Élet sója

Hova vigyük a pasinkat Nőnapkor?

2016. március 06. - Tünde Bagó

Nő vagyok, a férjem Férfi - ne nevessetek, ezt itt és most fontos tisztázni.

Nőnap - sokak szerint egy elavult ünnep, egy munkásmozgalmi csökevény. A férfiak virággal (rosszabb esetben piros szegfűvel) lepik meg a nőket, a nők vázába teszik és megy az élet tovább. Én megreformáltam a Nőnapot már évekkel ezelőtt. Csináltam egy saját ünnepet, amikor azt ünnepeljük, hogy én nő vagyok, a férjem pedig férfi. Azt gondolom ugyanis, hogy ő, mint férfi teszi lehetővé számomra, hogy igazi nő legyek, s persze ez fordítva is igaz. Én is mindent megteszek, hogy ő is igazi férfinak érezze magát mellettem. Éppen ezért jutott eszembe ez a nőnapi reform. (S hogy mitől lesz igazi nő a nő, s igazi férfi a férfi, nos arról majd egy másik cikkben!)

march-8-1228402_640

Minden nap érzem, hogy imád, s mindent megtenne értem, de a romantikus ötletek csak ritkán ugranak a fejébe. Mindig azt mondja, hogy ő csak egyenes beszédből ért, ne csináljak fölösleges köröket, mondjam meg, hogy mit szeretnék. Ez az alapja a mi nőnapunknak is.

Én kitalálom, ő megvalósítja! Így minden a talpára esik, s fantasztikus lesz a nap, az este, vagy a közelébe eső hétvége! Segítek most nektek, vagy a férjeiteknek, hogy ti is hasonlóan romantikus napot, vagy hétvégét élhessetek át. Összegyűjtöttem minden megyében egy olyan helyet, ahol érdemes egy nőnapi programot csinálni. Nyomjátok a kezébe ezt a cikket és mondjátok meg neki, hogy itt az ötlet, szervezd meg. 

Bács-Kiskun megye - Lovas romantika Lajosmizsén

Aki ült már lovon az tudja, hogy onnan nézve a világ egészen más, aki nem ült annak pedig legalább egyszer ki kell próbálnia - tartják ezt Bács-Kiskun megye szívében. Ha azonban nem vagyunk elég bátrak, hogy annak a hatalmas állatnak a hátára felüljünk, akkor még mindig ott a kocsikázás lehetősége, amelynek romantikája feledhetetlen. A Kiskunság közepén Lajosmizsén ott találjuk a Geréby, a Mizsei, vagy a Dechy tanyát, ahol nemcsak lovagolhatunk, de pár kényeztető napot is eltölthetünk. 

lovas10

Baranya megye - Borozgatás a Tenkes kapitánnyal

Gyermekkorom nagy kedvence volt a Tenkes kapitánya, Zente Ferenc főszereplésével. S mennyire boldog voltam, amikor egyszer a szüleim el is vittek a híres siklósi várba. S most Baranya megye hallatán mindig eszembe jut, hogy meg kell néznem a siklósi várat ismét, hiszen az elmúlt két évben hatalmas rekonstrukción esett át. A fotók alapján még romantikusabb lett, mint eddig volt! Sétát a történelmi falak között, a reneszánsz bútorkiállítást és a Tenkes panoptikumot nem hagynám ki, ahogyan egy jó pohár villányit sem a vár vinotékájában. 

castle-810984_640

Békés megye - Kastélytörténet a falakon Lőkösházán

Az Alföld bővelkedik eldugott kastélyokban, de sajnos kevés olyan szerencsés van közöttük, mint a lőkösházi Bréda kastély. Kívül-belül felújítva, berendezve, kiállításokkal, történetének érdekességeivel megfűszerezve várja a látogatóit. Az Alföld "tengersík vidékén" (ahogyan Petőfi írja) egyszercsak egy kis erdőség bukkan elő, ami nem más, mint a kastélyt körbeölelő őspark. A park, amelyből esténként a kastély falán annak története bukkan fel a modern kor technikája segítségével. Márciusban csak hétvégén, de fűtött sátrakból figyelhetjük meg ezt a nagyszerű történetet, amelyről már itt a blogon is olvashattatok. Az estét nagyszerű éttermükben még emlékezetesebbé tehetjük. 

