Élet sója

Madeira és a járvány

Élet egy turisztikai szigeten korona idején

2021. február 23. - Tünde Bagó

Madeirát vad erők munkálták, talán ennek tudható be részben a gyönyörűsége - hangzott el tavaly egy interjúban itt a blogon a Madeirán élő Linda szájából ez a kijelentés. Amit akkor megtudtam a portugál szigetről, arra késztetett, hogy jóval előrébb vegyem az utazási bakancslistámon, mint azt eredetileg gondoltam. 

Az utazásokat oly nagyon visszaszorító járvány időszakában sokat gondoltam az olyan helyekre, amelyek fő bevételi forrása a turizmus. Madeira is ilyen. Reméltem, hogy a sziget éppen a vad erőknek köszönhetően elég erős lesz ahhoz, hogy átvészelje ezt az időszakot. 

Meggyőződésem, hogy a világ, Európa csak akkor lesz jobb és sikeresebb, ha meghallgatjuk egymást. Mi az, ami az egyiknek sikerült, s mi az, ami nem. Ki hogyan, milyen módszerekkel oldotta meg a nehézségeket. Ebből kiindulva kerestem meg ismét a Madeirán élő Lindát, mesélje el, mit tettek a turizmusból élők, köztük ő is szigeten a koronavírus okozta járvány idején?! Mit tett vagy nem tett az állam? Most ezek a példák azok, amelyekből tanulnunk kell, mert nehézségek még sokszor adódhatnak, olyanok is, amelyeket álmunkban sem gondoltunk volna.  

Félelmek, vegetálás, változás, összetartás, innovatív food-projekt, tetőcserepek és önjáró túra - pár téma, amelyről szó esik az interjúban. Tartsatok velem és Linda Kajli Bettencourt-tal Madeirára!

madeira_eletsojablog2.jpg

Kezdjük az első hónapok eseményeivel! Hogyan kezdődött a korona járvány Madeirán? 

Ahogy szinte egész Európa, Madeira is lezárt 2020. márciusában. Utólag tudjuk, hogy a vírus akkor még nem jelent meg a szigeten, mert nincs statisztika egyetlen esetről sem. Júniusban amikor a sziget újranyitott és megindultak újra a repülőjáratok, negatív PCR teszthez kötötte az autonóm régió kormánya a beutazást (a mai napig a régióban összesen 292 659 tesztet végeztek el). Ezzel a megoldással egészen októberig nem is volt helyi fertőzés, a beutazó, fertőzött turistákat teljes mértékben ki tudták szűrni a reptéri teszteléssel. Október közepén lett az első helyi fertőzés, aki egy a szárazföldről visszatért személytől kapta el a vírust. Ha a 2021. február 10-i állapotot nézzük, akkor eddig az összes kiszűrt eset (legyen az turista vagy helyi fertőzés) 6549, ebből 4919 meggyógyult. Jelenleg 1568 fertőzöttet tartanak nyilván Madeirán és összesen 62 személy hunyt el. A napi esetszámok pedig csökkenőek, köszönhetően a bevezetett korlátozó intézkedéseknek. Ezekre a korlátozásokra elsősorban azért került sor januárban, mivel a karácsonyi családi összejövetelek következtében meredeken emelkedni kezdtek a napi esetszámok.

madeira_eletsojablog12.jpg

Milyen intézkedések/korlátozások vannak jelenleg érvényben Madeirán?

A jelenleg érvényes korlátozás értelmében 2021. február 21-ig 18h00 és 05h00 óra között minden nap kijárási tilalom van érvényben. A kereskedelmi, vendéglátóipari tevékenységek továbbra is folytathatóak napközben és 17h00 óráig lehetnek nyitva az üzletek, éttermek. Húsvétig maradnak a nyitvatartási korlátozások, illetve a kijárási tilalom olyan formában, hogy hétközben 19h00 és 05h00 óra között kijárási tilalom van érvényben. A kereskedelmi, vendéglátóipari tevékenységek folytathatóak napközben 18h00 óráig, ezt követően az éttermek házhozszállítást végezhetnek 22h00 óráig. Hétvégén pedig minden egy órával korábban kell hogy bezárjon és a kijárási korlátozás is egy órával korábban, azaz 18h00 órakor kezdődik. Hétvégén a zárást követően nincs lehetőség házhozszállításra.

madeira_eletsojablog6.jpg

Hogy viszonyultak a helyik lakosok és a turisták az intézkedésekhez?

