Élet sója

Észak-Anglia 12 káprázatos látnivalója

2016. március 12. - Tünde Bagó

A turisták jelentős része hajlamos figyelmen kívül hagyni a kevésbé népszerű célpontokat. A legtöbb esetben pedig olyan gyöngyszemekre lelhetünk eldugottabb vidékeken, amelyek létezését nem is sejtettük. Észak-Anglia ok nélkül szorul háttérbe Dél-Anglia és Skócia népszerű vidékei mellett. Megmutatom most nektek, mit érdemes megnézni Észak-Angliában, ha esetleg ezen a nyáron elszánjátok magatokat egy ilyen túrára.

Whitby

Bram Stockert híres regényéhez a Draculához Whitby St. Mary temetője inspirálta. Könyvében a várost olyan részletességgel írja le, hogy akár útikönyvként is használhatjuk. Azért nagyon rettegnünk nem kell majd a kis fürdővárosban, sokkal inkább csodálkoznunk a Whitby apátság maradványainál, az édes kis belvárosban, a halászkikötőben és a strandon. Kuriózum a kikötőben az Endeavor hajó másolata, arra utalva, hogy a nagy brit felfedező James Cook innen származott.

whitby-15168_640

Lake District - Tóvidék

Ide utaznak a britek, ha kikapcsolódásra vágynak, itt található ugyanis - a sok kisebb mellett - Észak-Nyugat Anglia legnagyobb tava, számos nemzeti park veszi körbe, s a sziget legmagasabb hegye is itt emelkedik a magasba. A Cumbrian Mountains vidéke vetekszik Skócia fantasztikus tájaival.

lake-352287_640

Durham

Durham egy régi egyetemi város pompás épületekkel és rengeteg fiatal, tudományokra kiéhezett tanulóval. A fantasztikus normann katedrális és a Durham kastély egyaránt a Világörökség része. A katedrális Európában a legnagyobb román stílusú szakrális épület. 

durham

Peak District

Hegyek, tisztások, barlangok, erdők - Peak District-ben a természet játssza a legnagyobb szerepet. Észak-déli irányban nyúlik Anglia leghosszabb túraútvonala, a 431 km-es Pennine Way. Az Erzsébet-kori uradalmak, a hegyi falvak, s az üdülőhelyek megérnek egy látogatást, különösen egy jó csésze tea és egy szelet mandulás Bakewell Tart kíséretében. 

wall-410544_640

Liverpool

Egyértelmű, hogy Liverpool szíve a zenéért dobog, hiszen a Beatles tette híressé. Rengeteg együttes találkozik itt manapság is és az élő zene Liverpool mindennapjainak fontos része. A zenén túl is van élet a városban. A kikötő 2004-ben a Világörökség részévé vált és a város 2008-ban Európa kulturális fővárosa volt. 

port-999625_640

North York Moors

A North York Moors egy fennsík Észak-Yorkshire-ban, óriási pusztákkal. A Nordsee-nél fekvő vidék folyóvölgyekben gazdag és a brit turisták egyik legkedvesebb úti célja. Túralehetőségek garmadája és az óriási, meredek sziklafalak mellett parti barangolások várnak mindenkit. 

North-Yorkshire-Dawn-Roseberry

Newcastle upon Tyne

Aki Amszterdamból komppal érkezik, annak mindenképpen időt kell szakítania a városra. Egy színes Metropoliszt talál majd itt Anglia szívében. A kikötő negyedben és az elegáns, viktoriánus belvárosban számos parkot, kávézót, bárt és üzletet találunk. Az egykori gyárépületeket múzeumokká, s színházakká alakították át. Aki ellátogat a Baltic Centre for Contemporary Art múzeumba, az nemcsak művészeti élményt kap, hanem egy fantasztikus kilátást a Tyne folyóra is. Mindenképpen megéri megnézni a Sage Gateshead koncertterem üvegépületét és egy sétát tenni a belvárosban.

newcastle-upon-tyne-bridge-640597_640

Bamburgh Castle

Észak-Anglia nagyon gazdag kastélyokban és várakban. Közöttük is a Bamburgh kastély fekvése nagyon különös, mert a tenger melletti homokbuckás vidéken fekszik. A kastély szolgált forgatási helyszínül a Macbeth és a Robin Hood filmeknek is. 

castle-452571_640

Leeds

A Nyugat-Yorkshireben fekvő város a hetvenes évekbeli hanyatlása után, egy jelentős beruházás eredményeképpen Észak-Anglia divatos városává lépett elő. A viktoriánus belvárost rehabilitálták, a raktárépületeket éttermekké és bárokká alakították át. Egy esti séta Leeds történelmi árkádjai alatt fantasztikus élmény.

leeds-castle-252438_640

Hadriánus fala

Hadriánus fala egy csodálatos emlék a római provincia, Britannia korából, s a Világörökség része. A római császár határvédelmi szempontból építtette a 117 km hosszú falat, amely tengerparttól tengerpartig fut. Newcastle-től Carlisle melletti Bowness-ig tart. Megközelítőleg 100 erőd és torony található a fal mentén.

england-71849_640

Scarborough

Scarborough a yorkshire-i tengerparton közel és távol a legelegánsabb tengerparti fürdőhely, ahol még ott állnak a viktoriánus korból megmaradt gyógyhotelek, a kikötőben pedig elegáns yachtok álldogálnak. A fenséges South Cliff Gardens parkban isteni sétákra nyílik lehetőség. Az üdülőhely mögött, a sziklák között futó útról fantasztikus kilátás nyílik a környékre, s az Északi-tenger egyik kiugró sziklaszirtjén található Scarborough kastély romjaira.

scarborough-635026_640

 

York

York városáról azt tartják, hogy Észak-Anglia legszebb városa.  Középkori városfalak között nyújtózik a magasba Európa legnagyobb székesegyháza számtalan fenséges templom kíséretében. Az iparosítás nem hagyott nyomott a városon, de annál többet a rómaiak, a dánok, a normannok, a szászok. Yorkból származik a híres mentás csokoládé az After Eight, amelynek legendái után kutathatunk a városban, s megtudhatjuk, Nagy-Britanniában a vacsorák után kötelező fogyasztani a frissesség és a jó emésztés érdekében. 

york-492566_640

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr812782134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi76 2016.03.17. 22:47:43

Nagyon jó gyűjtemény, szereztem pár ötletet a listáról későbbi kirándulásokra. Magam részéről Chester városával egészíteném még ki a fenti listát, építészetileg érdekes, fallal körbevett város, nagyon jó a hangulata.

Bagó Tünde 2016.03.18. 07:57:48

Örülök, hogy inspirált a cikk, számolj be, ha felfedezted valamelyiket. Chestert megnézem! Tünde
eszak-anglia_12_kaprazatos_latnivaloja
süti beállítások módosítása