_DSC8147

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Bor, mámor, ... Erdőbénye

Tokaj neve mellett újabban sok megszépült település neve is felbukkan a turistainformációs oldalakon. Így akadtam én is rá Erdőbényére egyik bloggertársam, a Mert utazni jó, utazni érdemes blog írójánál. Kastély, borászat, pincerendszer, kovácsműhely, kiváló éttermek fogadnak a Rákócziak egykori birtokán, olvassátok el a Mert utazni jó, utazni érdemes blog írójának képes beszámolóját itt.

Csongrád megye - A magyar Toscana - Hódmezővásárhely

A csongrádi város sokszor méltatlanul eltörpül a turisták szemében Szeged mellett. Holott már nagy íróink, költőink is meglátták különlegességét: Ady paraszt Párizsnak mondta, Juhász Gyula szerint a magyar Fiesole, utalva a termékeny Toscana művészeti központjára, Móricz Zsigmond pedig magyar Kaliforniaként emlegette. Hódmezővásárhely művészete újabb kori gazdagságának is egyik legfőbb forrása lett. Az Alföldi Porcelángyár, a csipke, a művésztelep azt üzenik, hogy termékeny városról van szó. Nevezik a díszkutak városának is, de érdemes megnézni a város határában található egykori Árpád-kori falu templomának gótikus formában átépített változatát, az árvédelmi falat, a Károlyi-házat, az Agrármúzeumot és a Bakay-kutat is, mely az Alföld első artézi kútja volt. 

hódmezőv

Fejér megye - Fotózás a Nádasdy-kastélyban

A Nádasdy-kastély Nádasdladány szívében, mint Magyarország egyetlen Tudor stílusban épült kastélya álldogál. Már csak ezért a különleges építészeti stílusért, s mert már saját korában, a XIX. században is a legmodernebbnek számított, érdemes meglátogatni. De különleges élményt jelenthet egy fotózás a kastélyban. A parkban ingyenesen, a belső termekben (egykori berendezési tárgyak között) pedig alig néhány csokor virág áráért már szabadon készíttethetünk magunkról portrékat. Fogjuk meg egy fotós ismerősünket, cipeljük magunkkal a kastélyba és pár óra alatt egy maradandó albumunk lesz 2016 nőnapja tiszteletére.  (A kastélyban forgatták A gyertyák csonkig égnek Márai regényből készült filmet.)  

11636_nadasdy-kastely7

Győr-Moson-Sopron megye - Elveszni az édességek világában Sopronban

A Haller Csokoládémanufaktúrába csakis akkor menjünk, ha nem vagyunk egy lelkiző tipusúak. Itt ugyanis nem lehet ellenállni a családi receptek alapján készített finomságoknak. Karl Harrer és felesége már cukrászataikkal hírnevet szereztek Soporonban, de ennek a műhelynek a híre egész Európát bejárta. A kóstolás során a csokoládé édesen titkos világa tárul fel előttünk.

csokoládé sopron

Hajdú-Bihar megye - Két stílusos hely egy napra

Ki ne ismerné Debrecen és környékének híres látnivalóit? A Nagytemplom, a Nagyerdő, a Hortobágy és így tovább. De Debrecenben mindig is jelentős számmal voltak a polgári létformához tartozó, stílusos helyek. Nincs ez manapság sem másképp. Ismeritek a Batthyány 24 Galériát? Éppen most nyitották meg Faludi Gabriella ékszerkiállítását, amelyet egy jótékonysági árveréssel is összekötöttek. S ha a művészeti stílusból már elég, akkor irány egy stílusos borbár, a DiVino, ahol a magyar borászok finomságain túl a belsőépítészetet is élvezni fogjuk. 

divino-debrecen

Heves megye - Éjszakai fürdőzés Egerszalókon

A domboldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál medencék várják, hogy nőnapkor ellazuljatok. A melegvíz és a csillagos égbolt romantikáját szerencsére a nyitvatartás sem zavarja meg, ugyanis lehetőség van éjszakai fürdőzésre is. No, no, azért senki ne gondoljon semmi rosszra, csak fürdőzésre. :-)