A portugál alapértékek nagyon közösségi központúak, ez az egyik nagy különbség közöttünk. Mi magyarok elég individualisták vagyunk, talán azért mert őseinknek egyedül, lóháton kellett boldogulniuk, a portugálok pedig hajósnemzetként egymásra voltak utalva. Ez azt jelenti, hogy ha van is morgolódás a háttérben valamilyen korlátozás miatt, ha a közösség, főleg az idősek védelme a cél, akkor mindenki betartja az intézkedéseket. Akik nem tartják be, azok legfeljebb a turisták sajnos, akik néha juszt is kimennek kijárási tilalom alatt, majd megírják a facebookon, hogy milyen jó, hogy nem volt senki az utcán.

Amúgy Madeira a mai napig nyitva van a turisták számára, folyamatosan érkeznek is hozzánk utazók, bár most inkább az úgy nevezett digitális nomádok utaznak, akik nem a hagyományos turisták tulajdonságaival és szokásaival rendelkeznek. Ők hosszabb távra jönnek, elsősorban a telet, a járványt és az azzal járó kontinentális korlátozásokat átvészelni, és úgy élik a mindennapjaikat, mintha helyiek lennének.

madeira_eletsojablog11.jpg

Mit tettek azok, akik a turizmusból élnek a szigeten, akkor, amikor nem voltak turisták? Kitaláltak mást, vagy csak vegetáltak? 

Madeirán a gazdaság szignifikáns része a turizmusra épül, ez azt jelenti, hogy a kormány már az elejétől beszállt a turizmus szereplőinek megsegítésébe, hiszen ha ezt nem teszik, akkor – ugyan komikusan hangzik – de mind meghaltunk volna. A sziget lakossága kb 250.000 fő, ennek kb a fele a munkaképes korosztály, amiből kb 50.000 fő a turizmusban vagy azzal szoros összefüggésben dolgozik, többnyire kényszervállalkozóként vagy nagyon alacsony béren foglalkoztatott munkavállalóként. Ennek megfelelően a társadalom megtakarítási képessége is nagyon alacsony és a legtöbb család legalább 1, de sok helyen 2 keresőképes személyt veszített volna el egyik pillanatról a másikra, ha nem kezdik el az iparág résztvevőit valamilyen módon támogatni. Ezek a támogatások ugyan nagyon lassan érkeztek meg, de így sikerült a munkanélküliséget 10% alatt tartani, ami viszont még így is szignifikánsan magasabb érték, mint a szárazföldön, illetve egész Portugália jobban érintett mint az európai átlag.

A madeiraiak nagyobb hányada kényelmes, és mivel a szektor szereplőinek nagy részét az állam támogatja különböző segélyekkel, illetve a turizmuson kívül nagyon nincs más lehetőség a megélhetésre, az emberek többsége kivár. Több cégnél lehet látni, hogy most végzik a karbantartási munkákat, fejlesztéseket.

A Startup Madeira, a vállalkozások fejlesztésére létrehozott kormányzati szerv tavaly októberben pályázatot írt ki új ötletek, vállalkozások fejlesztésére, kidolgozására, és amíg hagyományosan elsősorban a turisztikai szektorban lévő projektek szoktak részt venni ezekben az inkubátorokban, idén elsősorban nem turisztikai ötletekkel is lehetett pályázni. A Madeirai Egyetem (Universidade da Madeira) pedig egy innovációs programot írt ki nők számára, hasonló szándékkal, hogy inspirálják a vállalkozások megújulását. Ezekből is láthatjuk, hogy kormányzati szinten lenne igény arra, hogy korlátozzák a gazdaság turizmusnak való kitettségét, de ennek tényleges megvalósulása hosszabb idő lesz. Elsősorban azért is, mert a helyi régiós, madeirai piac annyira pici és korlátozott minden szempontból, földrajzilag a sziget viszont annyira távol van mindentől, hogy az egyedüli rentábilis piac a turizmus – pont az ami a leginkább telített és most a legnagyobb bajban van. Ezért is van, hogy a turisztikai iparág szereplői inkább várnak és nem váltanak, hiszen a várakozás az, hogy amikor újraéled az utazás, akkor Madeira kiemelt helyet fog elfoglalni az úti célok között. Ugyanakkor az amúgy is alacsony fizetőképességgel rendelkező és sündisznóként összegömbölyödött helyi piacra profitábilis vállalkozást most létrehozni nem könnyű feladat.

madeira_eletsojablog1.jpg

A másik változás, hogy a turisztikai ajánlatokat próbálják meg újratervezni. A Startup Madeira kormányzatilag támogatott projektet indított meg a digitális nomádok bevonzásához, ami most februártól indult el és már több mint 4000-en regisztráltak a programba. A Startup Madeirától kapott információim alapján Magyarországon is nagy az érdeklődés a programjuk iránt. Azt tervezik, hogy az elkövetkező hónapokban, amikor a hagyományos utazóközönség nem tud utazni, legalább ennek a kb. 10 millió emberből álló közösségnek a figyelmét Madeira felé fordítsák, hogy azok akik most nem tudnak Balira, Thaiföldre és a szokásos digitális nomádok által kedvelt desztinációkba utazni, azok jöjjenek Madeirára.

