Élet sója

Kerékpárral Sisi nyomában

2016. április 27. - Tünde Bagó

A Duna - legendák, történetek, életek és kincsek őrzője. Ahol elhalad ott kinyílik a természet, kikötők kelnek életre, mindenki csak egyet akar, vele futni hegyen és völgyön át, s így részesévé válni a csodának, amelyet úgy hívnak, a Duna völgye. 

Évtizedek óta naponta ezrek kerekeznek a híres dunai kerékpárúton, Passautól Bécsig. Miért vágyik rá mindenki, aki a drótszamár elkötelezettje, hogy egyszer, vagy akár többször is megtegye a 330 km-es utat?  S hogy jön a képbe Sisi? 

A kiindulópont már maga a csoda: Passauban, ahol a összetalálkozik a Duna, az Inn és az Ilz biztos, hogy nehezen ugrunk fel a kerékpárra, nehezen hagyjuk itt a várost, pedig Linzen, Greinon át Bécsig számos olyan látnivaló is vár, amely az útikönyvekből kimaradt.

passau-907710_640

Ilyen például Engelszell, ahol 4 trappista szerzetes csupán jelbeszéddel kommunikálva fogad vendégeket és itatja le őket a saját készítésű gyógynövényes likőrjével. Nem csoda, ha ezután a Schlögener Schlinge (Schlögener hurok) még a valóságnál is kacifántosabbnak tűnik majd. Itt ugyanis a Duna hirtelen visszafordul a forrása, a Fekete-erdő felé, majd újra keletnek veszi az irányt. Nem könnyű még a parton sem követni. 

A nagy kavarodás után, ha megtalálja a bicajos a helyes irányt, akkor Sankt Florian városkában meghallgathatja a 7368 sípú orgonát az apátság templomában.

Nagyobb pihenőt Linzben, az iparáról és kulturális életéről egyaránt híres városban érdemes csinálni. Ausztria 3. legnagyobb városában ugyanis maga a főtér is a Dunához simul, 220 méteres szélességével és 60 méteres hosszúságával Európa legnagyobb zárt terének számít. A téren 1200 óta alig történtek változtatások a szükséges felújításokat leszámítva.

linz-396627_640

S a város őrzi a legendás találkozás emlékét: Sisi ugyanis Passauból hajóval indult az esküvőre Bécsbe, ahol Ferenc Józsefnek várnia kellett volna. A szerelmes ifjú azonban nem bírt napokat várni, amíg leendő császárnéja a Dunán elérkezik hozzá, elindult Ausztria nevű hajóján Bécsből felfelé a Dunán. Így már Linzben a Duna partján magához ölelhette párját. Sisi útja Passautól Linzig, majd együtt császárával Bécsig csodálatosan telt. Alattvalóik minden kikötőt feldíszítettek és mindenhol ünnepségek kísérték a pár hajójának elhaladtát.  

panorama-943922_640

Linz után újabb nagyobb levegővétellel kerekezhetünk be Greinba, az édes kis barokk városkába, amelynek hajós múltját a Duna itt kezdődő igen veszélyes, örvényes, sziklazátonyos szakaszának köszönhette. Csak kevesek merték helyi segítség nélkül vállalni az átkelést rakománnyal ezen a szakaszon, többek inkább a város szakértőihez fordultak segítségért. A város egykori jelentőségét az épületek is tükrözik. 

grein-536661_640

Grein mellett nem lehet úgy elkerekezni, hogy ne csodálja meg a merész kerékpáros Greinburg várát, annak impozáns, árkádos, reneszánsz udvarát.

Hamarosan a greini csodák után feltűnik a Duna mellett Ausztria legtöbb ablakával (összesen 1365 db) rendelkező épülete, amely az UNESCO világörökség része is, a Melki Apátság. Több, mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint, oktatnak és végzik a lelkipásztori teendőket.

melk-415077_640

Melkből pillanatok alatt a Willendorfi Vénuszt csodálhatjuk meg. A kis, kövér, meztelen női figurát itt, a Duna mellett találták a vasút építésekor.

Innen már gyermekjáték a kerékpárosok számára betekerni az ország legöregebb városába, Kremsbe, ahol a híres Gozzo várnál még a fanatikus kerekezők is pihenőt fújnak, majd tovább indulnak a császári városba, Bécsbe, ahol már várja őket a híres bécsi kávé egy fánk kíséretében. 

A Duna mellett kerekezni, átélni az egykori és jelenlegi kikötők hangulatát, magunkba szívni a természet illatát, hallgatni a Duna legendáit és emlékezni Sisire igazi kalandnak, kikapcsolódásnak és kihívásnak számít. 

Kerékre fel és irány a Duna osztrák szakasza!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5412782156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kerekparral_sisi_nyomaban
süti beállítások módosítása