletlenül nem akarnak turistát látni.

Egy hosszabb utazás nem nyaralás

Az utazás nem strandon fekvést és szállodai bárokban üldögélést jelent. Egy utazás időt és figyelmet igényel. Olyan, mint egy teljesmunkaidős állás. Ha te el akarod kerülni az utazási Burn out-ot, akkor az utazás közben is tarts szünetet és csináld lassan az egészet. 

Az emberek hihetetlenü barátságosak és alapvetően jók

Ha 5 percig nézed a híradót, akkor te azt gondolod, hogy a világ, s ami benne van az nagyon rossz. Öt perc egy közeli ismerőssel a világ bármelyik pontján, s egyből úgy érzed, hogy mindenki a testvéred. A legnehezebb sorsú emberek a legkedvesebbek. 

donkey-448996_640

Minél többet látsz, annál többet akarsz látni

A világ nagy és sokszínű. S minél messzebb utazol annál nagyobbnak tűnik. Egy távoli utazás során döbbensz rá, hogy a világ nagyságáról alkotott képed valójában milyen kicsi. Évtizedekre van szükséged ahoz, hogy megnézd a világot. S ha te már mindent láttál, rögtön kezdheted is elölről, mert a világ manapság nagyon gyorsan változik. Az utazás nem válik hamar unalmassá!

machu-picchu-768803_640

Egy utazáson sohasem vagy egyedül

Ha csak magadban utazol, akkor sem kell egyedül lenned. El sem hinnéd, hogy mennyi egyéni utazó bolyong a világban. S ők nem feltétlenül akarnak mindig egyedül lenni. Elképzelhető, hogy egy közös buszozás után együtt töltitek a hetet, vagy az életetek hátralévő részét. Ha te egy helyen hosszabb időt töltesz, akkor óvatlanul bekúsznak az életedbe a helyi lakosok. Nem maradsz egyedül, még ha akarsz sem. 

Amit mi a természet törvényeként tartunk be, az mások számára teljesen abszurd 

Az USA-ban, ha nyilvános helyen iszol meg egy sört, akkor letartóztatnak, s néhány muszlim országban ugyanezért pedig akár halálbüntetés is járhat. Mi szívesen sülünk barnára, de a legtöbb ember megpróbálja minél sápadtabbnak meghagyni a bőrét. Nagyon sok kulturális szabály tetszőleges, de a legtöbb ember úgy kerülgeti őket, mint a kátyúkat az úton. 

Az utazás egy teljes, személyes szabadság

Az utazás során minden nap új dolgokat fedezhetsz fel! Senki nem tudja, hogy ki vagy! Anélkül próbálhastz ki új szerepeket, hogy bárki rosszallóan nézne rád. A mindennapokban hajlamosak vagyunk szerepeket játszani, s ebből nehéz kitörni. Meg akarunk felelni másoknak, miközben elfeledkezünk magunkról. Ennek legyőzésére egy utazás kiváló lehetőség. 

morocco-123952_640

Ismerd meg önmagad!

Egy utazás során minden elől elszaladhatsz. Egészen más, mint a mindennapokban, amikor még sajátmagad elől sem tudsz elszaladni. Amikor már elmúlt a rácsodálkozás az újonnan felfedezett világra, túl vagy a kultúrsokkon, akkor egyedül maradsz a saját gondolataiddal. S hamarosan jobban ismered és szereted önmagad, mint korábban. 

Nem kell dolgokat vásárolnod!

A vásárlás boldoggá tesz! - tartják mostanság. Szerintem nem tesz boldoggá, vagy ha igen, akkor sem egy utazás során. Én csak a legszükségesebb dolgokat veszem meg, s boldogabbnak érzem magam, mint korábban. Az embernek nem kell mindig a legújabb "szarságokat" megvenni, csak azért, mert az a divat. A hátizsákomat és a laptopomat négy éve vettem és azóta is teljesen jól működnek.

Majdnem mindenhez hozzá lehet szokni

Egy negyvenórás vonatozás volt az utazásom bevezetője Moszkvába. Fantasztikus volt, s miután leszálltam a vonatról, azonnal feladtam egy képeslapot haza. A tizedik negyvenórás vonatozás vagy buszozás után márcsak egy hosszú utazással töltött napnak éltem meg és nem akartam róla beszélni. A busz tele volt és késett? Ma éjjel egy túl kemény vagy túl puha matracon kell aludnod? Extrém forgalomban rollerezni? Tartós dudakoncert? Gugolós wc? Vagy egyáltalán nincs wc? Na és? Nem kell Zen mesternek lenned ahhoz, hogy tudd, mindenhez hozzá lehet szokni.

Napsütéssel és jó étellel az élet duplán szép

Elhagy a türelmem, mint ahogy egy száraz levél elhagyja ősszel a faágat, ha néhány napig nem látom a napot , vagy heteken át Bakso-t és Soto-t kell ennem. Számomra a napsütés, a csípős curry és a Som-Tam-Papaya saláta jelenti a mindenséget. A 15 fok a mélypont nálam, s szavesen lemondok az évszakokról. Hogyan alakítod az életedet, az csupán a prioritások kérdése.

beach-1044369_640

A ma a legjobb nap

Benjamin Franklin az következőket mondta: "Sok ember meghal 25 évesen, csak 75 évesen temetik el." Vannak álmaid? Az jó! Ez azt jelenti, hogy még élsz! De az álmok nemcsak azért vannak, hogy álmodjunk róluk, hanem, hogy meg is éljük azokat. A holnap a második legjobb nap az álmaid megvalósítására, de az igazi a mai nap lenne. 

dream-333815_640

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6912782116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
az_utazas_egyszeru_tervezni_szuksegtelen
süti beállítások módosítása