Mivel segítette az állam a turisztikai vállalkozásokat?

Az első tavaszi hónapokban fizetési haladékot kaptunk a társadalombiztosítás és adók fizetésére, amit nyárig lehetett halasztani. Július óta tulajdonképpen minden vállalkozás működhet, azóta nálunk nem volt karantén, csak kapacitásbeli vagy nyitva tartásbeli korlátozás. A nyári és őszi szezon a várakozásokhoz képest viszonylag erősre sikeredett, de most a téli időszakban az európai járványügyi helyzet miatt nagyon kevés turista van. Júliusban a járvány elleni védekezéshez szükséges felszerelések, anyagok (maszkok, fertőtlenítő szerek, stb) beruházási értékének egy részét az állam megtérítette. Kezdetektől kaptak az egyének és a cégek is moratóriumot a hitelekre, egyelőre márciusig. Nyáron pályázni lehetett munkabér támogatásokra is, amely szektortól és érintettségtől függően rövidebb vagy hosszabb időre nyújtottak segítséget. Mind a kényszervállalkozók, mind a cégtulajdonosok kaptak segélyeket is, így ez a pénzügyileg legnehezebben érintett réteg is át tudta vészelni az elmúlt hónapokat.

madeira_eletsojablog10.jpg

Ha jól értem, akkor Madeirára akár holnap is beutazhatnék, mint turista!? Mi az, amire azonban figyelnem kellene?

Madeira 2020. júliusától folyamatosan nyitva áll a turisták számára. A „Madeira Safe to Discover” szlogennel mutatja a sziget, hogy a turisták itt biztonságban vannak, mivel valamennyi engedéllyel működő cégre szigorú eljárási rendszert vezettek be (fertőtlenítés, lázmérés, maszk és kézfertőtlenítők használata, távolságtartás, kapacitás csökkentés, stb), amit a legtöbben be is tartanak. A veszély elsősorban az engedély nélkül működő vállalkozásoknál merülhet fel, úgyhogy ebben az időszakban különösen fontos tudni, hogy kik minősülnek megbízható szolgáltatónak.

A beutazással kapcsolatban továbbra is a korábban bejelentett szabályok az irányadóak, azaz az érkezés időpontjától visszaszámolva 72 óránál nem régebben készült negatív PCR teszttel kell érkezni. Ha valaki ilyen teszt nélkül utazik, akkor itt a reptéren ingyenesen lehet azt megcsináltatni, ebben az esetben viszont annak az eredményét (kb 12 óra) izolációban kötelező kivárni. A PCR tesztet ki lehet váltani olyan hiteles orvosi igazolással, ami hitelt érdemlően igazolja, hogy az utas 90 napon belül átesett a koronavírus fertőzésen, illetve koronavírus elleni oltási igazolással. Ennek megfelelően az oltás nem kötelező az utazáshoz, viszont ha valaki már be van oltva, akkor nem kell negatív PCR tesztet bemutatnia. Tekintettel arra, hogy ezek az intézkedések mindenki biztonságát szolgálják, még ha nem is tökéletesek, a létező lehetőségek közül a legtökéletesebbek.

Amennyiben valaki sem oltást nem akar, sem tesztet bemutatni, akkor Madeirára egyelőre ne tervezzen utazást. Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a sziget infrastruktúrája pici, és ellenőrizhetetlen fertőzés esetén hamar össze tud omlani az egészségügyi ellátórendszer. Ezekkel az intézkedésekkel pedig egészen mostanáig tökéletesen kontroll alatt tudták tartani a helyzetet olyannyira, hogy a szárazföldről (ahol nem kellett a beutazáshoz sem teszt, sem oltási igazolás stb.) is fogadtunk koronavírusos betegeket akiket az ottani összeomlott egészségügyi ellátórendszer már nem tudott kezelni.

madeira_eletsojablog3.jpg

Hogyan viselte a sziget a csöndesebb hónapokat? Láttál olyat, amely esetleg megváltozott annak a hatására, hogy nem voltak turisták?

Mint minden változás, a koronavírus járvány is hozott magával jó dolgokat. Ahogy mondtam, a madeiraiak, mint általában az emberek, nem szeretik a változásokat és ezért ameddig azokat el lehet halasztani, el is halasztják. Sokáig éppen ezért a legtöbb régi vendéglő, kocsma nem rendelkezett kerthelyiséggel, terasszal, hanem csak benti zárt térrel. A vírus következtében bejelentett korlátozások miatt azonban nagyon sok cég megnyitotta a kinti tereit is. Mivel itt egész évben kiegyensúlyozott a klíma ezért most is tudunk kint ücsörögni, étkezni és a fergeteges kilátásban gyönyörködni.

madeira_eletsojablog13.jpg

Mit hozott számodra, mint turisztikával foglalkozó ember számára ez az időszak?  

