Élet sója

150 tonna citrom gurul szét a Côte d’Azur-ön

2016. február 18. - Tünde Bagó

A dél-francia kisváros, Menton egymáshoz simuló házaival, fenséges tengerpartjával és citrusültetvényeivel a Côte d’Azur kötelező látnivalói közé tartozna anélkül is, ha nem tudnánk, hogy évente 150 tonna citrusfélét gurítanak szét a városban. 

Menton_Co__te_dAzur_kicsik_600x322.jpg Fotó forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMenton-C%C3%B4te_d'Azur.jpg Szerző: Tobi87

1934 óta évente megrendezik ugyanis február közepétől - március elejéig tartóan a nagy Citromfesztivált. A XIX-XX. században Menton a környék legjelentősebb citromtermesztő vidékének számított, hiszen a klíma optimális a gyümölcs számára. Manapság már jóval kisebb a jelentősége, de a fesztivál így sem marad el, ebben az évben már a 83. alkalommal nyitották meg február 13-án és tart március 2-ig. Az ünnepségsorozathoz kb. 150 tonna citrusfélére van szükség. Rengeteg figurát formáznak meg a déli gyümölcsökből, hogy azután végiggurítsák őket a városon.

citromfesztivál 2

A legnagyobb szobrok akár a 10 méteres magasságot is elérhetik, s megközelítőleg 240.000 látogatót vonzanak ezekkel a műalkotásokkal a városba. Az egész produkció, parádék, show műsorok, s egyéb rendezvények - szó szerint - citromsárgában és narancssárgában úsznak.

citromfesztivál 3

Évről évre választanak a fesztiválnak egy témát, amely köré építik fel a programokat és a citrusszobrokat. Az elmúlt három évben a híres író, Jules Verne történetei álltak a középpontban, úgy, mint a 80 nap alatt a Föld körül, a Némó kapitány, s Egy kínai viszontagságai Kínában citrom adaptációja.

Ebben az évben egy egészen más irányba fordultak a szervezők, s a Cinecittà nevet kapta a rendezvény, amely alatt az 50-es, 60-as évek olasz filmművészetének világát értik. A színes forgatag több parádéja egy tisztelgés lesz Fellini Bohócok vagy Országúton című alkotásai előtt, természetesen citrusokból kivitelezve. 

citromfesztivál

A kísérő rendezvények sem lesznek savanyúak, inkább beédesítik a látogatók Mentonban töltött napjait. Az éttermek és bárok rengeteg citrusos ételt és italt kínálnak majd, a mozikban pedig újra megnézhetjük a nagy olasz alkotásokat. Kerteket világítanak ki és nem marad majd el a tüzijáték sem. 

Akinek útba esik, vagy van szabadideje még március elejéig, az látogasson el Mentonba, s garantáltan nem lesz citromba harapott mosolya. :-)

A részletes programokról itt tájékozódhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8112782120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
150_tonna_citrom_gurul_szet_a_c_te_d_azur-on
süti beállítások módosítása