Egerszalók

Jász-Nagykun-Szolnok megye - Távol a világ zajától Mezőtúron

Mit lehet csinálni az Alföldön? - kérdezik sokszor az ismerőseim. Én viccesen mindig azt mondom ilyenkor: élvezni azt, hogy messze ellát az emberfia. :-) Azért ennél sokkal többről is szó van. S erre a többletre építették fel vállalkozásukat a Hercegasszony birtok tulajdonosai Mezőtúron. Saját mottójuk mindent elárul a birtokról és garantáltan nem tudsz majd ellenállni az Alföld szívének: 

Újragondoltunk egy birtokot,

  • ami tiszteletben tartja a múlt értékeit, mégis a jövőbe mutat...
  • ahol a helyi kézműves jelleg kozmopolita butikhotel szemlélettel találkozik...
  • ahol az épített környezet és a természet valósággal egybesimul...
  • ahol a zöld, a víz és a fény rabul ejt...
  • ami kényeztet, távol röpít a világ zajától...
  • mezőtúr

Komárom-Esztergom megye - Séta az ország legromantikusabb városában, Tatán

Tóparti sétány, angolpark, kastélyok és cukrászdák - s ez mind Tatán. Séta az Öreg-tó körül, a városban található vízimalmok vagy az alapjaival a vízben álló Öreg-vár megtekintése, bekukkantás az Eszterházy kastélyba, vagy az új városközpontba, ahol az Országgyűlés tér ékessége a nyolcszögletű haranglábtorony, az úgynevezett Óratorony is áll. A város jelképévé vált építmény felső része szegecsek és vaskalapácsok nélkül, csakis fából, fa alkatrészekből készült. 

Tata

Nógrád megye - A megközelíthetetlen Drégelyvár

Szeretitek a kihívásokat? Akkor Drégely várának megközelítése kiváló kirándulási program a Börzsönyben. Ha nem bízunk eléggé a tájékozódási képeasségünkben, akkor akár túravezetőt is rendelhetünk, aki szívesen mesél a vár történetéről, a legendákról, amíg a Börzsöny sziklás ösvényein feljutunk és elénktárul a csodálatos panoráma.

Dre__gelyva__r_6574__sza__mu___mu__emle__k_3_600x450.jpg Fotó forrása: By handras404 - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16826046

 

Pest megye - Acsaújlaki kastély

A Prónay család régi magyar várkastélyokat idéző, a XIX-XX. század fordulóján épült kastélya teljesen felújítva, berendezve invitál romantikus időutazásra mindenkit. Ja, hogy ez már unalmas? Lehet, de nem itt Acsaújlakon. Nemrég ugyanis Kreatív alkotóközpont is nyílt a kastélyban, a hosszabb táborok mellett 1-2 napos programokat is kínálnak, ahol a magas művészeti technikák mellett belekóstolhatnak a korongozás, textilfestés, tűzzománc készítés, fafaragás, csuhéfonás és gyertyaöntés titkaiba a látogatók. 

acsaújlak

Somogy megye - Csillagos romantika a Zselicben

A somogyi erdő és tisztásai fölött olyan az égbolt, amelyre egész Közép-Kelet Európában nehéz lenne ráakadni. Minimális a fényszennyezés és így a csillagok szerelmesei számára tökéletes megfigyelőhelyé válik. Erre alapozva nyitotta meg kapuit a Zselici Csillagpark, Kaposvár közelében. Éjszakai csillagnéző túrák, nappali planetáriumi élmény, vagy a nap megfigyelése, mellett  a Zselic élővilága is bemutatkozik. A legjobban akkor járunk, ha itt alszunk a csodás vadászhotelben, Kardosfán, s így akár a jakkuziból élvezhetjük a csillagoségbolt rezervátumot. 

zselic

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Séta Szabó Győzővel a szatmári vidéken

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál. Kell ennél jobb ajánlás a környékhez? 