Az elmúlt hét évben, amióta itt élek tulajdonképpen nem volt hétvégém és magánéletem, állandóan csak dolgoztam. Most is sokat dolgozom, mert egyrészt belekezdtem egy új projektbe. A Startup Madeira által kiírt inkubációban veszek részt egy innovatív food projekttel és egyike vagyok a hét győztesnek, akik november óta dolgozhatnak kormányzati támogatás mellett a vállalkozásuk fejlesztésén. A Madeira Banana Hearts (www.bananahearts.com) jelenleg még gyerekcipőben jár, de remélem, hogy hamarosan erről is tudok mesélni többet.

Mindezek mellett persze a marketing sem állhat meg, a Madeira with Linda facebook oldalamon folyamatosan osztok meg képeket, érdekes történeteket. Viszont a hétvégék „szentek”, azokat teljes mértékben magamnak és a családomnak szentelem. A tanulság pedig egyértelműen az, hogy muszáj kiépíteni a munka és a magánélet egyensúlyát és amikor újraindul a turizmus, akkor is meg kell tartani egy kis időt saját magam és családom számára. Ami nyilván különösen akkor lesz nagyon nehéz, amikor az újrainduló turizmussal végre el lehetne kezdeni egy kicsit anyagilag fellélegezni, miután teljesen lenulláztuk magunkat az elmúlt egy évben. De akkor is muszáj lesz nemet mondani, és ez megy nekem a legnehezebben, mert mindig megpróbálok mindenki számára megoldást találni, aki velem akarja felfedezni a szigetet.

madeira_eletsojablog14.jpg

Tavaly ilyenkor elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy például egy évre megálljon az élet. Most már tudjuk, hogy ez bármikor bekövetkezhet és ennek ellenére valahogy mégis megoldódtak a dolgok. Fontos, hogy az adott pillanatra, az adott nap szépségeire koncentráljunk, legyen ez akár egy szivárvány ami kibújik a felhők közül, egy finom étel vagy ital, egy jó beszélgetés egy barátunkkal. Fontos, hogy az ember kreatív legyen, tudjon alkalmazkodni és bízzon a jövőben. Ha ezeket munkával kombináljuk, akkor nagy az esélye annak, hogy végül minden jóra fordul, akármennyire is közhelyesen hangzik ez.

madeira_eletsojablog9.jpg

Megismertél olyan helyet, szolgáltatást, embert a szigeten, amely/aki eddig elkerülte a figyelmedet, de most a több idő miatt sor került rá? 

Túravezetőként és „Madeira felelősként” a feladatom, hogy folyamatosan naprakészen tartsam magam, minél több érdekes történetet, embert, helyszínt ismerjek meg. Ez érdekessé teszi a programjaimat azok számára is, akik visszatérő vendégeim, hiszen minden alkalommal újabb és újabb történeteket mesélek, helyekre viszem el a vendégeimet. De másrészt ez egy erős belső késztetés is, egyszerűen szomjazom a miértekre, a történetekre. Madeira történelme, kultúrája pedig van annyira összetett, hogy sok-sok érdekességet lehet kibogozni, felfedezni, elsősorban az egyéni történetek, vagy akár az újsághírek kapcsán. Legutóbb a tetőcserepek nyomába eredtem és szerencsére pont most volt az etnográfiai múzeumban egy nagyon érdekes kiállítás, ahol majdnem egy napot el is töltöttem. Összegyűjtöttem egy halom anyagot, ami arra vár, hogy egy oknyomozó blogposztot írjak majd a tetőcserepekből, hagyományokból, babonákból amelyek beleívódtak a madeirai hétköznapokba. Folyamatosan járom a terepet, a levadákat, túraútvonalakat, hogy minél több különleges kirándulással tudjak szolgálni az ideutazóknak. Amikor rendes kerékvágásban folyik az élet, akkor ezekre a kutatásokra, felfedezésekre sokkal kevesebb idő van, de most van lehetőség arra, hogy jobban elmélyedjek, újabb programokat állítsak össze. Készülök például egy új, „önjáró túrával”, egy túra, séta leírással, ami itt van Funchalban az orrunk előtt, mégis kevésbé ismert, nagyon érdekes és ha az ember ismeri a történeteket, szinte egy másik világba csöppen, amikor végigmegy rajta.

madeira_eletsojablog4.jpg

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót Linda Kajli Bettencourt, a Madeira With Linda vállalkozás tulajdonosa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu vagy közvetlenül Lindának a linda@madeirawithlinda.com címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4416435522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
madeira_es_a_jarvany
süti beállítások módosítása