Élet sója

Itt a tavasz, irány a fagyimúzeum!

2016. március 31. - Tünde Bagó

Az első meleg napok meghozzák a kedvet egy jó kis fagyizáshoz. Alig várjuk, hogy kipróbálhassuk a legújabb kreációkat és átéljük a szezon első fagyis ízorgiáját. De mit tudunk magáról a fagyiról? A történetéről? A készítéséről? A tölcsérekről? Mindenre fény derülhet, ha ellátogatunk a Bologna melletti fagyimúzeumba. 

fagyi3_600x276.jpg Fotó forrása: Gelato múzeum

Az olasz város ékszerdobozra hasonlító belvárosától alig 20 perc autóútra található egy szürke kisváros, Anzola dell'Emilia.  2012-ig sokan azt sem tudták, hogy a hely létezik, holott a Carpigiani cég 1946 óta itt gyártja a világ szinte minden pontján megtalálható híres fagylaltgépeit. Négy évvel ezelőtt azonban úgy gondolták, hogy a fagylalt egyetemük mellett (mert, hogy itt az is működik) megnyitják a fagylalt múzeumot is. Mivel a fagylalt gyorsan olvad, elsősorban fotókra, illusztrációkra, gépekre és interaktív bemutatókra hagyatkoznak, ami persze nem jelenti azt, hogy fagylaltozás nélkül kellene elhagynunk a helyet.

ice-cream-410330_640

 

Jeges időutazásra indulhatunk, ahol az első megállóhely az ókor, hiszen már Mezopotámiában és Egyiptomban, a királyok és fáraók élvezettel fogyasztottak jeges italokat. Persze ezek még csak olyanok lehettek, mint a hólé, amelyre éppen ezekben az országokban igen nehéz volt szert tenni. A rabszolgák kilométereket gyalogoltak mire feljutottak egy olyan hegyre, amelynek a csúcsán még találtak havat, begyűjtötték, majd elindultak lefelé, s persze jelentős veszteséggel értek az udvarba. Ezért is számított akkoriban csak uralkodói kiváltságnak a jeges ital. Eleinte csak a konzerválásra fordítottak figyelmet, de később már édes aromákkal is megízesítették.  

Milyen jó, hogy ma már mindenki számára könnyen elérhető a hűsítő édesség! Ha végigmegyünk Bologna utcáin, akkor mindenhol fagylaltozó embereket látunk. Kicsik és nagyok, helyiek és turisták, útépítők és professzorok egyaránt a fagyit nyalják. Bologna a gelato fővárosa is - hirdeti a múzeum.

Az ókori fagyizó elődöktől elköszönve a múzeumban megtudhatjuk, hogy a XVI. századi leleményes olasz konyhának köszönhetjük a maira leginkább hasonlító fagyit. Tejből, tejszínből, cukorból és tojásból született meg a kreáció, amelyhez helyenként még édes bort is adtak. S ez volt az a recept, amelyet Medici Katalin az esküvőjére Franciaországba vitt. Alig 150 évvel később meg is nyílt Párizsban az első fagyizó, a Procope. Művészek és írók kedvenceivé vált a jeges édesség, akik még helyneként műveikben is megemlítik.

Közben a gyártási technológia is kifinomultabbá vált, már nemcsak a hidegen tartás volt könnyebb, hanem a krémesebbé is tudták tenni. S nem másnak, mint a keverési technikának volt köszönhető. Persze ekkor még elég fárasztó munkának számított, hiszen fél liternyi jeget fél óráig kellett egy alkalmazottnak keverni, hogy elérje a megfelelő állagot - tudhatjuk meg a múzeumban. 

fagyi_1_551x600.jpg Fotó forrása: Gelato múzeum

 

Megismerhetjük a XIX. századtól használt tölcsért, amelyet az Egyesült Államokba kivándorolt olasz fagylaltos mesternek, Italo Marchininek tulajdonítanak, aki 1903-ban szabadalommal kötötte nevéhez a tölcsért. A múzeumban említést kap a szír származású Ernst Hamwi is, aki az 1904-es Saint Louis-i vásáron már tölcsérben árulta saját készítésű fagylaltját. S arra is fény derül, hogy az angol változatot, "Penny-Licks"-nek nevezték, mert az emlékeztetett egy snapszos üvegre. 

A múzeum reflektorfényében természetesen egy fagylaltkészítő gép áll, amelyet 1938-ban használtak, s eredeti Carpigiani. Azért is büszkék rá, mert az egykori fejlesztésen azóta sem kellett nagyon változtatni. Egy jégtartály, egy keverőkar és egy motor - akkor is és most is a fagyikészítő gép legfontosabb kellékei. 

Készítettek egy nagyon aranyos filmet is a fagyi történetéről, amelyet szívesen megmutatok most itt nektek. 

S természetesen a fagyikóstolás sem maradhat el, de előtte még megtudhatjuk, hogy mi a különbség a nagy élelmiszeráruházakban árúsított fagylaltok (jégkrémek) és az igazi gelato között. Bátran kimondják, hogy azokban sokkal több a zsír, a cukor, a levegő (s ez nem vicc!), s számos rossz anyag, amelynek nincs helye a fagyiban. 

A kóstoláshoz a látogatók, a túravezető segítségével készítenek egy sörbetet, friss gyümölcsökből, cukorból és jégből, majd pedig megkóstolnak 14 féle fagylaltot. S ez semmi ahhoz a 600-hoz képest, amelyet az olasz fagyizók kínálnak minden szezonban. 

fagyi2_450x600.jpg Fotó forrása: Gelato múzeum

 

Ha Bologna-ig nem is utaztok, de a hétvégén kukkantsatok be a fagyisokhoz, hogy mi is az új trend ebben a szezonban. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1612782146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
itt_a_tavasz_irany_a_fagyimuzeum
süti beállítások módosítása