turistvandi-1231110_640

Tolna megye - Mézeskalács szívbe zárva

A XX. százaz első felében az udvarlásban mérföldkőnek számított, ha a falusi vásáron a fiú a lánynak mézeskalács szívet adott ajándékba. Mi is megtehetjük, sőt akár még magunk is díszíthetjük ki a szekszárdi mézeskalács múzeumban. A múzeum mellett Szekszárdon körbenézhetünk kulturális téren és gasztronómiailag is. A Mert utazni jó, utazni érdemes blog írója itt is járt és szívesen ajánl még néhány helyet.

mézeskalács

Vas megye - Reneszánsz időutazás Bozsokon

Ha egy munkahelyi kirándulás alkalmával nem állunk meg Bozsokon, akkor soha nem tudtam volna meg, hogy egy romantikus kis kastély áll a településen. Valószínűsíthetően egy római épület maradványaira épült 16-17. századi eredetű késő reneszánsz-barokk stílusú, valaha egyemeletes udvarház, amelyet vizesárok, felvonóhíd, erős várfal övezett. Ma pedig egy 8 hektáros kastélypark veszi körül. A kastély érdekessége még, hogy olyan filmeket forgattak itt, mint a “Kőszívű ember fiai”, “Különös házasság”, “Fekete gróf” vagy a “Hány az óra Vekker úr?”. (Ha már Bozsokon forgatott filmekről van szó, a bozsoki határátkelőhelyen játszódtak a “Kisváros” című tévésorozat egyes jelenetei.) Sajnos számomra kinyomozhatatlan volt, hogy a kastélyszálló még működik-e, vagy a kastély látogatható-e? Ha valakinek sikerül, akkor értesítsen. 

sibrik1

Veszprém megye - Nagymama sütije Balatonfüreden

Balatonfüreden sétálni mindig élmény. Legyen az bármely évszak, a város számomra egy békebeli nyugalmat közvetít. Lassabban jár ott az idő, a Balaton is nyugodtabb, s a Tihany felől érkező szél is csöndes fuvallattá válik. Mi magunk is nyugodtabbá válunk, elragadnak a galériák, a kiállítások, a Tagora sétány, s a kis üzletek. De az igazi békebeli hangulatot, nagymamám sütőjének illatát a part közelében mindig nyitvaálló Karolina kávéházban érzem át. A két unoka, a fiúk, akik a nagymama receptjeivel kezükben sütkéreznek teremtik ezt a csodás hangulatot. Kávét pörkölnek, helyi termékeket használnak és árulnak, s arcról ismerik a törzsvendégeieket. 

balatonfüred

Zala megye - Középkori erotikus panoptikum Keszthelyen

A Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatói segítségével készültek el ennek a kiállításnak a viaszfigurái Keszthelyen. A világon egyedülálló kiállítás az amszterdami és prágaival szemben, újszerűségével, merész naturalizmusával- a látogatók szerint- igazi kuriózum; eddig nem látott erotikus csemege. A reneszánsz erotikus irodalmát és a felvilágosodás nagyjainak írásai alapján elevenednek meg a középkor pajzán históriái. S ha kicsit is prűdnek érezzük magunkat, akkor ugyanitt, vagy egy-két házzal odébb még olyan kiállításokat találunk, mint a csiga múzeum, a nosztalgia és giccs kiállítás, a baba- és játékmúzeum, horrorárium és kínzókamra múzeum. 

 

Ne feledjétek, jobb, ha célozgatás helyett konkrétan megmondjátok, hogy ezt szeretnétek. :-) S, ha esetleg az időjárás közbeszól, akkor az év bármely napján megtarthatjátok a nőnapot!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612782130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajánljuk Magunkat 2016.03.30. 16:47:11

De jó lett volna, ha előbb olvasom ezt a bejegyzést! Persze a Nőnap így is fantasztikusan telt, de ha ezt előbb látom! De majd jövőre betervezek valamit, mert, ami késik az ugye nem múlik :) Sem nyaralás, sem lakás szempontjából http://lakberendezes-otthon-design.blogspot.hu/2015/11/modern-tengerparti-villa-rivieran.html

Bagó Tünde 2016.03.30. 20:05:02

Örülök, hogy tetszett a cikk, s figyelj, mert sokszor jövök hasonló jó ötletekkel. :-)
hova_vigyuk_a_pasinkat_nonapkor
süti beállítások módosítása